INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

hulladék

vízügy

tisza

környezetvédelem

A tavaszi árhullámokat követően összetorlódott mintegy nyolcezer tonna kommunális és növényi eredetű hulladékot válogatja egy munkás a kiskörei vízlépcsőnél 2019. július 16-án. Vízügyi, civil és vállalati együttműködés segíti a Tisza hulladékmentesítését, az idén rekordméretű szennyezés felszámolása legalább négy hónapot vesz majd igénybe.

Másfél nap alatt több kamionnyi műanyagtól tisztították meg a Felső-Tiszát

Hétfő óta mintegy 250 köbméternyi, csaknem 70 tonna vegyes PET- és kommunális hulladékot gyűjtött be a Felső-Tiszán üzembehelyezett hulladékmentesítő munkagép-lánc - tájékoztatta az InfoRádiót Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Egyre rendszeresebbé és nagyobb mennyiségűvé vált a külföldről érkező kommunális hulladékszennyezés a Felső-Tisza vidék folyóin. Elsősorban a Tisza Ukrajna alatti szakaszára gondolok, mivel itt a hullámtéren illegálisan elhelyezett szemetet a kisebb árhullámok is képesek magukkal sodorni, és ezért volt szükség a hulladékmentesítő munkagép-láncra - mondta az InfoRádiónak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A vízügy több mint egymilliárd forintért vásárolt a meder megtisztításához szükséges eszközöket,

többek között uszályokat, markológépeket, de a beruházás keretében több hajót is felújítottak. Utóbbiak segítségével tudják részlegesen elzárni a medret, amivel a part felé terelhetik a vízzel érkező hulladékot, és így a markológépek ki tudják azt emelni - ismertette a folyótakarítás folyamatát a szóvivő.

A hét elejére kisebb árhullámot várt a vízügy a Tiszán A szóvivő szerint egyébként ez pont olyan nagyságú árhullám volt, ami még készültségi fokozatot nem igényel, de több méteres vízszint emelkedéssel jár. Mint mondta, a második legnagyobb folyónkon is nagyon kevés volt a víz a mederben az elmúlt hetekben, ezért az ártéren lévő szemetet mind fel is kapta és hozta az árhullám.

A kamerarendszeren már február 3-án kora reggel látták a szakemberek, hogy elég komoly mennyiségű PET-palack és egyéb szennyezés érkezik erre a szakaszra - mondta Siklós Gabriella. Ezért hétfőn délután beüzemelték a rendszert.

Hétfő este és kedd este között emelték ki a legtöbb hulladékot a folyóból, mivel ilyenkor rendszerint az árhullám eleje hozza a legtöbb szemetet. Az eddigi tapasztalatok szerint hibátlanul működik a rendszer - mondta Siklós Gabriella.

Összegzése szerint

szerda reggelig 250 köbméter, vagyis nagyjából 74 tonna vegyes PET és kommunális hulladék továbbúszását akadályozták meg a vízügy szakemberei.

A kiemelt hulladékot a helyszínen szétválogatják és különböző gyűjtőhelyekre viszik.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Hulladékmentesítés a Felső-Tiszán
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018