eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kisköre, 2019. június 7.A tiszai árhullám miatt felgyülemlett több tonna uszadék és szemét a kiskörei vízerőműnél 2019. június 7-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Idén megtudjuk, mennyire szemetelték tele a Tiszát

Önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók segítségével mérik fel a PET Kupa szakemberei a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában, "A Tiszta víz, boldog Tisza" elnevezésű program keretében.

A felvízi országokban a hulladékgazdálkodás fejlesztése, a hulladékbegyűjtés kiterjesztése valamennyi településre oldhatná meg a problémát - vagyis vehetné elejét a Tiszát minden évben elárasztó műanyagszemét újratermelődésének. Maga a begyűjtés azonban nem elegendő, hiszen azt valahová el is kell helyezni, de ezekben a térségekben a szelektív hulladékgyűjtés még nem működik, illetve a lerakók is megteltek.

Úgy kell elképzelni, mint Magyarországon két-három évtizeddel ezelőtt

- mondta az InfoRádiónak Hankó Gergely, a PET kupa projektvezetője.

Mivel nem mindenhova jut el a hulladékszállítás, vannak olyan települések, ahol a lakosság maga kezeli a hulladékot. Vagy eltüzeli az udvaron, vagy rosszabb esetben benn a kályhában; vagy pedig kiviszik a természetbe, legyen az a Tisza ártere vagy egyéb helyszín. Ha a Tisza árterébe kerül, akkor árvíz esetén ez útra kel, majd Magyarországon a meanderező (kanyargó) folyam ártéri erdeiben megválik a terhétől.

Mi ezeket az ártéri erdőket takarítjuk, illetve monitorozzuk - tette hozzá Hankó Gergely. Immár hetedik éve.

A Tisza tavalyi hulladékterhelésének nagyságáról a Kiskörei vízlépcsőnél összegyűlt, több mint 10 ezer tonna uszadékból lehet következtetni.

Ennek a nagy része ugyan biológiai eredetű, fa, bokor, és egyéb növényzet, azonban egyre növekszik benne a lakossági eredetű hulladék mennyisége is - hívta fel a figyelmet a projektvezető. Kisköre elég messze, több száz folyamkilométerre van a magyar határtól, tehát hatalmas területen rakódhat le hulladék.Ez az, amit nehéz felmérni, hogy pontosan hány ezer tonna csomagolóanyag van a folyó felső szakaszain az ártérben.

Ezt fogjuk idén feltérképezni, reményeink szerint a folyó mindkét oldalán, a forrástól a dunai torkolatig - mondta a projektvezető.

Ezen túlmenően a folyó által összekapcsolt országokban szeretnék erősíteni az állami és civil együttműködést a hulladékterhelés visszaszorítására, ehhez folyamatosan keresik a partnereket mind Kárpátalján, mind Romániában. Ezek között az országok között határvízi egyezmények szabályozzák az együttműködést a szennyezések megelőzésében, sőt jelentéstételi kötelezettségük is van egymással szemben, ha komolyabb szennyezés indul el a folyón az árvízzel.

Tavaly egy nagy nemzetközi pályázatot is beadtunk a hulladékmonitorozásra, a szennyezés felszámolására, ukrán, román, osztrák, szlovák, szerb partnerekkel - tette hozzá Hankó Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×