eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Magyarországon hétre nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma - a nap hírei

Magyarországon hétre nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Látogatási tilalom bevezetését javasolja az operatív törzs a kórházaknak, idősotthonoknak. Továbbra is a koronavírus által érintett területek elkerülését kéri a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A nap legfontosabb hírei március 8-án.

Magyarországon hétre emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta: egy iráni diák a Semmelweis Egyetemen tanuló iráni gyógyszerészhallgatótól kapta el a kórokozót. Egy magyar nő pedig a Debrecenben kezelt brit férfi felesége. Hozzátette: a járványügyi hatóságok keresik azokat, akik kapcsolatba kerülhettek a két újabb fertőzöttel. Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője közölte: a Szent László kórházban megfigyelés alatt álló iráni állampolgárok közül kettő nem volt hajlandó együttműködni, ezért rendőrök biztosítják az egészségügyi személyzet védelmét. Megismételte: bűncselekményt követ el az, aki nem veti alá magát a járványügyi intézkedéseknek.

Elhagyhatta a Szent László Kórházat a február 23-án Olaszországból hazaérkezett és karanténba helyezett 11 diák, valamint a két tanár és a két buszvezető. A megfigyelés időtartama alatt panasz- és tünetmentesek voltak, a laboratóriumi vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak.

Látogatási tilalom bevezetéséről döntött a kórházakban, idősotthonokban az országos tisztifőorvos az operatív törzs javaslatára. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt kéri a fekvőbeteg ellátást végző intézmények vezetőitől, hogy az egészségügyi dolgozók szüneteltessék vagy halasszák későbbi időpontra külföldi utazásaikat. Hozzátette: az iskolák lehetőség szerint halasszák el az osztálykirándulásokat.

Továbbra is a koronavírus által érintett területek elkerülését kéri a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Menczer Tamás, a tárca államtitkára kiemelten fontosnak nevezte, hogy a külföldre utazók regisztráljanak a konzuli szolgálatnál. Hozzátette: jelenleg 4 országban 7 magyar állampolgár van karanténban, közülük egy fertőzött. Az államtitkár jelezte: hétfőtől leállítják a Milánóból, Bergamoból és Trevisoból Magyarországra induló repülőjáratokat is. Schanda Tamás, az innovációs minisztérium államtitkára közölte: folyamatosak a fogyasztóvédelmi ellenőrzések, mert nem megengedhető, hogy bárki nyerészkedjen a járványügyi helyzeten. Hangsúlyozta: folyamatosan biztosított az áruellátás az országban.

Olaszországban 366-ra emelkedett az új koronavírus fertőzés halálos áldozatainak a száma, a fertőzötteké meghaladta a 7 ezret. A római kormány felszólította a turistákat Észak-Olaszország elhagyására. Ennek biztosítására nyitva hagyják a repülőtereket és a pályaudvarokat. A kabinet szombaton jelentette be, hogy vesztegzár alá vonják Lombardia tartományt és 15 másik északi várost. Ennek hatására sok ezer dél-olasz munkavállaló indult haza.

Tovább emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma a környező országokban. Németországban már több mint 900 embernél mutatták ki a kórokozót. Ausztriában több mint száz, Csehországban pedig már 26 esetet diagnosztizáltak. Európában legutóbb Bulgáriában és Moldovában, világszerte már összesen 101 országban jelent meg az új típusú koronavírus - közölte az Egészségügyi Világszervezet. A fertőzöttek száma meghaladja a 105 ezret, akik közül csaknem 3600-an meghaltak.

Többen meghaltak a délkelet-kínai Fucsien tartományban, miután összeomlott egy karanténnak használt, többemeletes szálloda. A mintegy 8,7 millió lakosú Csüancsou városában található épület törmelékei alól négy holttestet emeltek ki, és 38 túlélőt menekítettek ki a tűzoltók.

Már csaknem kétszázezer aláírás gyűlt össze a nemzeti régiók védelme érdekében - mondta a Rákóczi Szövetség elnöke. Csáky Csongor az M1-en hangsúlyozta: az elektronikus lehetőség mellett papír alapon is támogatható a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése. Úgy vélte: a kezdeményezés a nemzeti kisebbségek megmaradása mellett a régiók népességmegtartó erejét is növelni tudná.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint általános európai állásponttá vált a 2015-ös magyar migrációs álláspont. Szijjártó Péter a Kossuth Rádióban megerősítette: az uniós külügyminisztereinek pénteki zágrábi tanácskozásán a korábbi magyar állásponttal megegyező dokumentumot fogadtak el a résztvevők, amely szerint meg kell védeni a külső határokat, teljes szolidaritásról kell biztosítani Görögországot, továbbá a felek nem tolerálják az illegális határátlépéseket.

Törökország megbontotta a görög határkerítést - jelentette be a görög kormány. Az Athén által bemutatott videófelvételen az látszik, hogy egy török katonai jármű drótkötéllel lerántotta a két országot elválasztó kerítést. A térségben szombaton összecsapások voltak a görög határőrök és az Európai Unió területére bejutni akaró migránsok között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×