eur:
392.7
usd:
361.95
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Nyitókép: pixabay.com

Kuruzslás: az Emmi reagált a Demokratikus Koalíció aggodalmaira

Cáfolja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a szombaton hatályba lépő kuruzslásellenes törvénymódosítás jogszerűen dolgozó pszichológusokat lehetetlenít el. Ezt korábban a Demokratikus Koalíció állította.

A kuruzslásellenes törvénymódosítást tavaly decemberben fogadta el az Országgyűlés. Az engedély nélkül dolgozó, illetve jogosulatlan tudományos címeket használó gyógyítók ezentúl akár egy évre is börtönbe kerülhetnek.

A jogszabály megváltoztatását a Magyar Orvosi Kamara kezdeményezte, ismertette az InfoRádióban az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Csiki Zoltán szerint

először azt kellett tisztázni, ki minősül kuruzslónak.

„Nem valódi, hanem álorvosi diplomával rendelkeznek, ami egy nagyon komoly kockázatot jelent, és életet is veszélyeztethet” – fogalmazott.

A képviselők kiterjesztették a kuruzslás vétségének körébe tartozó tevékenységeket, és bevezették a nem konvencionális gyógyító eljárások fogalmát, tette hozzá a helyettes államtitkár. „Ezek olyan egészségügyi tevékenységet jelentenek, amelyek a hagyományos gyógyítási módszereket kiegészítik, esetleg helyettesítik, ugyanakkor ezek végzése is főiskolai, vagy egyetemi egészségügyi végzettséghez, vagy szakképesítés megszerzéséhez kötött” – magyarázta.

Kuruzslók nemcsak a test, hanem a lélek gyógyítói között is lehetnek,

hívta föl a figyelmet Csiki Zoltán.

„A konvencionális gyógyító eljárások, illetve a fitoterápiás eljárások is gyakorlatilag csak egyetemi, vagy főiskolai egészségügyi végzettséggel végezhetők. Tehát, akinek nincs ilyen jellegű végzettsége, az az említett tevékenységeket nem folytathatja” – hangsúlyozta.

A kuruzslásellenes törvénymódosítást az ellenzék is támogatta, a Demokratikus Koalíció most mégis a jogszabály felülvizsgálatát követeli, mert attól tart, hogy a problémákkal küzdő gyerekek pszichológiai ellátás nélkül maradnak. Szerintük ugyanis a törvény nem határozza meg egyértelműen a pszichoterápia fogalmát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezt cáfolja:

a törvénymódosítás nem helyezett törvényen kívül eddig jogszerűen gyakorolt szakmákat.

A pszichológusok és más mentális segítők a saját szakmáik szabályai szerint ezután is gyakorolhatják hivatásukat. A törvényt csak az bünteti, ha valaki kifejezetten olyan kezeléseket kínál és alkalmaz, amelyeket kizárólag egészségügyi szakképesítéssel végezhetne, egyúttal azt a látszatot keltve, mintha rendelkezne a szükséges végzettséggel, képzettséggel – írja közleményében a tárca.

A módosítás szombaton lép életbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Nem csak a sokasodó munka jelent komoly kihívásokat a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) számára. Legfrissebb adatok szerint a hivatal súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ami megnehezíti a külföldi hírszerzést. Ráadásul bizonyos törvényi korlátozások sem kedveznek a munkaerő toborzásának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 25. 21:51
×
×
×
×