INFORÁDIÓ
2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

pet kupa

ártér

takarítás

szemétszedés

pet-palack

tisza

natura 2000

Véget ért a PET-kupa téli akciója

Véget ért a PET-kupa téli akciója

Infostart

Több mint 1300 zsák hulladékot szedtek össze a Felső-Tisza magyarországi szakaszának egy kilométerén.

A Tiszaszalka határában fekvő Natura 2000-es terület ismét természetes pompájában várja a tavaszi rügyeket - jelentették be akciójuk végén a PET Kupa szervezői. Az ártértakarítás elején készítettek egy videót a tavaly megtisztított és a még szemetes, idén kitakarítandó területről - siralmas állapotokat rögzítettek.

A vízügyi igazgatóságok lassan állandósuló problémája az árhullámokkal érkező és a hullámtereket elborító kommunális hulladék kezelése.

Különösen sok PET-palack érkezik a Felső-Tisza magyarországi szakaszára a Tiszán Ukrajna, illetve a Szamoson, Krasznán Románia területéről.

A nagy mennyiségű hulladék minden évben jelentős kiadással járó munkát ad az érintett vízügyi igazgatóságoknak - írta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A 2017. évi jeges árvízzel érkező hulladék eltávolítására a nyíregyházi Vízügyi Igazgatóság 39 millió forintot költött. A szolnoki Vízügyi Igazgatóságnak pedig évente 12-14 millió forintba kerül ugyanez a munka.

A nyíregyházi vízügyesek és az önkéntesek egy csaknem 1 kilométernyi szakaszt tisztítottak meg az elmúlt három napban.

  • Az összegyűjtött PET-palackokat Tiszaszalkára szállították.
  • Itt szétválogatták az összegyűjtött 1340 zsák hulladékot és bálázták a PET-palackokat.
  • Az összegyűjtött hulladékot az orosi hulladéklerakóba vitték.

Az OVF kitért arra is, hogy a vízügyi ágazat a problémát új eszközökkel is kezeli. A Felső-Tiszán elkezdődött egy olyan rendszer kiépítése, amelyben

a kijelölt beavatkozási helyszíneken parti létesítmények kialakítása mellett terelő uszály és gyűjtő hajó segítségével a kivezetett hulladékot a mederből gépekkel kiemelik, és a partra juttatják.

A hulladékot válogatás után szakcéghez viszik újrahasznosításra, illetve ártalmatlanításra. Ennek során a Tisza folyó három (Tivadar, Vásárosnamény, Aranyosapáti) és a Szamos folyó egy pontján, Olcsván lehetővé válik az úszó hulladék kiemelése és elszállítása - írta közleményében az OVF.

Nyitókép: Facebook/Pet Kupa
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018