eur:
391.76
usd:
359.49
bux:
72327.95
2024. július 16. kedd Valter
Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója beszél a Liget Budapest Projektben megvalósuló beruházásokról a Városliget Zrt. Dózsa György úti székhelyén 2018. július 4-én. A háttérben a Liget Budapest Projektben megvalósuló új Néprajzi Múzeum építkezése.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Baán László: a főváros ősszel ellehetetlenítheti a Liget Projekt befejezését

Három épület sorsa maradt kérdéses - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

2021 végére jórészt befejeződnek a Liget Projekt jelenleg futó beruházásai - például a Magyar Zene Háza -, de továbbra is kérdéses három épület sorsa, amelyek megépítését ellenzi a főváros - erről Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa beszélt az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában.

Mint ismert, rövidesen szerkezetkész állapotban lesz a Néprajzi Múzeum, illetve befejezéshez közeli állapotban van az Ötvenhatosok tere alatt húzódó mélygarázs, és a Városliget közeli részeire is ígértek még sportpályákat, futókört, kutyás parkot, de botanikus kertet is. A három megkérdőjeleződött sorsú épület a Magyar Nemzeti Galéria új épülete, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház.

Az viszont már biztos, hogy az érintett kerületekkel tárgyalnak a projekt képviselői, és jelentős kedvezményt kapnak a helyiek a parkoló használatakor.

"Fontos volt, hogy

a változtatási tilalmat, amit a főváros létrehozott, törvénnyel írta felül a parlament,

ugyanis amíg a változtatási tilalom élt, nem lehetett még zöldfelületi fejlesztést sem végrehajtani" - fogalmazott Baán László, aki szerint a Liget projekt összcéljainak a bő fele már biztosan megvalósul a jövő év végére.

Ennek ellenére - mint rámutatott - a kormány önkorlátozást gyakorol, és nem építkezik a Városligetben egyelőre, noha törvényileg megtehetné, a főváros nem írhatja ugyanis felül a kiadott építési engedélyt, amelyek egyébként még évekig érvényesek, a három érintett épület esetében különböző ideig, 2022-ig, '23-ig, illetve '24-ig.

Baán László közben viszont úgy tudja, hogy a főváros vezetése módosítaná Városligeti Építési Szabályzatot, amely ősszel a közgyűlés elé is kerülhet. Ebben a három épület építési területeit eltüntetnék a szabályzatból.

"Ezáltal ellehetetlenülne a Liget projekt teljes körű befejezése az építési engedélyek lejártával" - tette hozzá.

A teljes beszélgetést este 6 órakor hallhatja az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×