INFORÁDIÓ
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén

közoktatás

digitális oktatási stratégia

közszolgálati televízió

gloviczki zoltán

oktatási hivatal

koronavírus

Paplauer Tamás az M5 csatorna Felsős című napi oktatási és kulturális magazinműsorának forgatásán a Baranya megyei Nagykozárban 2020. március 17-én. A koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedésekkel összhangban, segítve az otthon tanuló diákok munkáját, a közmédia számos oktatási tartalmát az M5 kulturális csatorna napi műsorában sugározza.

Koronavírus – így segít az Oktatási Hivatal a veszélyhelyzetben

InfoRádió

Azokat a gyermekeket, akiket nem lehet bevonni a digitális oktatásba, egyebek mellett a közszolgálati televízió csatornáján keresztül érhetik majd el a koronavírus jelentette veszélyhelyzet idején – mondta az InfoRádiónak Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke.

Sajnálatos módon nem mindenkihez jutnak el az országban a digitális eszközök és megoldások, illetve a pedagógusok részéről sem szeretnék, ha kényszernek érezzék, hogy néhány nap leforgása alatt a legkorszerűbb megoldásokat muszáj alkalmazniuk – fogalmazott az InfoRádiónak Gloviczki Zoltán elnök, aki szerint azonban, ha valakinek ehhez van affinitása, vagy szeretné kihasználni a lehetőségeket, azok számára részben az Oktatási Hivatal internetes oldalán gyűjtik felajánlásból, szakértői szűréssel azokat a digitális módszereket és tananyagokat, amelyeket érdemes lehet használni. Ezek napokon belül tematikusan,

évfolyamonként és tantárgyanként is elérhetők lesznek, ezzel segítendő a tanárok munkáját.

Ugyancsak meg fog jelenni az Oktatási Hivatal oldalán egy olyan lista, amely – önkéntes alapon – olyan szakértőket, pedagógusokat és szaktanácsadókat sorol fel, akik bárki számára rendelkezésre állnak. Valamint továbbra is működnek, a személyes kontaktusokat lezárva, az úgynevezett Pedagógiai oktatási központok, amelyek két megyénként szakmai szolgáltatásokat nyújtanak „békeidőben” is, és pedagógiai módszertani kérdésekben állnak rendelkezésre – hívta föl a figyelmet a szakember, akinek a tájékoztatása szerint nagy is az érdeklődés az Oktatási Hivatal internetes felületén, mind az intézmények, mind a pedagógusok, de még civilszervezetek részéről is.

Mindezek mellett úgy látják – jegyezte meg Gloviczki Zoltán –, „nagyon nagy az izgalom” – pozitív értelemben is – az intézményrendszerben, és miután úgy tűnik, hogy minden létesítménynél van néhány amúgy is komolyan felkészült kolléga erre a helyzetre, talán most lehetőségük is nyílik olyan módszereket élesében alkalmazniuk, amelyek ezt a lehetőséget/kényszert „várták”.

A hivatal elnöke arra is kitért, hogy bár az oktatási kormányzat óriási mennyiségű eszközt osztott ki, helyezett el az iskolákban és a diákoknál, az viszont jelenleg egy nehezen megszervezhető, átgondolhatatlan logisztikai feladvány lenne az Oktatási Hivatal számára, hogy egyesével detektálja azokat a gyerekeket és családokat, ahol épp nincs elegendő laptop, de nem is gondolja, hogy ez lenne a mostani helyzetben a megoldás. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy nagyon

nagy tempóban szervezik, hogy a magyar televízió egyik csatornája oktatási segédanyagokat, gyerekeknek szóló tájékoztató, ismeretterjesztő, vagy konkrétan oktatási műsorokat sugározzanak,

vagyis igyekeznek megszervezni, hogy évfolyamonként és tantárgyanként lehessen használni a televízióadást arra, hogy tudásanyagot közvetítsenek. De lehet a teljesen hagyományos módszereket is használni, tehát meg lehet üzenni a gyerekeknek, hogy mit próbáljon meg elolvasni, elsajátítani – tette hozzá.

„Bárki fordulhat hozzánk, nem állunk ellen” – válaszolta végül a szakember arra vonatkozóan, ha a szülők részéről érkezne megkeresés az Oktatási Hivatalhoz, vagy annak bármely szervezetéhez.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Kapcsolódó hang

Az Oktatási Hivatal elnöke a tanterven kívüli oktatásról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018