INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

e-recept

gyógyszer

gyógyszertár

A Gyógyszerészi Kamara által a gyógyszerszedés hatékonyságának javítására indított program sajtótájékoztatójának helyet adó budapesti Róna Patika 2019. szeptember 4-én.

Nagy változás jöhet a patikákban

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Könnyebb lesz kiváltani az e-receptet egy jogszabály-módosítás után.

Hamarosan elkészül az a rendeleti szintű jogszabály-módosítás, amely lehetővé teszi, hogy az e-receptet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzített képviselő is kiválthassa más számára a gyógyszertárakban – közölte a Világgazdasággal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Így már nemcsak felírási igazolással, hanem a meghatalmazott vagy törvényes képviselő a saját személyi igazolványának és taj-kártyájának bemutatásával is átveheti a vényköteles terméket a patikában.

Januártól az orvosoknak csak akkor kötelező felírási igazolást adniuk, ha azt a beteg kéri, vagy 14 év alattinak írnak fel gyógyszert. Sokan pedig úgy mentek el az orvostól, hogy nem volt felírási igazolásuk. Ezek a betegek úgy juthatnak hozzá a gyógyszereikhez, hogy a patikában az azonosítás után az EESZT-ből letöltötték a vények adatait.

Ugyanakkor a felírási igazolással érkező betegeknél egy jogszabályi rendelkezés okozott fejtörést a gyógyszerészeknek – közölte Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója. Ugyanis,

ha az EESZT elérhetetlen, akkor nem lehet a gyógyszert csak a felírási igazolás alapján kiadni.

Marjai Tamás szerint az elmúlt két évben gond esetén lehetőség volt arra, hogy a gyógyszert kiadják a betegnek, és az adatokat csak később töltsék fel a felhőbe. Ezt a lehetőséget a jogszabályi rendelkezések januártól eltörölték, de a gyógyszertári elszámolórendszerekben a funkció még megmaradt.

Ezért az EESZT január elején tapasztalt működési elégtelenségénél a gyógyszertárak előtt két választási lehetőség állt: vagy ellátták a beteget gyógyszerrel, vagy betartották a hatályos jogszabályi rendelkezéseket.

Marjai Tamás emlékeztetett arra, hogy egy decemberi egyeztetésen az egészségügyért felelős államtitkárság képviselői azt mondták, támogatják azt a jogszabályi rendelkezést, amely lehetővé teszi, hogy az ESSZT üzemzavara esetén is lehessen gyógyszert kiadni a patikákban, ám ez a rendszer még nem lépett működésbe.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

1200 életrajz nyilvános

Az áldozatok emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018