INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

kuruzslás

emmi

törvénymódosítás

pszichológus

dk

Kuruzslás: az Emmi reagált a Demokratikus Koalíció aggodalmaira

Kuruzslás: az Emmi reagált a Demokratikus Koalíció aggodalmaira

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Cáfolja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a szombaton hatályba lépő kuruzslásellenes törvénymódosítás jogszerűen dolgozó pszichológusokat lehetetlenít el. Ezt korábban a Demokratikus Koalíció állította.

A kuruzslásellenes törvénymódosítást tavaly decemberben fogadta el az Országgyűlés. Az engedély nélkül dolgozó, illetve jogosulatlan tudományos címeket használó gyógyítók ezentúl akár egy évre is börtönbe kerülhetnek.

A jogszabály megváltoztatását a Magyar Orvosi Kamara kezdeményezte, ismertette az InfoRádióban az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Csiki Zoltán szerint

először azt kellett tisztázni, ki minősül kuruzslónak.

„Nem valódi, hanem álorvosi diplomával rendelkeznek, ami egy nagyon komoly kockázatot jelent, és életet is veszélyeztethet” – fogalmazott.

A képviselők kiterjesztették a kuruzslás vétségének körébe tartozó tevékenységeket, és bevezették a nem konvencionális gyógyító eljárások fogalmát, tette hozzá a helyettes államtitkár. „Ezek olyan egészségügyi tevékenységet jelentenek, amelyek a hagyományos gyógyítási módszereket kiegészítik, esetleg helyettesítik, ugyanakkor ezek végzése is főiskolai, vagy egyetemi egészségügyi végzettséghez, vagy szakképesítés megszerzéséhez kötött” – magyarázta.

Kuruzslók nemcsak a test, hanem a lélek gyógyítói között is lehetnek,

hívta föl a figyelmet Csiki Zoltán.

„A konvencionális gyógyító eljárások, illetve a fitoterápiás eljárások is gyakorlatilag csak egyetemi, vagy főiskolai egészségügyi végzettséggel végezhetők. Tehát, akinek nincs ilyen jellegű végzettsége, az az említett tevékenységeket nem folytathatja” – hangsúlyozta.

A kuruzslásellenes törvénymódosítást az ellenzék is támogatta, a Demokratikus Koalíció most mégis a jogszabály felülvizsgálatát követeli, mert attól tart, hogy a problémákkal küzdő gyerekek pszichológiai ellátás nélkül maradnak. Szerintük ugyanis a törvény nem határozza meg egyértelműen a pszichoterápia fogalmát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezt cáfolja:

a törvénymódosítás nem helyezett törvényen kívül eddig jogszerűen gyakorolt szakmákat.

A pszichológusok és más mentális segítők a saját szakmáik szabályai szerint ezután is gyakorolhatják hivatásukat. A törvényt csak az bünteti, ha valaki kifejezetten olyan kezeléseket kínál és alkalmaz, amelyeket kizárólag egészségügyi szakképesítéssel végezhetne, egyúttal azt a látszatot keltve, mintha rendelkezne a szükséges végzettséggel, képzettséggel – írja közleményében a tárca.

A módosítás szombaton lép életbe.

Nyitókép: pixabay.com

Kapcsolódó hang

Kuruzsláellenes törvény szombattól
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018