eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke beszédet mond a bíróságok napja alkalmából rendezett ünnepségen az OBH épületének aulájában, Budapesten 2016. július 15-én.
Nyitókép: Az Országos Bírósági Hivatal aulája. MTI/Szigetváry Zsolt

Már nem csupán peren kívül, belül is meg lehet egyezni - íme az eredmények

A bírósági közvetítésről rendez nemzetközi konferenciát az Országos Bírósági Hivatal jövő kedd-szerdán a Magyar Igazságügyi Akadémián. Az alternatív vitarendező eljárásról Tolnai Kata, az Országos Bírósági Hivatal országos közvetítői koordinátora beszélt az InfoRádióban.

A törvény bizonyos bírósági ügyekben lehetővé teszi, hogy a bíróság mediátori szerepet töltsön be, ehhez persze az is szükséges, hogy a felek ebbe beleegyezzenek.

"A bíróságra jövő feleket, még mielőtt döntésre kerülne a sor, megpróbáljuk tájékoztatni és delegálni bírósági közvetítő eljárásba. Ennek során egy bírósági titkár vagy bíró, tehát nem az ügynek a bírája vagy titkára, leül a felekkel és egy meghatározott, alaposan megtanult módon megközelítik a konfliktust, megpróbálják átbeszélni, és a felek a saját szükségleteik alapján megpróbálnak olyan, kölcsönösen elfogadható megoldást találni, ami alapján meg tudnak állapodni. És ezzel a megállapodással végül is úgy döntenek, ahogy akarnak: vagy mint egy polgárjogi szerződést önkéntesen betartják, vagy visszaviszik a bíró elé, ahol

a bíró megvizsgálja, hogy nincs-e jogszabályba ütköző eleme, és igazodik-e a keresethez, és akkor perbeli egyezségként jóváhagyja,

innentől ítélet hatálya van" - vette végig az InfoRádió Paragrafus című magazinműsorában a folyamatot Tolnai Kata, az OBH országos közvetítői koordinátora.

Tavaly januárig ezt a lehetőséget csak polgári jogi ügyekben lehetett igénybe venni, elsősorban családjogi, munkajogi, gazdasági szerződésekkel kapcsolatos viták esetén, de örökösödési, szomszédjogi perekben is lehetőség volt az alkalmazásra. 2018. január óta viszont közigazgatási eljárásokban is járható ez az út tette hozzá.

"Még nagyon új ez a bíróságokon, de már be tudunk számolni nagyon jó eredményekről. Vannak megállapodások, és ami nagyon érdekes, hogy elindultak bírói egyezségek; korábban a közigazgatási eljárásokban nem lehetett perbeli egyezséget kötni, és most, 2019 első negyedévében már 11 perbeli egyezségről számolhattunk be" - újságolta.

Vagyis egy bírósági közvetítői "hálózat" működik Magyarországon, ráadásul már 2012 óta épül, mára az országos lefedettség is megvalósult; minden 7 főnél nagyobb létszámú bíróság mellett él a lehetőség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×