INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

koronavírus

operatív törzs

kormányülés

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. december 12-én.

Bejelentések sora: beutazási tilalom, egyetemzár, rendezvénystop

Infostart

A koronavírussal összefüggésben felállt operatív törzs szerdán a kormány asztalára tette javaslatait, a kormány pedig megfontolta azokat és döntött.

Fontos bejelentéseket tartogattak az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatójára, ugyanis arra a szerdai kormányülés döntéseinek ismeretében került sor, amelyen asztalra tette "rendezvényes" javaslatát a Pintér Sándor belügyminiszter vezette grémium. Ezen kívül Gulyás Gergely szerda reggeli közlése alapján kilátásban volt az is, hogy rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet léptetnek érvénybe Magyarországon.

Gulyás Gergely adott tájékoztatást az alábbiakban - "a rendszerváltozás óta példátlan döntések születtek", mondta:

  • Szlovéniával és Ausztriával folyamatosan konzultál a kormány, hogy csökkentse az olasz hatást
  • rendkívüli jogrend és veszélyhelyzet lép életbe Magyarországon, kormányrendeletekben tisztázzák ennek részleteit rövidesen (Frissítés: ez megtörtént.)
  • beutazási tilalom Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, Iránból, kivéve magyar állampolgároknak, nekik hatósági karantén következik
  • határellenőrzés a szlovén és osztrák határon, repülés, vonatos és buszos beutazás is tilos, illetve ellenőrzött
  • intézménylátogatási tilalom az egyetemeken, ennek oka a magas számú külföldi hallgató, az oktatás távoktatás jelleggel folytatódik, időpontja csütörtök vagy jövő hétfő, attól függ, mikor jelenik meg hivatalosan a rendelet
  • gyermekeknél nem jellemző a betegség, ezért iskolák bezárása még nem indokolt, ez a teljes tanév eredménytelenségét eredményezné
  • 100 főnél nagyobb beltéri, 500 főnél nagyobb kültéri esemény megrendezése tilos szerda éjféltől
  • a helyzetben lejáró személyi okmányok megújítása nem szükséges
  • nem látni, meddig kell fenntartani ezeket az intézkedéseket, hónapokról lehet beszélni

Újságrói kérdések

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, a közlekedési korlátozás szerda éjféltől érvényes, a kint ragadt magyaroknak a külképviseleteken kellene jelentkezniük.

Az Olaszországból, illetve Kínából, Iránból és Koreából hazatérő magyarokra otthoni karantén vár, kivéve azokra, akikkel kapcsolatban orvosi okokból indokolt a kórházi vesztegzár.

A vegyesházasságokkal kapcsolatban elmondta, egyelőre "csak magyar állampolgárok jöhetnek be Magyarországra" a kormányálláspont.

A sportrendezvényekkel kapcsolatban - mint tisztázta - a létszámkorlát az irányadó.

Arra reagálva, hogy a háziorvosoknak meddig kell védőfelszerelésben dolgozni, azt mondta, nem szükséges változtatni a szabályozáson, maszkból - "félálarcból" - pedig van elég. Azt még hozzátette, 120 ezer maszk áll Hamburgban, amit Magyarország megrendelt, de Németország teljes exporttilalmat léptetett életbe.

Az otthoni karantén betarthatóságával kapcsolatban tisztázta, a rendőrség ellenőrzi azt, a hatóság pedig eljár a szükséges esetekben, a belügy intézkedik, ha nyomkövető felszerelését tartja szükségesnek. Arra nem tudott válaszolni, hogy kapnak-e jeladót az otthonmaradásra kötelezettek. Akiknek maradniuk kell, a kisboltba és a gyógyszertárba sem mehetnek le.

Azt is rögzítette, a Magyarországra érkezők nem igazán tudnak hazudni, hogy honnan jöttek, tartózkodásukról ugyanis a cellainformációk mindent elárulnak.

A bevásárlóközpontokkal kapcsolatos stopban a kormány nem gondolkodik.

A színházak, mozik kárpótlása a kormányülésen még nem került szóba.

Az iskolák bezárásával kapcsolatban az orvosszakmai véleményre és az operatív törzs véleményére fognak hallgatni.

A kézfertőtlenítéssel kapcsolatban tisztázta, a szappanos kézfertőtlenítés megfelelően pótolja kézmosáskor a fertőtlenítőt.

Elárulta azt is, a nemzetközi közösség bírálja Németországot az exporttilalom miatt, a némethez hasonló becslés - minden harmadik ember marad csak fertőzetlen - pedig Magyarországon nincs, az túl bátor lenne Gulyás Gergely szerint.

Azzal kapcsolatban, hogy erősödik-e a tájékoztató kampány, a miniszter elmondta, megfelelő erősségű a tájékoztatás a cselekvéssel kapcsolatban, de közös felelősség a tájékoztatás.

Kacsának minősítette, hogy Budapestet le fogják zárni a koronavírus fertőzése miatt.

A 100 főnél nagyobb cégek számára azt javasolja a kormány, hogy aki tudja, dolgoztassa a munkatársakat távmunkában.

A veszélyhelyzet kihirdetésére azért volt szükség, mert a hatósági karantént csak ez teszi lehetővé.

Gulyás Gergely azt is elmondta, akár magáncégek, magánlaborok vezetését is átveheti az állam, ezt is a veszélyhelyzet teszi lehetővé.

Aki nem közvetlenül jön haza Olaszországból, arról a kormány információt szerez - árulta még el Gulyás Gergely kérdésre válaszolva. "Ha nem mondanak igazat, annak büntetőjogi következményei lehetnek."

Ugyanúgy az is számolhat a büntetés lehetőségével, aki arra buzdít másokat, hogy kerülje el a karantént, ez ugyanis közveszéllyel fenyegetés.

Az áruszállítást egyelőre nem érintik az érintkezések.

Az egyházakkal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes konzultál, hogy a létszámstop érinti-e a miséket, istentiszteleteket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018