eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Egy vásárló fizet Nyíregyháza egyik gyógyszertárában 2012. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

A patikai receptbajok ellen egyelőre nincs orvosság

Hiányzó rendeletek és el nem indult informatikai fejlesztések okoznak bizonytalanságot a patikusoknak, és kényelmetlenséget a betegeknek.

A gyógyszerfelírási igazolások kötelező alkalmazásának eltörlése a hónap eleje óta gyakran hozza megoldhatatlan helyzetbe a gyógyszerészeket, mivel tapasztalatuk szerint az orvosok nem szívesen adnak felírási igazolást. Sokszor kénytelenek visszaküldeni a betegek hozzátartozóit vagy segítőit az orvoshoz papírreceptért - írta a Népszava.

„Abba bele sem merek gondolni, hogy akkor mit tennék, ha életmentő gyógyszer esetében kerülnék hasonló helyzetbe”

– panaszolta a lapnak egy gyógyszerésznő.

Az orvosoknak az E-térben kell rögzíteniük a recepteket, amihez a gyógyszerészek is hozzáférnek. Eddig a betegeknek kötelezően adtak erről felírási igazolást, de 2020-tól már csak annak, aki kéri. Elvben a gyógyszer e-személyivel vagy régi személyi igazolvánnyal és a taj-kártya egyidejű felmutatásával kiváltható, azonban az E-tér működési zavarai miatt esetenként előfordul, hogy a gyógyszerészek nem férnek hozzá a receptekhez. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke ezért levélben arra bátorította a gyógyszerészeket, hogy az ellátás biztonsága érdekében tegyenek úgy, mintha még élne e lehetőség, és adják ki a felírási igazolásokra is az orvosságokat.

További hiányossága az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térnek, hogy

egyelőre nem teszi lehetővé az ágyhoz kötött fekvő betegeknek, hogy az elektronikus felületen rögzíthessék, ha meghatalmazást adnak valakinek a gyógyszereik kiváltására.

A lap szerint a szükséges informatikai modul elkészült, elindításával az EMMI-re vár a rendszer üzemeltetője, itt is hiányzik még egy, a részleteket szabályozó rendelet.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×