INFORÁDIÓ 
2020. december 1. kedd
Elza

koronavírus

operatív törzs

rendkívüli

sajtótájékoztató

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője a Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosával rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én. Két, Magyarországon tartózkodó, koronavírussal fertőzött, egyelőre tünetmentes iráni diákot kellett a Szent László Kórházba vinni.

Operatív törzs: a vírust nem tudjuk megállítani

Infostart

16 órára várta az újságírókat a koronavírus-helyzet miatt felállt operatív törzs, a veszélyhelyzet második teljes napján. Alább a bejelentések.

A rövidre szabott - a helyszíni bejelentés szerint 17 óráig tartó - sajtótájékoztatón Lakatos Tibor, az operatív törzs szóvivője bejelentette, "a vírust nem tudjuk megállítani", világjárványról van szó.

Kérte,

az idősekre nagyon kell vigyázni, és senki ne menjen olyan eseményre, ahol sokan vannak.

Kiemelte, a rendőrökön, katonákon és egészségügyi dolgozókon kívül szükség van a médiára, "intenzíven osszák meg a közcélú tájékoztatási anyagokat".

Aláhúzta, a gócpontok kialakulását meg kell előzni, és azt is, hogy bárki hamis hírekkel pánikot keltsen - utalt arra, hogy a Facebookon elterjedt, le lesz zárva Budapest. "Jelenlegi helyzetben nem tartja indokoltnak az operatív törzs egyetlen település lezárását sem" - mondta Lakatos Tibor.

Bejelentette azt is, volt egy olyan állampolgár, akit a határról kórházba kellett szállítani, és több száz olyan határra érkező volt, akit nem tudtak beengedni Magyarország területére.

Megerősítette, nincs Magyarországon a koronavírus következtében elhunyt személy.

Kérdések

- Az ATV-nek megerősítették, hogy a Toldy-gimnázium tanulójának édesanyját a János-kórházban kezelték, majd átvitték a Szent László Kórházba. A kérdés: nem kellett volna a közeli hozzátartozókon tesztet végezni?

- Ezek járványügyi szakemberekre tartozó kérdések. Bennük megalapozottan lehet bízni.

- A Szeged TV szerint lesz még egy vírusközpont, meg tudják-e ezt erősíteni?

- Tervet készítettünk arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet kapacitást bővíteni. Természetesen más intézményeket is fel kell készíteni.

- A börtönökben szájmaszkokat gyártanak, a kézfertőtlenítő túlárazott. Mit tesz ennek megoldására a kormány?

- A bv-intézetekben napi 25 ezer maszkot gyártanak, kifejezetten az egészségügyi ellátórendszer részére. Az árdrágulás mögött a három műszakos termelés állhat a szájmaszkok esetében. A kézfertőtlenítőkkel kapcsolatban vizsgálat folyik.

- Szlovákia lezárta a reptereit, Csehország és Ukrajna a határait. Ha Magyarország is így dönt, akkor az éppen kint tartózkodó magyarok hogyan juthatnak haza?

- Mérlegelni fogjuk a helyzetet. Adott esetben lehetőség lesz arra, hogy hazahozzuk állampolgárainkat repülőgéppel, ahogy az olaszok tették. Magyar állampolgár nem maradhat külföldön gondoskodás nélkül.

- A sürgősségi orvosok a Népszavának jelezték, hogy felszereléshiánnyal küzdenek. Ez rémhírnek számít-e, illetve az intézményvezetők kötelezhetik a dolgozókat védőfelszerelés nélküli munkára?

- A munkáltatónak kötelessége a munkavédelmi erőírások betartása, betartatása, nyilván most nehezebben hozzáférhetők az eszközök. A szükséges készletek rendelkezésre állnak. Hamarosan minden háziorvos kap 3-3 speciális maszkot, ami a fertőzött emberek vizsgálatához szükséges. A tartalék készleteket akkor használjuk fel, ha a helyzet így kívánja.

- Milyen szankciót von maga után az álhírterjesztés?

- Ez közveszéllyel fenyegetés bűncselekményének minősül. Négy ilyen büntetőeljárás van folyamatban az országban. Kérjük is a médiát, hogy csak megalapozott híreket közöljenek! Budapest lezárása már csak azért sem realitás, mert nincsen gócpont, csak egyéni megbetegedések. A jelenlegi intézkedések elegendőek.

- A magyar állampolgárságú kamionsofőrökre vonatkozik-e a karantén?

- Igen, mindenkire vonatkozik a karanténba vonulás kötelezettsége. A belépést azoktól tagadjuk meg, akik gócpontnak számító területről érkeznek. Aki magyarországi lakhellyel rendelkezik, akkor engedhető be, ha magyar állampolgár is.

- Igaz-e, hogy két iránit kitoloncoltak az országból?

- Nincs tudomásunk erről, de szombaton beszámolunk a részletekről, az idegenrendészet hatáskörébe tartozó kérdés ez.

- Hogyan néz ki a házi karantén ellenőrzése?

- Személyesen történik, a személyiségi jogok minél kisebb megsértésével.

- Egyre több iskola engedélyezi, hogy a diákok otthon maradnak, mit szólnak ehhez?

- A rendelet úgy szól, hogy iskolai szünet nem rendelhető el, gyerekeket hazaengedni szabad.

- Egy sportegyesület tagjai tartózkodhatnak-e egy légtérben?

- Minden egyes klubnak saját magának kell döntést hozni, zárt térben 100 főnél nagyobb rendezvény nem szervezhető. A kosárlabdázók már szigorítottak, nagyobbat is az elvártnál.

- Ha nem tudják megállítani a vírust, miért nincs napirenden az iskolák átmeneti bezárása, főként, hogy a fertőzést tünetmentes emberek adják tovább?

- Napirenden volt a mai operatívtörzs-ülésen is, és úgy döntöttünk, hogy nincs iskolabezárás. Az iskolabezárás mellett döntő országokkal hasonlóak a magyarországi betegségstatisztikák.

- Min múlik az iskolabezárás döntése?

- Esetszám, gócpont kialakulása. Egyre többet tudunk a betegségről. Ha a földrajzi kiterjedés indokolja, döntünk.

- Mit gondolnak a kamionos videójáról, amelyből kiderül, a rendőr azt mondja, tagadja le a kamionos, hogy Olaszországban járt?

- Eljárás indul a rendőr ellen, elítéljük a magatartását.

- A 49 éves, pozitív tesztű asszony férje és gyermeke személyesen ment be a Szent László Kórházba, miért küldték haza őket?

- Nem tudunk erről.

- Mi értelme van ennek a sajtótájékoztatónak, ha nincs egészségügyi személyzet rajta?

- Tegnap korlátozás nélkül feltehették a kérdéseiket.

- Miért nincs itt szakember?

- Az operatív törzs hosszasan ülésezett, az egészségügyi szakembereknek most a tervezésben és az előkészítésben van szerepük.

- Az eddigi védekezés, megelőzés általános színvonalát hogyan értékelik? Tudom, politikusnak kéne feltenni a kérdést.

- Akkor neki kell feltenni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018