eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 25-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Süli János: előbbre is hozható Paks 2 átadása

Jövő év júniusában adják be Paks 2 létesítési engedélykérelmét az Országos Atomenergia Hivatalnak. Mivel a hatóságnak 15 hónapja van a döntés meghozatalára, ezért a főépület kivitelezése 2021 szeptemberében indulhat meg – mondta el a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter az Energiastratégia 2019 elnevezésű konferencián.

Mivel a hatóságnak 15 hónapja van a döntés meghozatalára, ezért a főépület kivitelezése – a várható pozitív döntést követően – 2021 decemberében indulhat meg – ismertette Süli János. A Paksi Atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembehelyezéséért felelős tárca nélküli miniszter jelezte,

az előreláthatóan 18 hónapig tartó földmunkákat hamarabb megkezdenék a területen. Az erre vonatkozó engedélyeket három hónappal később, jövő ősszel adják be.

A döntési hatáidő itt negyed év, vagyis 2021 januárjában elindulhatna a munka. A tárcavezető szerint ezzel akár előbbre is hozható az erőmű átadása, hiszen nyolc hónapon keresztül párhuzamosan zajlanának a folyamatok,

pontos időpontot azonban a többszöri határidőmódosítás miatt most nem mondott, csak annyit, hogy 2030 előtt elkészülhetnek.

Süli János a finanszírozási szerződés tervezett módosításáról jelezte, már egyeztettek az orosz féllel a végtörlesztési határidők kitolásáról. A tervek szerint ugyanis úgy módosítanák a megállapodást, hogy a magyar állam nem a korábban rögzített 2026-os időponttól kezdje törleszteni a 10 milliárd eurós hitelt, illetve kamatait, hanem akkortól, amikor az új blokkokat üzembe helyezték.

Süli János szerint az új blokkok megépítésének szükségességét mutatja, hogy az elmúlt 6 évben 800 megawattal emelkedett a villamosenergia-csúcsigény, és januári történelmi maximumhoz képest a most decemberi terhelési csúcs között 2,5 százalékos növekedés volt. A szakember elmondta: az is okozott némi csúszást a tervezésekben, hogy "a rendszerbe bejön 4-7000 megawatt naperőmű-kapacitás, akkor a naperőműnek is valamilyen mértékű terheléskövetésre alkalmasnak kell lenni, ezért a teljesítmény-változásból adódó igénybevételeket újra kellett számolni".

Az új blokkok esetében 92 százalék feletti kihasználtsági tényezővel számolnak, mert 18 havonta lesz tervezett egy hónapos leállás. Paks 1 most 90 százalékos kihasználsággal működik.

"Brüsszel megállapította, hogy a paksi bővítés gazdaságos, nem szükséges állami támogatás - de ezt még úgy állapította meg, hogy még 5 euró volt a szén-dioxid-kvóta. Most 25-30 euró között van, vagyis nekünk, más erőművekhez képest, nyereségesebbé teszi a villamosenergia-termelést. A bizottság azonban

még a korábbi adatokkal is 7,35 százalék profitot számolt ki a teljes élettartamra."

Süli János azt mondta, Paks 2 megépítésével 17 millió köbméter szén-dioxidot spórol meg az ország, ugyanis ennyi lenne a kibocsátás, ha az energiát hagyományos erőművekkel állítanánk elő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×