eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Fakommandó vadászik a magyar utakon

A Nébih faanyagterméklánc-felügyelete hatóságként ellenőriz mindent, ami a fakereskedelemmel kapcsolatos.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóságán negyedik éve működik az EUTR-hatóság, azaz a Faanyagterméklánc-felügyelet (European Timber Regulation). A hatóság feladata a faanyagkereskedelem felügyelete, ezen keresztül a magyar erdők megóvása és a jogkövető faanyag-kereskedők védelme. Az EUTR-ellenőrök csak 2018-ban 130 kamionnyi illegálisan forgalomba hozott fát foglaltak le – írja a vaol.hu.

Három éve hamar híre ment a fával foglalkozó cégek, vállalkozók körében, hogy addig nem látott zöld ruhás, erdészforma ellenőrök állítanak meg fát szállító kamionokat, jelennek meg fatelepeken, és ott állnak a rendőrökkel, vámosokkal együtt a határátkelőkön is. Ráadásul nem finomkodnak.

Zár alá helyezik egy fatelep akár egész éves fakészletét, visszafordítják a határról a kamiont, és évtizedes múlttal bíró cégek működését függesztik fel. Sőt az elmarasztalt ügyfelek akár hónapokra felkerülnek egy internetes feketelistára is. Nem véletlen, hogy fakommandóként kezdték őket emlegetni. Ők a Né­bih Erdészeti Igazgatóságának EUTR-ellenőrei.

Nyomon követik a faanyag mozgását, ellenőrzik a fatermékek forgalomba hozatalát, feldolgozását és kereskedelmét. Tevékenységük kiterjed az illegálisan kitermelt fatermékek kereskedelmének megakadályozására. Az EUTR-hatóság ellenőrei a rendőrséggel, az állami adó- és vámhatósággal, az önkormányzati adóhatósággal, sőt bizonyos esetekben az erdészeti, a közúti hatósággal, a természetvédelmi őrszolgálattal is együttműködnek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×