eur:
389.74
usd:
362.84
bux:
68036.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Gyógyszerészi Kamara által a gyógyszerszedés hatékonyságának javítására indított program sajtótájékoztatójának helyet adó budapesti Róna Patika 2019. szeptember 4-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Nagy változás jöhet a patikákban

Könnyebb lesz kiváltani az e-receptet egy jogszabály-módosítás után.

Hamarosan elkészül az a rendeleti szintű jogszabály-módosítás, amely lehetővé teszi, hogy az e-receptet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzített képviselő is kiválthassa más számára a gyógyszertárakban – közölte a Világgazdasággal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Így már nemcsak felírási igazolással, hanem a meghatalmazott vagy törvényes képviselő a saját személyi igazolványának és taj-kártyájának bemutatásával is átveheti a vényköteles terméket a patikában.

Januártól az orvosoknak csak akkor kötelező felírási igazolást adniuk, ha azt a beteg kéri, vagy 14 év alattinak írnak fel gyógyszert. Sokan pedig úgy mentek el az orvostól, hogy nem volt felírási igazolásuk. Ezek a betegek úgy juthatnak hozzá a gyógyszereikhez, hogy a patikában az azonosítás után az EESZT-ből letöltötték a vények adatait.

Ugyanakkor a felírási igazolással érkező betegeknél egy jogszabályi rendelkezés okozott fejtörést a gyógyszerészeknek – közölte Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója. Ugyanis,

ha az EESZT elérhetetlen, akkor nem lehet a gyógyszert csak a felírási igazolás alapján kiadni.

Marjai Tamás szerint az elmúlt két évben gond esetén lehetőség volt arra, hogy a gyógyszert kiadják a betegnek, és az adatokat csak később töltsék fel a felhőbe. Ezt a lehetőséget a jogszabályi rendelkezések januártól eltörölték, de a gyógyszertári elszámolórendszerekben a funkció még megmaradt.

Ezért az EESZT január elején tapasztalt működési elégtelenségénél a gyógyszertárak előtt két választási lehetőség állt: vagy ellátták a beteget gyógyszerrel, vagy betartották a hatályos jogszabályi rendelkezéseket.

Marjai Tamás emlékeztetett arra, hogy egy decemberi egyeztetésen az egészségügyért felelős államtitkárság képviselői azt mondták, támogatják azt a jogszabályi rendelkezést, amely lehetővé teszi, hogy az ESSZT üzemzavara esetén is lehessen gyógyszert kiadni a patikákban, ám ez a rendszer még nem lépett működésbe.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×