INFORÁDIÓ 
2021. január 25. hétfő
Pál

kisköre

szemét

hulladék

országos vízügyi főigazgatóság

láng istván

Kisköre, 2019. június 7.A tiszai árhullám miatt felgyülemlett több tonna uszadék és szemét a kiskörei vízerőműnél 2019. június 7-én.

Már-már kezelhetetlen mennyiségű tiszai szemét jelent meg Kiskörénél

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A korábbi éveknél jelentősen több hulladék érkezik a Tiszán az árhullámok miatt. Kiskörénél már 8000 köbméter szemetet emeltek ki a vízből, bővíteni is kellett a rakodóteret, ahol a hulladékot válogatják - tudatta az InfoRádióval az országos vízügyi főigazgató, Láng István.

Nagyon nagy mennyiségű hulladék gyűlt össze a Tisza felső szakaszán, ennek nagy része PET palack, uszadékfa és egyéb háztartási szemét. Ez vélhetően annak köszönhető, hogy az idei évben korábban nem voltak árhullámok, s 2017-ben volt az utolsó jeges árvíz is, ami nagyon sok uszadékot hozott.

"Most volt egy kisebb árhullám, egy hónappal ezelőtt, a hullámtér valamennyi szemetét összegyűjtötte, és most a kiskörei vízlépcsőnél lehet koncentráltan összegyűjteni és kiszedni azt. Ennek a mennyisége nagyon nagy, duplája, mint 2017-ben vagy 2015-ben, meghaladja a 8000 köbméteres mennyiséget"

- mondta el az InfoRádióban Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.

Most azon dolgoznak, hogy eltűnjön onnan a szeméthegy.

Ahhoz, hogy szelektálni tudják a felgyűlt anyagot, bővítették a gyűjtőterületet, az uszadékfát pedig darálva, illetve tűzifaként próbálják hasznosítani. A hasznos hulladékot beszállítják a feldolgozóba.

"Nem ezt tartjuk mi sem a megoldásnak, hogy most itt összegyűlik a szemét és mi szedjük ki, arra törekszünk, hogy a folyó felsőbb pontjain lokalizálni tudjuk a szennyezési pontokat,

a külföldről érkező szeméttel kapcsolatban pedig Ukrajnához és Romániához fordulunk, hogy tegyenek meg mindent a kommuniális hulladék vízbe kerülése megelőzésének érdekében"

- tette hozzá Láng István.

A vízügy összefogott a PET Kupa civil környezetvédelmi programmal is, így a palackok összegyűjtésének ügye a lehetőségekhez mérten jól áll, ezt a munkát motorcsónakokkal is tudják segíteni.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Hulladékhullámok a Tiszán - Láng István
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018