INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

napinfó

a nap hírei

hírösszefoglaló

inforádió

A feltételekkel együtt jóváhagyta az atlétikai világbajnokság megrendezését a Fővárosi Közgyűlés - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

Űrhajóst kíván küldeni az űrbe 2024-ben Magyarország. Megszavazta az új összetételű Európai Bizottságot az Európai Parlament.

A feltételekkel együtt megszavazta az atlétikai stadion megépítését a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők egyhangúlag döntöttek arról, hogy Budapest 2023-ban megrendezheti atlétikai világbajnokságot és rábólintottak a hozzá épülő stadionra is a Közvágóhídtól délre. Karácsony Gergely főpolgármester a szavazás után azt mondta, hogy felveszi a kapcsolatot a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel. A testület határozott arról is, hogy jövő júliustól kizárólag a kerületi önkormányzati szolgáltatók ellenőrizhetik a parkolási díjfizetést, kevesebb parkolójegy-kiadó automata lesz, továbbá 5-ről 10 percre nő a díjfizetés türelmi ideje. A Fővárosi Közgyűlés 47 millió forint többletforrásról döntött a hajléktalan emberek téli, krízisellátására.

A társadalombiztosítási ellátások módosításáról nyújtott be törvénytervezetet az országgyűlésnek a pénzügyminiszter. A parlament.hu-n olvasható javaslat szerint 3 havi tartozás után érvénytelen lenne az adós taj-száma. A Népszava által megkérdezett szakértő szerint ez azt jelenti, hogy ha valaki tartozik, azt csak úgy látják el, ha kifizeti az ellátás költségét. Az érintettek gyógyszert is csak teljes áron válthatnak ki a patikában. Az indoklás szerint a sok visszaélés miatt van szükség a változtatásra. A módosítás mintegy 100 ezer embert érinthet.

Magyarország 2024-ben űrhajóst kíván küldeni az űrbe - jelentette be az Európai Űrügynökség miniszteri konferenciáján Sevillában a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: az űripar az egyik legfontosabb iparág lesz a jövőben, ezért Magyarország törekvései között szerepel, hogy újra kivegye részét a világűr békés célú felhasználásából. A további célok között szerepel, hogy magyar műhold álljon fölkörüli pályára, Oroszországgal együttműködésben magyar tudományos és mérési eszközöket fog feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra 2024-re.

Megszavazta az új összetételű, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságot az Európai Parlament. A testületben a magyar Várhelyi Olivér a bővítési és szomszédságpolitikai tárcáért felel. A testület elfogadta az Európai Unió jövő évi költségvetését is. Az új vezető beszédében létkérdésnek nevezte a klímaváltozás elleni küzdelmet. Az illegális migráció visszaszorításáról azt mondta: tartós és közös megoldásokat kell találni, amelyek minden fél számára elfogadhatóak. Hangsúlyozta: nem szabad megalkudni a jogállamiság ügyében, mert annak az Európai Unió minden egyes tagországában érvényesülnie kell.

Görögországnak javítania kell a menekülttáborokban uralkodó körülményeken - hangsúlyozta az ENSZ menekültügyi főbiztosa. Filippo Grandi kétnapos látogatásra érkezett az országba. A látogatással egyidőben az athéni kormány bejelentette a Törökországhoz legközelebb eső táborok átalakítását. A kormányfő a múlt héten arról is beszélt, hogy a 3 legzsúfoltabb és legegészségtelenebb tábort bezárják. A kormány azt is megígérte, hogy 10 ezer embert visszatoloncol Törökországba, további 20 ezer menedékkérőt pedig az ország belsejébe szállíttat.

Az olasz jegybank egyik volt vezető tisztségviselőjét nevezte ki a korrupciós botrányba keveredett Pénzügyi Információs Felügyelet elnökévé Ferenc pápa. A 63 éves Carmelo Barbagallo a svájci René Brülhart helyét veszi át, aki megbízatása lejártával a múlt héten távozott a vatikáni központi bank szerepét betöltő szervezet éléről. A Pénzügyi Információs Felügyelet igazgatóját, Tommaso Di Ruzzát októberben felfüggesztették egy nyomozás alapján.

Albániában 27-re nőtt a kedd hajnali földrengés halálos áldozatainak száma, miközben 46 túlélőt emeltek ki a romok közül az ország partvidékén, és 650-re emelkedett a sérültek száma. A szomszédos országok mentőcsoportokat küldtek, hogy segítsék a kutatásban és a mentésben részt vevő helyi erőket. Több ország és az Európai Unió is segítséget ajánlott fel Tiranának. Harminc év óta ez volt a legerősebb földrengés Albániában.

Négy elkövető után nyomoz a rendőrség a drezdai ékszerrablás ügyében. Erre a rendelkezésre álló videofelvételek alapján következtettek a nyomozók. Az ismeretlen tetteseknek hétfő reggel a szigorú biztonsági intézkedések ellenére sikerült a palota kincstárába bejutni és a három ékszeres vitrint fejszével betörve elvinni három ékszeregyüttes egyes darabjait. A rendőrség szerint célirányos, jól előkészített bűncselekményről van szó.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018