eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Rendkívüli parlamenti ülés lehet csütörtökön - a nap hírei

A börtönviszonyok miatti kártalanítások kifizetésének leállítását kezdeményezte a kormány. Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki pártok a módosított országgyűlési törvény és a házszabály miatt. Karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár. A nap legfontosabb hírei február 17-én.

A börtönviszonyok miatti kártalanítások kifizetésének leállítását kezdeményezte a kormány. A törvénytervezet alapján az új szabályrendszer megszületéséig az új kifizetések nem teljesíthetők. A kabinet már csütörtökre kezdeményezte a parlament rendkívüli ülésének összehívását. Az igazságügyi miniszter előzőleg bejelentette: a sürgősségi eljárás miatt a kormányoldal kéri az ellenzék támogatását az Országgyűlésben. Varga Judit azt is hangsúlyozta: az új szabályozás a nemzeti konzultáció után, annak megfelelően születik majd meg. Hozzátette: az új szabályozás célja, hogy a sértettek, áldozatok és hozzátartozók jogait helyezze előtérbe a bűnözőkkel szemben.

Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki pártok a módosított országgyűlési törvény és a házszabály miatt. A Jobbik, a Párbeszéd, az MSZP, a DK, az LMP és a Magyar Liberális Párt azt kéri a testülettől, hogy semmisítse meg az általuk "szájzár törvénynek" nevezett szabályozást. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: az új fegyelmi szabályok aránytalanok, igazságtalanok, és alkotmányellenesek, mert ellehetetlenítik a parlamenti munkát. A szabályozás miatt az ellenzék az Országgyűlés hétfői üléséről is kivonult, miután a Házelnök kitiltotta az ülésteremből Hadházy Ákost.

Várhatóan áprilisban dönt a Kúria a gyöngyöspatai ügyben. A jogerős ítélet ellen önkormányzat és a tankerület, valamint az érintett családok is felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. A Kúria elnöke elrendelte az ügy soron kívüli elbírálását. A Debreceni Ítélőtábla tavaly hozott jogerős ítéletében szegregáció miatt százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot a Gyöngyöspatán élő roma családok javára.

A becsültnél is nagyobb károkat okoztak a hónap eleji viharok, a biztosítók három milliárd forint körüli kifizetésekkel számolnak. A Magyar Biztosítók szövetségének közleménye szerint a lakossági károkra már 2 milliárd 200 millió forintot fizetek illetve különítettek el kárrendezésre. Különösen február első hetének viharai voltak pusztító erejűek.

Karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.A két magyar február 1-14. között tartózkodott a Westerdam hajón. Az óceánjáró a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva. A tájékoztatás szerint mivel a hajó egyik utasánál, egy 83 éves amerikai állampolgárnál koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, nem zárható ki, hogy a magyarok is a betegség lappangási szakában vannak.

Nem hosszabbítható meg az embercsempészet felszámolása érdekében létrehozott földközi-tengeri uniós haditengerészeti művelet mandátuma. A külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagországok külügyminiszteri tanácskozásán arról tájékoztatott, hogy a Sophia után olyan új művelet indul, amelynek célja a Líbiával szemben elfogadott fegyverembargó kikényszerítése és érvényre juttatása, légi, műholdas és tengeri eszközök bevonásával. Szijjártó Péter hangsúlyozta: az új művelet nem jelenthet ösztönzést és vonzerőt az Európába irányuló illegális migrációnak.

Csak átmenetinek tartja a koronavírus hatását az európai gazdaságra az eurócsoport elnöke. Mario Centeno portugál pénzügyminiszter az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek brüsszeli találkozóján beszélt erről. Az Európai Bizottság múlt héten közzétett előrejelzései szerint a koronavírus járvány jelenleg az euróövezet gazdaságának legnagyobb kockázati tényezője. Közben hétfőn csaknem hároméves mélypontra süllyedt az euró dollárhoz viszonyított árfolyama a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Az autógyártás szenvedheti meg leginkább az új típusú koronavírus okozta járványt az ipari ágazatok közül egy elemzés szerint. A Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó társaság összeállításában kiemelte, hogy Kína központi szerepe miatt az autógyártásban rendkívül gyors és mélyreható következményekkel jár a vírus terjedése. A járvány gócpontjában, Hupej tartományban a többi között a Honda, a Nissan, a General Motors és a Renault üzemeltet gyárat helyi partnerekkel együttműködve.

Engedélyezte az amerikai baromfi és baromfihús importját Kína. Peking 2015 januárjában madárinfluenzára hivatkozva rendelte el a teljes behozatali tilalmat. Kína tavaly november közepén engedett a szigoron, lehetővé téve az amerikai baromfihús behozatalát. Előzőleg az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium élelmiszer-biztonsági és ellenőrző hatósága engedélyezte a baromfihús behozatalát Kínából.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×