INFORÁDIÓ 
2020. március 29. vasárnap
Auguszta

viharkár

időjárás

katasztrófavédelem

szél

A viharos szél miatt leszakadt faágakat távolítanak el tűzoltók egy emelőkosaras járművel Debrecenben, a Kassai úton 2020. február 5-én. Február 4-én este 6 óráig országszerte több mint négyszázszor riasztották a tűzoltókat a viharos szél okozta károk miatt. A viharos szél veszélye miatt február 5-ére is országszerte első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Elvitte egy sportcsarnok tetejét a szél, elképesztőek a károk

Infostart

Kora délután még száz helyszínen kellett dolgozniuk a tűzoltóknak a károk felszámolásán, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklóson találkoztak a legdurvább pusztítással.

A katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységei is a viharos erejű széllökések okozta károk felszámolásán dolgoznak országszerte.

A tűzoltóknak kidőlt fák, leszakadt vezetékek és megrongálódott tetőszerkezetek adnak munkát, főként

  • Békés,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Csongrád,
  • Hajdú-Bihar,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Pest megyében.

A legnagyobb kárral a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklóson találkoztak a tűzoltók: itt

egy sportcsarnok hatszáz négyzetméteres tetőszerkezetét szakította le a viharos erejű szél.

Kedd estig összesen 654 esethez riasztották a tűzoltókat, a legtöbb beavatkozásra az Észak-Dunántúlon, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megyében volt szükség, de Pest megyében és fővárosban is számos helyen adott munkát a viharos időjárás.

Több mint száz épületben, köztük tizenkét közintézményben keletkeztek károk országszerte:

a viharos szél megbontotta a tetőket, vakolatdarabokat sodort le a házak homlokzatáról és harminchét ponton villanyvezetékeket szaggatott le.

A viharos szélben leszakadt ponyvát igazítja egy munkás a Budapest-Józsefvárosi Szent József plébániatemplom állványzatán a VIII. kerületi Horváth Mihály téren 2020. február 5-én. Február 4-én este 6 óráig országszerte több mint négyszázszor riasztották a tűzoltókat a viharos szél okozta károk miatt. A viharos szél veszélye miatt február 5-ére is országszerte első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.
MTI/Mónus Márton
A viharos szélben leszakadt ponyvát igazítja egy munkás a Budapest-Józsefvárosi Szent József plébániatemplom állványzatán a VIII. kerületi Horváth Mihály téren 2020. február 5-én. MTI/Mónus Márton

Pest megyében csaknem száz alkalommal kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. A legtöbbször úttestre, kerítésre, háztetőkre dőlt fákat, leszakadt ágakat kellett eltávolítaniuk. A munkálatokban a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat munkatársai is közreműködtek.

A leszakadt vezetékek rövidebb-hosszabb időre áramkimaradásokat is okoztak egyes településeken, de az áramszolgáltatás kedden az esti órákra mindenhol helyreállt.

Három épület olyan mértékben károsodott, hogy az ott élők ideiglenes elhelyezéséről gondoskodni kellett. A szél öt esetben szén-monoxid-mérgezést okozott;

négy embert szén-monoxid-mérgezés gyanújával, egy embert pedig mérgezéssel szállítottak a mentők kórházba.

Győr-Moson-Sopron megyében nyolcvan esetben vonultak a viharos széllel kapcsolatos káresetekhez a tűzoltók. Megyeszerte útra dőlt, forgalmi akadályt okozó fákhoz, lehasadt faágakhoz riasztották az egységeket, de épületekről lógó cserepekről, leszakadt közlekedési lámpákról, kidőlt villanyoszlopokról is érkezett bejelentés.

Veszprém megyében hetvenhat riasztásból hatvanhat műszaki mentés volt. Szigligeten mintegy 100 négyzetméteren felgyulladt a nádas, Veszprémben egy óvoda tetőszerkezetét bontotta meg a szél, Kislődön egy templomtornyot rongált meg a vihar, Tapolcán és Kövesgyőrpusztán fát döntött ki a szél.

Fejér megyében több mint hetven helyszínen szüntettek meg balesetveszélyt a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók. A beavatkozások felénél az utakra dőlt és a földből félig kifordult, épületeket veszélyeztető fákat daraboltak fel. Tácon és Válon az általános iskola, Bicskén a művelődési ház tetőszerkezetének lemezfedését bontotta meg a szél. Polgárdiban az idősek otthona tetején igazították meg a meglazult cserepeket a város önkormányzati tűzoltói.

Komárom-Esztergom megyében kedd délután négy óráig több mint harminc riasztás érkezett. Főként kerítésre, úttestre, járdára leszakadt ágak, és úttestre kidőlt fák miatt kellett kivonulniuk. A legtöbb bejelentés a tatabányai járásból érkezett. Késő délutánra mindenhol sikerült felszámolni a károkat.

Somogy megyében a helyenként 100 kilométer per órás sebességet is megközelítő széllökések fákat döntöttek ki, ágakat szakítottak le, házak tetőszerkezetét bontottak meg. Megyeszerte komoly károkat okozott a viharos szél, a legsúlyosabb pusztítást Marcali térségében, Tabon és a megye középső részén végezte. A megyében harmincegy esetben kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk a viharkárok miatt.

Vas megyében tizenhat segélyhívás érkezett kidőlt fák és megsérült tetőszerkezetek miatt. Szombathelyen az evangélikus templom tornyának palafedését, Celldömölkön a piacépület, két lakóépület, valamint egy általános iskola tetőfedését, Sárváron egy hotelépület lemezborítású tetőszerkezetét kezdte meg a viharos erejű szél.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében tizenkétszer kellett beavatkozniuk a szakembereknek. Többnyire veszélyessé vált fák, faágak miatt kellett vonulniuk, amelyek úttestre vagy villanyvezetékre dőltek. A legnagyobb kárt a megyében Törökszentmiklós szenvedte el, ott teljes egészében leszakította és az épület mellett parkoló autókra sodorta a viharos szél egy sportcsarnok körülbelül 600 négyzetméteres tetőszerkezetét. Senki sem sérült meg.

Tűzoltók vizsgálják a sportcsarnok leszakadt tetejét Törökszentmiklóson, az Almásy úton 2020. február 5-én. A viharos szél teljes egészében leszakította és az épület mellett parkoló autókra sodorta a körülbelül 600 négyzetméteres tetőszerkezetet. A mentők tájékoztatása szerint senki nem sérült meg.
MTI/Mészáros János
Tűzoltók vizsgálják a sportcsarnok leszakadt tetejét Törökszentmiklóson, az Almásy úton 2020. február 5-én. MTI/Mészáros János

Tolna megyében tíz esetben avatkoztak be. Jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak és károsodott épületek miatt vonultak. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hat helyen avatkoztak be a hivatásos tűzoltók a viharos szél okozta károk miatt.

Csongrád megyében nyolc lakossági bejelentés érkezett. A leszakadt ágak és a kidőlt fák veszélyeztették az autósok és a gyalogosok forgalmát is. Nógrád megyében is több helyszínen kellett segíteniük a tűzoltóknak főként az útra dőlt fák miatt. Zala megyében nyolc alkalommal riasztották a tűzoltókat a viharos időben kidőlt fák által elzárt útszakaszokhoz.

Bács-Kiskun megyében tizenöt esethez vonultak ki a tűzoltókat, jellemzően nagy méretű letört faágak, valamint két esetben parkoló járművekre zuhanó faágak eltávolítását kérték. Szabolcs-Szatmár megyében, a 41-es szánú főúton Nyíregyházánál, Besenyődnél és Baktalórántházánál dőlt az úttestre fa, akadályozva a forgalmat.

Heves megyében, Horton, a Toldi Miklós utcában a szél leszakította egy családi ház tetőszerkezetének széldeszkáját. Vámosgyörkön, a József Attila utcában

egy csaknem tízméteres akácfa dőlt az úttestre.

Sok a baleset az orkánerejű szélben, Vas megyében a 84-es főúton borult fel egy autó, míg a 4-es főút Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán, Fegyvernek és Kenderes között egy kisteherautó utánfutóját borította fel a szél.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018