eur:
393.27
usd:
367.97
bux:
65874.69
2024. április 24. szerda György

Több pénzt mozgósít majd a migrációval szemben a NATO – mondta a londoni csúcs után Orbán Viktor - a nap hírei

Környezetvédelmi útitervet mutat be a jövő héten az új Európai Bizottság. Nem szűnik meg, hanem megújul a Nemzeti Kulturális Alap - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Több száz milliárd dollárral emelkedik a következő években a NATO-tagországok összesített védelmi költségvetése - jelentette be a szövetség Londonban tartott vezetői találkozójának végén az észak-atlanti szervezet főtitkára. Jens Stoltenberg közölte: az Egyesült Államokon kívüli NATO-szövetségesek 2024-ig 400 milliárd dollárral növelik tovább a védelemre fordítandó kiadásaikat. Orbán Viktor kormányfő a londoni NATO-csúcs után arról beszélt: a NATO több pénzt fog mozgósítani a migrációval és az annak nyomán fellépő terrorizmussal szemben, nagy fejlődésnek, komoly előrelépésnek nevezte, hogy a szövetség elismerte, a délről érkező tömeges migrációval a NATO-nak is foglalkoznia kell.

Környezetvédelmi útitervet mutat be a jövő héten, majd fenntartható beruházási tervet készít az új Európai Bizottság - jelentette be a testület elnöke. Az új uniós bizottság első ülése után Ursula von der Leyen azt hangoztatta: a bizottság hozzá fog járulni ahhoz, hogy az európai zöld megállapodás hivatkozási alap legyen a környezetvédelmi fellépésekben. Ursula von der Leyen aggasztónak nevezte a finn elnökség által készített uniós költségvetési javaslatban szereplő drasztikus kiadáscsökkentéseket.

Jövő szeptemberben indul el a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a diplomataképzés - erősítette meg az intézmény rektora az InfoRádió Aréna című műsorában. Koltay András arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyen képzés még nem volt Magyarországon és a jövőben csak azok lehetnek diplomaták, akik elvégzik a külügyminisztériummal közös képzést. Hozzátette: a külügyi tárca lesz a szakmai bázis és felvevőpiac. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hétvégén jelentette be a diplomataképzés elindítását.

Nem szűnik meg, hanem megújul a Nemzeti Kulturális Alap - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca szerint a rövidesen a parlament elé kerülő törvényjavaslat célja, hogy tiszta működési modellt teremtsen a színházak fenntartásában és finanszírozásában. A javaslat a tárca szerint semmilyen módon nem változtat az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatain, és a fővárosi önkormányzat által fenntartott és finanszírozott fővárosi színház működésébe az állam, a minisztérium nem szól bele. Előzőleg több hírportál is arról írt: a kormány január elsejével megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alapot a színházigazgatók kinevezésében pedig vétójoga lenne Kásler Miklós miniszternek.

Kezdeményezte a közterületfenntartó vezérigazgatójának, Nagy László Albertnek a felmentését csütörtöki hatállyal a főpolgármester. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a döntést a szerződéskötési moratórium megszegése indokolja. Karácsony Gergely a Facebookon egy mondatos posztban jelentette be a döntést, és a poszthoz egy cikket csatolt. Ebből az derül ki, hogy a főpolgármester által meghirdetett szerződéskötési moratórium ellenére a Fővárosi Közterület-fenntartó még az új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtt egy két évre szóló, másfél milliárd forint értékű szerződést írt alá egy, a Mészáros Csoporthoz tartozó céggel pernye szállításra.

Januártól új vezető irányítja a Budapesti Városüzemeltetési Holdingot. A főpolgármester Walter Katalint nevezte ki vezérigazgatónak. A BVH a tulajdonában álló fővárosi közmű-cégek üzleti és beruházási politikáját, szervezeti működését felügyeli. Walter Katalin az üzleti életből érkezik, de 2013-tól másfél évig Bajnai Gordon volt kormányfő kabinetfőnöke volt az Együtt-ben. A városüzemeltetési vezérigazgatói posztra a pályázati kiírás november 28-án jelent meg, a beadási határidő december 2-a volt.

Egyhangúlag támogatja az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára jelölt Senyei György Barna megválasztását a Bírói Tanács. A meghallgatáson a jelölt egyebek között arról biztosította a tanács tagjait, hogy új alapokra kívánja helyezni a két bírói szervezet közötti kapcsolatokat, nem ellenségeskedésre, hanem törvényes együttműködésre törekszik. Senyei György Barnát, a Fővárosi Ítélőtábla polgári-gazdasági ügyszakos megbízott tanácselnökét az államfő hétfőn javasolta az OBH elnöki posztjára Handó Tünde utódjául, aki alkotmánybíróként folytatja pályafutását.

450 fős leépítésről állapodott meg a Magyar Telekom az érdekképviseletekkel. Az elbocsátások jelentős része várhatóan 2020 első negyedévében történik meg - írja a portfolió. A végkielégítéssel kapcsolatos költségek megközelítőleg 5 milliárd forintot tesznek majd ki. A bérek versenyképességének megőrzése érdekében, az érdekképviseletekkel kötött megállapodás alapján, a társaság nem vezető beosztású munkavállalói 2020. április 1-jétől átlagosan 5 százalékos bérfejlesztésben részesülnek.

Kiengedik a 12 milliárdos csalással vádolt Bróker Marcsit, mert elérte a törvényi maximumot a bent tartásának az ideje. A Népszava azt írja, hogy a Kun-Mediátor ügy gyanúsítottja három év előzetes után december 16-án szabadulhat. A Szolnoki Törvényszék a lapnak azt írta, hogy eddig nem érkezett ügyészi indítvány arra vonatkozóan, hogy a törvényszék más kényszerintézkedést rendeljen el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×