eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szijjártó Péter: napokon belül több százezer illegális bevándorló érkezhet a déli határhoz

Magyarország minden olyan lépést támogat, ami ezt elkerülhetővé teszi - mondta a külügyminiszter.

Magyar nemzeti érdek szempontjából minden olyan lépést és döntést támogat a magyar kormány, amely lehetővé teszi a Törökország területén élő szírek hazatérését - hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook oldalán közzétett videójában.

Szijjártó Péter közölte: a török külügyminiszter legutóbbi megbeszéléseik mindegyikén elmondta, hogy egyre nehezebben kezelhető a migrációs helyzet Törökországban. Több mint négymillió bevándorló él Törökország területén, az ő ellátásuk egyre nehezebb feladatok elé állítja a török hatóságokat.

"Törökország előtt gyakorlatilag most két lehetőség van: vagy megteremtik a lehetőségét annak, hogy a migránsok visszamennek Szíriába, vagy megnyitják Európa irányába a kapukat" - mondta Szijjártó Péter.

Ez utóbbi forgatókönyv gyakorlatilag azt jelentené, hogy a Nyugat-Balkánt napokon belül több százezer illegális bevándorló lephetné el, akik hogyha Európa irányába mennek, akkor első akadályként, első fizikai akadályként a magyar határkerítéssel szembesülnének - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kijelentette: mindenképpen el kell kerülni ezt a helyzetet.

Hozzátette: minden egyes olyan döntést és lépést támogatnak, amely elkerülhetővé teszi újabb több százezer vagy millió illegális migráns megjelenését a Nyugat-Balkánon, ezáltal Magyarország déli határán, és elleneznek, nem támogatnak semmilyen olyan lépést, amely nemzetközi fegyveres konfliktusok kirobbanásához vezet a szíriai térségben, mert minden egyes ilyen fegyveres konfliktus újabb és újabb migránsáradatokat indít el Európa irányába.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×