eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin
A Drezdai Tartományi Műgyűjtemények által közreadott archív kép egy gyémántos fejdíszről, amelyet más tárgyakkal együtt elloptak a múzeumként működő drezdai uralkodói palota kincstárából. A Grünes Gewölbébe (Zöld Boltozatba) 2019. november 25-ére virradó éjjel törtek be, a szigorúan őrzött múzeumból felbecsülhetetlen értékű 18. századi ékszereket vittek el.
Nyitókép: MTI/AP/Jürgen Karpinski

Kiderült, milyen kincseket loptak el Drezdából

Ismeretlen tetteseknek hétfő reggel a szigorú biztonsági intézkedések ellenére sikerült bejutni a drezdai uralkodói palota kincstárába (Grünes Gewölbe) és három ékszeres vitrint fejszével betörve elvinni három ékszeregyüttes egyes darabjait.

A Drezdai Szász Állami Műgyűjtemények (SKD) szerdai tájékoztatása szerint az értékes gyűjteményből elloptak tizenegy különleges darabot, valamint eltűntek két további műtárgy részei és több gyémántokkal és briliánsokkal díszített kabátgomb is.

A legnagyobb veszteségek közé tartozik egy tőr, a lengyel Fehér Sas-rend rendjele, a 18. századi gyémántrózsa-garnitúra kalapdísze, váll-lapja és cipőcsatja, az úgynevezett száz fehér gyémánttal kirakott epolett, vagyis vállbojt, valamint egy a briliánsgarnitúra részét képező kalapdísz és a Fehér Sas-rend melltűje.

Szintén ellopták Amália Auguszta bajor királyi hercegnő több mint 600 briliánssal díszített mellszalagját és briliánsokból álló nyakéke egyes részeit.

A rablók csak azt vitték el, amit a három ékszeres vitrin fejszével való betörésekor keletkezett lyukakon keresztül közvetlenül el tudtak érni - közölte még kedden Dirk Syndram, a kincstár igazgatója újságírókkal.

A tárlókban őrzött, mintegy száz darabból álló három ékszergarnitúrából hátrahagytak számos ékszert, köztük gyémánttal kirakott cipőkapcsokat és gombokat, a királyné gyöngy nyakláncát és egy gyémántokkal kirakott kardot - mondta az igazgató.

A nyomozók közlése szerint a tetthelyen végzett munka nagyon időigényes, a betörők ugyanis kiürítettek egy poroltót, hogy eltüntessék nyomaikat. Az Epaulette nevű különleges nyomozócsoporthoz eddig összesen 205 információ érkezett a lakosságtól, jelenleg ezeket is értékelik és fontossági sorrendben feldolgozzák. Emellett a többi biztonsági kamera felvételét is ellenőrzik.

A rendőrség azonosította azt a gépkocsit, amelyet a rablók a meneküléskor használtak. Arról a kiégett gépkocsiról van szó, amelyet még hétfőn a kincstárhoz közeli egyik mélygarázsban megtaláltak. Az elkövetők a gépkocsi felgyújtásával a nyomokat akarták eltüntetni.

Profi bűnözők követték el a rablást a rendőrség szerint. Nem egyszerű betörésről van szó, hanem célirányos, jól előkészített bűncselekményről - mondta még kedden Olaf Richter, a nyomozás vezetője.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×