INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

természetvédelem

rehabilitáció

nád

balaton

ingatlanfejlesztés

Nádas szélén, stégről horgászó férfi kapásra vár Balatonszepezd körzetében.

A természet javára döntött a hatóság a Balatonnál

Infostart

Rehabilitálni kell az egy éve kiirtott nádast Balatonakaliban, a kemping előtt a területhasználó SSS Groupnak. A rendőrség közben tovább keresi azt, aki kipusztította a növényzetet.

Balatonakalinál megkezdi a kiirtott nádas rehabilitációját az SSS Group - írta a hirbalaton.hu. Bár a rendőrség még nyomoz a nádas kipusztítója után, a társaságot, mint területhasználót kötelezte a telepítésre másodfokon az illetékes hatóság. Arról még nem döntött a vállalat, hogy ha eredményesen zárul a nyomozás, továbbhárítják-e majd a tettesre a nád visszatelepítésének költségeit.

A portál megkeresésére, Süle Gábor, az SSS Group Kft. vezetője közölte,hogy még idén megkezdik a munkát - bár még vannak vitás pontok a hatósággal a végrehajtás mikéntjéről. Emlékeztetett arra, hogy az első pillanattól elhatárolódtak a területük - vagyis a volt Holiday kemping - előtt történt nádirtástól. Az egymillió forintos bírságot pedig azért fizették ki, mert akkor még úgy tudták, ezzel hamar le lehet zárni az ügyet. Végül a másodfokú hatósági döntés jogerősen kötelezte a céget az eredeti az eredeti állapot helyreállítására.

A cég egyebek közt túlzásnak tartja, hogy öt éven át monitoring jelentést kell írniuk, nyomon követve a nád fejlődését. Sérelmezik azt is, hogy nem szerepel a szakértői anyagban annak elfogadása, ha külső körülmények – például jégzajlás – károsítja a következő években a parti növényzetet.

Közben a Natura 2000-res védettségű terület magától is elkezdett újra életre kelni, azonban emberi beavatkozás nélkül nem tud valóban regenerálódni, mivel a természetes partot elvágták, kettévágták és kőszórást építettek oda - mondta a lapnak Pomogyi Piroska, a balatoni nádas-felméréseket több évtizede végző szakember. Szerinte a nádas visszatelepítését csak több fázisban lehet majd megoldani. Ha a kőrakás előtt megerősödött a növényzet, utána lehet elbontani a mesterségesen odarakott partvédőművet, és újra biztosítani az összeköttetést a nádas számára a szárazulattal – mondta.

Az önkormányzat emelt szintű telekadót vetett ki

Koncz Imre, Balatonakali polgármestere a lapnak felidézte, hogy a korábban négypárti egyezséggel jócskán megemelt beépíthetőséget sikerült 10 százalékra csökkenteni a helyi építési szabályzatában, és a településrendezési tervében oszthatatlanná tette a kempingek területét, megakadályozva a felosztásukkal számoló telekspekulációt.

Az egykori kemping területén lévő épületeket azóta lebontották, és megkezdődött több szállásépület, valamint egy 16 szobás panzió létesítésére. A meghirdetett házak, lakások egy részét már eladták, amelyek osztatlan közös tulajdonú telken épülnek. Mivel az önkormányzatnak komoly bevételkiesést jelent, hogy a területről jó ideje nem folyik be idegenforgalmi adó, idén emelt szintű telekadót vetett ki – mondta a polgármester.

Nyitókép: H. Szabó Sándor
A címlapról ajánljuk

Meghalt Sediánszky János

Kilencvenéves korában elhunyt Sediánszky János író, újságíró, a Magyar Rádió Örökös Tagja...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018