eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy nő sétál a viharos szélben a Bakonyban lévő Kab-hegyen. Magyarország felett hidegfront vonul át, viharos erejű szél kíséretében. A Kab-hegyen rekorderősségű, óránként 172 kilométeres szelet mértek.
Nyitókép: MTI/Nagy Lajos

Elképesztő pusztítást végez országszerte a viharos szél - videó

Országszerte már több mint száz alkalommal riasztották a tűzoltókat kedd kora délutánig a vihar okozta károk miatt. Senki sem sérült meg, de hatalmas lehet a kár, hiszen autókra, háztetőkre dőlt fák, leszakadt vezetékek, megbontott háztetők jelzik a szél útját.

Budapest II. kerületében, a Zsolt fejedelem utcában egy fa és egy oszlop dőlt rá egy személyautóra, a fővárosi hivatásos tűzoltók megszüntették a veszélyhelyzetet. A XVI. kerületben, a Thököly utcában egy fa vezetékre dőlt, a helyszínre létraszer is érkezik. A XI. kerületi Mezőkövesd úton azért kérték a tűzoltók segítségét, mert egy fa személyautóra, kerítésre, illetve közvilágítási vezetékre dőlt. A III. kerületben, a K-Hídnál és a Nánási úton is kidőlt fa akadályozta a forgalmat, a tűzoltók eltávolították őket.

A XIII. kerületben, a Dráva utcában egy épület tűzfaláról téglák hullottak, a helyszínre riasztott egységek megszüntették a veszélyhelyzetet - írja a Katasztrófvédelem.

A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán. A legtöbb beavatkozásra eddig az Észak-Dunántúlon, így Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megyében volt szükség, de a fővárosban és annak környékén is jelentős feladatokat ad a viharos erejű szél.

Sopronban egy autót, Győrben pedig három autót rongáltak meg lezuhanó faágak.

Veszprém térségében a 8-as főúton több helyen közlekedési lámpákat szakított le a vihar, a pápai Türr István Gimnázium tetejét pedig megbontotta az erős szél. A viharos szél megrongálta Veszprémben a Bagolyvári utca és a Jutasi út kereszteződésében lévő épületre szerelt óriáskivetítőt is - írja a Veol.

Továbbá több fa kidőlt a vihar következtében Veszprémben, Pápán, Cseszneken, Olaszfalu térségében, Nemesszalókon, Balatonrendesen és Balatonfüreden.

Közben az Időkép.hu látványos videót osztott meg a Zamárdiban tapasztalható szélviharról:

A Komáros-Esztergom megyei Dadon 130 éves fát döntött ki a szél, a fa elektromos vezetékre dőlt.

Ebben a helyzetben a katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, előrejelzéseit, lehetőség szerint autójával

ne parkoljon a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjen.

Figyelmeztetést adott ki a Főpolgármesteri Hivatal is a viharos időjárás miatt. Mint írják, keddre az erős szél miatt többek között a fővárosra és Pest megyére is másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki, vagyis Budapest területén a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer per órát is.

Ebben a helyzetben Budapest vezetése kéri a fővárosiakat, hogy

mind gyalogosan, mind gépjárművel fokozott figyelemmel közlekedjenek, illetve a leszakadó ágak, hulló cserepek miatt körültekintően válasszanak parkolóhelyet.

Fokozott óvatosságra van szükségük a mozgásukban korlátozottaknak, az időseknek és a kisgyermekkel közlekedőknek is.

Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság folyamatos kapcsolatban van az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, tartalmazza a közlemény.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×