eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az ügy iratai a bazini bíróság tárgyalótermében 2019. december 19-én, amikor megkezdődik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlák

E-akták: kattintásnyira a periratok

A 2020. január elseje után indult polgári és büntető peres ügyekben minden bíróságon elérhetővé válik a periratokba való elektronikus, távoli betekintés az Országos Bírósági Hivatal Digitális Bíróság Projektjének köszönhetően.

Már az ügyfelek rendelkezésére is bocsátotta az Országos Bírósági Hivatal azt az alkalmazást, amely segítségével a büntető- vagy polgári pereknél a felek ügyfélkapus azonosítást követően interneten, elektronikus felületen keresztül az ügyük összes iratához hozzá tudnak férni - mondta az InfoRádió Paragrafus című magazinműsorának Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal Elektronikus Eljárások Főosztályának vezetője. Az Országos Bírósági Hivatal a Közigazgatás– és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) támogatásával fejlesztette ki az e-Akta alkalmazást.

Az ügyfelek az adóbevalláshoz hasonlóan hozzáférnek valamennyi beadványhoz, bírósági határozathoz, és ezekről másolatot is készíthetnek, ki is nyomtathatják.

Ezzel időt és pénzt takaríthatnak meg az ügyfelek, mivel az iratbetekintéshez nem kell felkeresni a bíróságot, ehelyett a nap bármely időszakában hozzáférnek a folyamatban lévő ügy irataihoz - tette hozzá a főosztályvezető.

A peres felek mellett azok jogi képviselői, az ügyvédek és ügyészek, jogtanácsosok számára is biztosított ez a lehetőség. Adott esetben ha egy zalaegerszegi ügyvéd egy nyíregyházi ügyben jár el képviselőként jelentős utazási költséget spórolhat meg a szolgáltatással, amely valamennyi bíróságon elérhető.

A rendszer bevezetése felmenő rendszerben indul el, vagyis a 2020 január elseje után megkezdett eljárásoknál élhetnek a lehetőséggel az ügyfelek - hívta fel a figyelmet Kékedi Szabolcs.

De ha egy per a járásbíróságon indult el, akkor az a Fővárosi Törvényszéken, vagy fellebbezés folytán bármely törvényszékre megérkezik, akkor ott onnantól kezdődően lesz elektronikusan betekinthető.

Az OBH a bíróságok központi honlapján tette elérhetővé az e-Akta szolgáltatást, az eakta.birosag.hu oldalon keresztül - tette hozzá Kékedi Szabolcs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×