INFORÁDIÓ 
2021. január 28. csütörtök
Karola, Károly

hulladék

tisza

felmérés

Kisköre, 2019. június 7.A tiszai árhullám miatt felgyülemlett több tonna uszadék és szemét a kiskörei vízerőműnél 2019. június 7-én.

Idén megtudjuk, mennyire szemetelték tele a Tiszát

InfoRádió

Önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók segítségével mérik fel a PET Kupa szakemberei a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában, "A Tiszta víz, boldog Tisza" elnevezésű program keretében.

A felvízi országokban a hulladékgazdálkodás fejlesztése, a hulladékbegyűjtés kiterjesztése valamennyi településre oldhatná meg a problémát - vagyis vehetné elejét a Tiszát minden évben elárasztó műanyagszemét újratermelődésének. Maga a begyűjtés azonban nem elegendő, hiszen azt valahová el is kell helyezni, de ezekben a térségekben a szelektív hulladékgyűjtés még nem működik, illetve a lerakók is megteltek.

Úgy kell elképzelni, mint Magyarországon két-három évtizeddel ezelőtt

- mondta az InfoRádiónak Hankó Gergely, a PET kupa projektvezetője.

Mivel nem mindenhova jut el a hulladékszállítás, vannak olyan települések, ahol a lakosság maga kezeli a hulladékot. Vagy eltüzeli az udvaron, vagy rosszabb esetben benn a kályhában; vagy pedig kiviszik a természetbe, legyen az a Tisza ártere vagy egyéb helyszín. Ha a Tisza árterébe kerül, akkor árvíz esetén ez útra kel, majd Magyarországon a meanderező (kanyargó) folyam ártéri erdeiben megválik a terhétől.

Mi ezeket az ártéri erdőket takarítjuk, illetve monitorozzuk - tette hozzá Hankó Gergely. Immár hetedik éve.

A Tisza tavalyi hulladékterhelésének nagyságáról a Kiskörei vízlépcsőnél összegyűlt, több mint 10 ezer tonna uszadékból lehet következtetni.

Ennek a nagy része ugyan biológiai eredetű, fa, bokor, és egyéb növényzet, azonban egyre növekszik benne a lakossági eredetű hulladék mennyisége is - hívta fel a figyelmet a projektvezető. Kisköre elég messze, több száz folyamkilométerre van a magyar határtól, tehát hatalmas területen rakódhat le hulladék.Ez az, amit nehéz felmérni, hogy pontosan hány ezer tonna csomagolóanyag van a folyó felső szakaszain az ártérben.

Ezt fogjuk idén feltérképezni, reményeink szerint a folyó mindkét oldalán, a forrástól a dunai torkolatig - mondta a projektvezető.

Ezen túlmenően a folyó által összekapcsolt országokban szeretnék erősíteni az állami és civil együttműködést a hulladékterhelés visszaszorítására, ehhez folyamatosan keresik a partnereket mind Kárpátalján, mind Romániában. Ezek között az országok között határvízi egyezmények szabályozzák az együttműködést a szennyezések megelőzésében, sőt jelentéstételi kötelezettségük is van egymással szemben, ha komolyabb szennyezés indul el a folyón az árvízzel.

Tavaly egy nagy nemzetközi pályázatot is beadtunk a hulladékmonitorozásra, a szennyezés felszámolására, ukrán, román, osztrák, szlovák, szerb partnerekkel - tette hozzá Hankó Gergely.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

PET szemétfelmérés a Tisza teljes szakán
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018