eur:
395.29
usd:
364.57
bux:
65601.48
2024. március 19. kedd Bánk, József
A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró 2020. február 16-án. A luxushajón, amelyen három magyar állampolgár dolgozik, eddig 355 személyről derült ki, hogy megfertőződtek a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal. A fedélzeten 3700 embert tartanak megfigyelés alatt két héten keresztül, a fertőzötteket kórházakba szállították, az idős utasokat pedig önkéntes alapon evakuálják és a szárazföldön helyezik őket karanténba.
Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon

Újabb magyar kerül karanténba

Továbbra sem lehet tudni olyan magyarról, aki Magyarországon vagy a világban bárhol koronavírussal fertőződött volna meg – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

A Kambodzsánál kikötött holland felségjelzésű MS Westerdam óceánjáró hajón utazott, illetve dolgozott összesen három magyar. Bár a hajó utasait a kambodzsai hatóságok engedték hazautazni,

utóbb kiderült, hogy egy amerikai nő megfertőződött koronavírussal.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: az óceánjáró hajóról szombaton hazatért két magyar állampolgár hétfő este óta karanténban van, mindketten tünetmentesek, egy harmadik magyar, aki a személyzet tagja volt, és akivel korábban nem sikerült közvetlenül felvenni a kapcsolatot, kedden karanténba kerül.

Bár a két magyar panasz- és tünetmentes, hétfőn – a maximális biztonságra törekedve – elrendelték számukra a járványügyi zárlatot, ismertette Müller Cecília, jelezve azt is, hogy lista készült azokról, akik bármilyen módon érintkezésbe léphettek velük.

Kambodzsából Magyarországra

Menczer Tamás államtitkár a keddi tájékoztatón felidézte: az óceánjáró, amelyen három magyar tartózkodott, a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva. A kambodzsai egészségügyi hatóságok a hajó utasain elvégeztek egy általános egészségügyi ellenőrzést, és mivel nem találtak koronavírust, engedélyezték az utasoknak, hogy hazautazzanak.

A hajó egyik amerikai utasánál, egy 83 éves amerikai állampolgárnál azonban a malajziai, Kuala Lumpur-i repülőtéren diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, így hétfő este a szombaton hazatért két magyart karanténba helyezték.

Az államtitkár hozzátette: a magyar hatóságok a kambodzsai hatóságok tájékoztatása alapján úgy tudták, hogy a harmadik magyar, aki a személyzet tagja volt, továbbra is a hajón tartózkodik. Kiderült azonban, hogy ő is hazautazott. „Ez kedd délelőtt jutott a tudomásunkra, és ma sikerült vele felvenni a kapcsolatot”.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa közölte, a három magyart a kórház területén erre kialakított karanténépületben helyezik el. Az épületet korábban fertőtlenítették, miután vasárnap hazaengedték a 14 napos megfigyelésből azt a hét magyart, akit korábban francia közreműködéssel hoztak haza Vuhanból.

A szakorvos kiemelte,

a most megfigyelés alatt lévők végig láztalanok voltak, tünetmentesek és megkezdődtek a laborvizsgálatok is.

Ők jövő péntekig lesznek elzárva a külvilágtól, látogatót sem fogadhatnak, csak telefonon tarthatják a kapcsolatot a hozzátartozókkal.

A harmadik magyart, aki felszolgálóként dolgozott az óceánjárón, kedden viszi az Országos Mentőszolgálat a kórház karanténépületébe.

A koronavírussal kapcsolatos további híreinket ide kattintva olvashatják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×