eur:
394.2
usd:
369.75
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Kozma Ottó háziorvos receptet ír fel rendelőjében betegének, Botfalusi Zoltánnénak Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Orvoskamara: felkészületlen az egészségügyi rendszer egy nagyobb járványra

Se az egészségügyi dolgozók védőfelszereléssel ellátásával, se az orvosok és a lakosság felé irányuló kormányzati tájékoztatással nem elégedett a Magyar Orvosi Kamara. A köztestület szerint jelenleg a kormány veszélyezteti a zömében 60 év feletti háziorvosok épségét. Az Emmi határozottan cáfol.

Az a helyzet állt elő, hogy idős, sokszor beteg kollégákat küldünk a frontvonalba megfelelő védőeszköz, védelem, megfelelő felszerelés nélkül - hangzott el a Magyar Orvosi Kamara sajtótájékoztatóján az Index tudósítása szerint. A portál szerint Kincses Gyula, a kamara elnöke kijelentette, hogy az egyébként a büntetésvégrehajtás által készített sebészi maszk - amiből 50 darabot kapnak a háziorvosok - nem alkalmas a védelemre, egy beteget vizsgáló, ellátó orvost nem óv meg a koronavírustól, az csak azt akadályozza meg, hogy a fertőzött továbbadja a fertőzést.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke és vezetőtársai közös sajtótájékoztatón figyelmeztettek arra, hogy az egészségügyi dolgozók megfelelő védelme nélkül nem lesz képes kezelni a járványt az állami betegellátás, és

jelenleg egyáltalán nem állnak rendelkezésre az orvosok, nővérek, szakdolgozók védelméhez szükséges eszközök.

A kamara szerint a magyar háziorvosok fele 60 év feletti, ami tekintve, hogy az új koronavírus elsősorban az idősebbekre jelent veszélyt, nem túl biztató az ellátásbiztonság tekintetében sem, mivel jelenleg ők bonyolítják a legtöbb orvos-betegtalálkozást.

Elhangzott az is, hogy a védőeszközök egész Európában hiányoznak, de az orvosi visszajelzések alapján sem a háziorvosoknál, sem a kórházi osztályokon nem áll rendelkezésre az a maszk, amely a viselőjének nyújt védelmet.

Ismeretes, hogy Müller Cecíila országos tisztifőorvos kedden, az operatív törzs ülését követő sajtótájékoztatón utasította vissza az egészségségügyi dolgozók védelmével, védőeszköz-használatával és az ellátórendszer működésével kapcsolatos kritikákat annak kapcsán, hogy a Bajcsi-Zsilinszky kórház 16 dolgozóját helyezték karanténba, miután kapcsolatba kerültek egy koronavírus-fertőzött beteggel.

Kincses Gyula szerint eddig egyszer hívták meg a kamarát az operatív törzs ülésére, de a járványvédelmi együttműködéshez komoly kormányzati szándék is kell.

Az elnök szerint

fontos figyelmeztetniük a lakosságot, jelenleg nem állnak rendelkezésre a megfelelő feltételek a magyar egészségügyben dolgozók biztonságos munkavégzéséhez. A védőfelszerelések minden szinten hiánycikkek.

Úgy fogalmazott, az az alapállásuk, hogy az egészségügy a kiélezett helyzetben is teszi a dolgát, de ugyanezt várják el a kormánytól is.

A MOK szerint egyébként

hiány van az alapanyagokból is, amelyekből érdemi védőfelszerelést lehetne gyártani akár országon belül, korábban ugyanis a legtöbb ilyen eszközt Kínából importálták.

Nem kezdődött meg ezek beszerzése időben, a kínai légiforgalmi korlátozások pedig nemcsak az ottani drámai helyzetben, hanem azon felül is szinte lehetetlenné teszik a legalapvetőbb védőöltözetek és eszközök megszerzését a magyar hatóságok, és elsősorban az egészségügyi intézmények számára.

Lénárd Rita kamarai alelnök

hiányolta a lakosság tájékoztatását is,

a MOK ezzel kapcsolatban a honlapjáról letölthető tájékoztatót, valamint az orvosoknak folyamatosan feltöltött szakmai anyagokat is kiemelte, dea lakosság megfelelő információkkal történő ellátását egyértelműen kormányzati feladatnak tartják.

A MOK arra kéri a lakosságot, lehetőség szerint maradjanak otthon,

a háziorovosokkal pedig szükség szerint telefonon tartsák a kapcsolatot.

A kamara kéri a kormányt, hogy a védelemhez, a megfelelő járványügyi felkészüléshez, a betegellátáshoz, a kieső bevételek pótlásához szükséges döntéseket mihamarabb hozzák meg, és hivatalosan tájékoztassák a lakosságot arról, hogy inkább senki se menjen sehova, a felesleges orvos-beteg találkozásokat mindenki kerülje el.

Kincses szerint Magyarországon ma nincs járvány, de a jelenlegi felkészüléssel azt nem is tudná kezelni a kormány. A kamaraelnök hozzátette, arra kaptak egyértelmű ígéretet, hogy ha járvány lesz, akkor nem az alapellátásra terhelik majd a betegtömeget.

Az Emmi válasza

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozottan cáfolja a Magyar Orvosi Kamara vezetőinek mai sajtótájékoztatóján elhangzottakat. Mint közölték, jelenleg minden kórházban bőségesen rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök az orvosok, a nővérek és szakdolgozók számára. A mentők védőruhában szállítják be mindazokat, akiknél csak felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja. A kórházakban védőruhás orvosok vizsgálják az embereket. Túl azon, hogy jelenleg valamennyi kórház kellő mennyiségű védőfelszereléssel rendelkezik, további hatvanezer olyan speciális maszk van, amelyek a legnagyobb biztonságot garantálják azoknak az egészségügyi dolgozóknak is, akik naponta szoros kapcsolatba kerülnek az új koronavírussal fertőzött betegekkel, illetve azokkal, akiknél felmerülhet a fertőzés gyanúja.

A háziorvosok esetében az NNK új eljárásrendje biztosítja, hogy minimálisra csökkenjen a találkozás azokkal, akiknél egyáltalán felmerülhet a koronavírus-fertőzés gyanúja. A MOK vezetésében ülő orvosoknak tudniuk kell – ha nem tudják, az nagy baj, ha tudják és mégis az ellenkezőjét állítják, akkor az már minősíthetetlen –, hogy a háziorvosoknak maguknak kötelességük biztosítani a működésükhöz szükséges feltételeket. Ők felelősek a saját és a betegeik biztonságáért is. Ha kell, az állam természetesen kisegíti őket, most például védőmaszkokkal - teszik hozzá.

Az Emmi szerint nem igaz az sem, hogy nem megfelelő a lakosság tájékoztatása. Az Operatív Törzs naponta tart tájékoztatót, tucatszor hallhatók-láthatók a megelőzést szolgáló rádióhirdetések és tévés kisfilmek, a kormány a hivatalos oldalán, a zöldszámokon és e-maileken keresztül állandó kapcsolatot tart a lakosokkal.

"Az pedig példátlan, hogy a MOK vezetése veszélyhelyzetben, egy világjárvány kitörésének küszöbén próbálja zsarolni a kormányt az orvosok önként vállalt többletmunkájának felmondásáról szóló nyilatkozatok letétbe helyezésével. Ilyenre sehol nincs példa a világon. Ezt akarná az orvostársadalom? Most az összefogás ideje van, nem a zsarolásé" - zárul a közlemény.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×