INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

liget projekt

városliget

változtatási tilalom

Kutyáját sétáltatja egy gazda a Városligetben 2019. április 10-én. A Kutyás élménypark tavalyi átadásával több mint 5 ezer négyzetméterrel nőtt a park zöld területe és bővült a kutyázási lehetőségek sora, a városligeti kutyázás szabályai azonban nem változtak, a park teljes területe továbbra is szabadon használható, az elkerített területek kivételével.

Zöldstopnak tartja a városligeti változtatási tilalmat Baán László, cáfol a főtájépítész

Infostart

A Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa szerint a Fővárosi Közgyűlés zöldstopot rendelt el a Városligetben, a saját maga által kihirdetett klímavészhelyzetet is semmibe véve. A főváros főtájépítésze ezt cáfolja.

A beruházó Városliget Zrt. sajnálattal vette tudomásul, hogy a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a változatási tilalmat elrendelő előterjesztést, mert annak következtében - ha valóban hatályba lép - le kell állítani a park zöldfelületét célzó összes folyamatban lévő fejlesztést - mondta az MTI-nek a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

A Városliget Zrt. értetlenül áll az előtt is, hogy egy ilyen súlyú döntést megelőzően a szabályozási hatáskörében eljáró főváros vezetése nem egyeztetett a park megújításáért törvényileg felelős és annak tulajdonosi jogait gyakorló állami vagyonkezelő szervezettel.

Baán László hangsúlyozta: a vonatkozó jogszabályok alapján

a főváros változtatási tilalma nem vonatkozik azon épületekre, amelyek már építési engedéllyel rendelkeznek.

Így zavartalanul folytatódhatnak a munkálatok a már épülő létesítmények - Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Dózsa György úti mélygarázs - esetében és a tilalom nem vonatkozik a tervezett, de jelenleg építés alatt nem álló épületekre, így az Új Nemzeti Galériára, a Magyar Innováció Házára és a Városliget Színházra sem, ugyanis azok is érvényes építési engedéllyel bírnak.

Értelmezése szerint a mostani döntés miatt olyan, már folyamatban lévő fejlesztések zöldfelületi munkái állnak le, mint

  • a városligeti Kis Botanikus kert megújítása és bővítése,
  • az Ötvenhatosok terén kialakítandó zöld promenád, multifunkcionális sportpályák, a két kilométeres, kivilágított futókör kialakítása, egy újabb kutyás élménypark,
  • valamint a Városligetben található, felesleges beton- és aszfaltfelületek feltörése és visszazöldítése.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy a változtatási tilalom nélkül ezek a fejlesztések már idén nyárra és őszre elkészülnének, s a főváros lakói birtokba vehetnék őket.

Baán László szerint ezeknek a fejlesztéseknek a blokkolása senkinek nem lehet az érdeke, ezért

a miniszteri biztos arra kéri a fővárost, hogy még hatályba lépés előtt vonják vissza

a parkra és annak használóira nézve roppant káros rendelkezést és haladéktalanul kezdjenek egyeztetéseket a fejlesztővel.

Emlékeztetett arra, hogy a főváros semmiféle tényleges előzetes hatásvizsgálatot nem végzett el e nagy horderejű, hatásában nem az építési tevékenységre, hanem a városligeti zöldfejlesztésekre vonatkozó, azokat leállító döntése előtt. A miniszteri biztos érthetetlennek és értelmezhetetlennek tartja a változtatási tilalmat elrendelő intézkedés célját, amelyet a főváros által kihirdetett klímavészhelyzetben, a zöldfejlesztés mindenek feletti prioritását meghirdető főpolgármester előterjesztése nyomán fogadtak el, gyakorlati hatása azonban mindössze a budapestiek által már régóta várt városligeti parkmegújítás leállítása.

Baán László véleménye szerint a mostani fővárosi döntéssel, amennyiben az hatályba lép, teljesen hiteltelenné válik a főpolgármester eddigi, szavakban a zöldfejlesztések prioritását hirdető politikája: hiszen a változtatási tilalom éppen abban a Városligetben állítja meg a zöldfejlesztéseket, ahol a Liget projekt megvalósítását állítólag éppen a zöldfelületek érdekében akarják megakadályozni.

Nem zöldstop, változtatási tilalom

A nyilatkozatra hosszú Facebook-posztban válaszolt a főváros főtájépítésze. Bardóczi Sándor szerint volt egyeztetés az Városligeti Építési szabályzat módosításának előszkészítéséről, az erre szóló meghívót éppen az ő városházi e-mailjéről küldték ki.

A főpolgármesteri főtanácsadó elismeri, hogy "a változtatási tilalommal a közpark nem engedélyköteles épített részei kapcsán is kényszerű szünet következik most", ugyanakkor cáfolja, hogy emiatt ne lehetne fákat ültetni a Városligetben. Úgy fogalmaz: "de jure ha ön holnap a Városligetben elültetteti a tervekben szereplő fákat és bokrokat, akkor nem hajt végre értéknövelő beruházást, ergo

ezt a változtatási tilalom ellenére megteheti."

A főpolgármester zöldfelületi ügyekért felelős főtanácsadója egyben azt hanoztatja, hogy Kerpel-Fronius Gábor főpolgármeser-helyettessel együtt kész az egyeztetésre a VGárosliget jövőjéről.

Nyitókép: Kutyáját sétáltatja egy gazda a Városligetben 2019. tavaszán. MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018