eur:
389.39
usd:
358.89
bux:
66038.2
2024. február 27. kedd Edina
Nyitókép: Pixabay

Fakommandó vadászik a magyar utakon

A Nébih faanyagterméklánc-felügyelete hatóságként ellenőriz mindent, ami a fakereskedelemmel kapcsolatos.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóságán negyedik éve működik az EUTR-hatóság, azaz a Faanyagterméklánc-felügyelet (European Timber Regulation). A hatóság feladata a faanyagkereskedelem felügyelete, ezen keresztül a magyar erdők megóvása és a jogkövető faanyag-kereskedők védelme. Az EUTR-ellenőrök csak 2018-ban 130 kamionnyi illegálisan forgalomba hozott fát foglaltak le – írja a vaol.hu.

Három éve hamar híre ment a fával foglalkozó cégek, vállalkozók körében, hogy addig nem látott zöld ruhás, erdészforma ellenőrök állítanak meg fát szállító kamionokat, jelennek meg fatelepeken, és ott állnak a rendőrökkel, vámosokkal együtt a határátkelőkön is. Ráadásul nem finomkodnak.

Zár alá helyezik egy fatelep akár egész éves fakészletét, visszafordítják a határról a kamiont, és évtizedes múlttal bíró cégek működését függesztik fel. Sőt az elmarasztalt ügyfelek akár hónapokra felkerülnek egy internetes feketelistára is. Nem véletlen, hogy fakommandóként kezdték őket emlegetni. Ők a Né­bih Erdészeti Igazgatóságának EUTR-ellenőrei.

Nyomon követik a faanyag mozgását, ellenőrzik a fatermékek forgalomba hozatalát, feldolgozását és kereskedelmét. Tevékenységük kiterjed az illegálisan kitermelt fatermékek kereskedelmének megakadályozására. Az EUTR-hatóság ellenőrei a rendőrséggel, az állami adó- és vámhatósággal, az önkormányzati adóhatósággal, sőt bizonyos esetekben az erdészeti, a közúti hatósággal, a természetvédelmi őrszolgálattal is együttműködnek.

Címlapról ajánljuk
Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben - például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén - a lehető legszélesebb transzparencia híve. Meghallgathatja a cikkünkhöz csatolt teljes beszédet.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×