eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/Pet Kupa

Véget ért a PET-kupa téli akciója

Több mint 1300 zsák hulladékot szedtek össze a Felső-Tisza magyarországi szakaszának egy kilométerén.

A Tiszaszalka határában fekvő Natura 2000-es terület ismét természetes pompájában várja a tavaszi rügyeket - jelentették be akciójuk végén a PET Kupa szervezői. Az ártértakarítás elején készítettek egy videót a tavaly megtisztított és a még szemetes, idén kitakarítandó területről - siralmas állapotokat rögzítettek.

A vízügyi igazgatóságok lassan állandósuló problémája az árhullámokkal érkező és a hullámtereket elborító kommunális hulladék kezelése.

Különösen sok PET-palack érkezik a Felső-Tisza magyarországi szakaszára a Tiszán Ukrajna, illetve a Szamoson, Krasznán Románia területéről.

A nagy mennyiségű hulladék minden évben jelentős kiadással járó munkát ad az érintett vízügyi igazgatóságoknak - írta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A 2017. évi jeges árvízzel érkező hulladék eltávolítására a nyíregyházi Vízügyi Igazgatóság 39 millió forintot költött. A szolnoki Vízügyi Igazgatóságnak pedig évente 12-14 millió forintba kerül ugyanez a munka.

A nyíregyházi vízügyesek és az önkéntesek egy csaknem 1 kilométernyi szakaszt tisztítottak meg az elmúlt három napban.

  • Az összegyűjtött PET-palackokat Tiszaszalkára szállították.
  • Itt szétválogatták az összegyűjtött 1340 zsák hulladékot és bálázták a PET-palackokat.
  • Az összegyűjtött hulladékot az orosi hulladéklerakóba vitték.

Az OVF kitért arra is, hogy a vízügyi ágazat a problémát új eszközökkel is kezeli. A Felső-Tiszán elkezdődött egy olyan rendszer kiépítése, amelyben

a kijelölt beavatkozási helyszíneken parti létesítmények kialakítása mellett terelő uszály és gyűjtő hajó segítségével a kivezetett hulladékot a mederből gépekkel kiemelik, és a partra juttatják.

A hulladékot válogatás után szakcéghez viszik újrahasznosításra, illetve ártalmatlanításra. Ennek során a Tisza folyó három (Tivadar, Vásárosnamény, Aranyosapáti) és a Szamos folyó egy pontján, Olcsván lehetővé válik az úszó hulladék kiemelése és elszállítása - írta közleményében az OVF.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×