INFORÁDIÓ 
2020. február 24. hétfő
Mátyás

drezda

ékszerrablás

rendőrség

külföld

A Drezdai Tartományi Műgyűjtemények által közreadott archív kép egy gyémántos fejdíszről, amelyet más tárgyakkal együtt elloptak a múzeumként működő drezdai uralkodói palota kincstárából. A Grünes Gewölbébe (Zöld Boltozatba) 2019. november 25-ére virradó éjjel törtek be, a szigorúan őrzött múzeumból felbecsülhetetlen értékű 18. századi ékszereket vittek el.

Kiderült, milyen kincseket loptak el Drezdából

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Ismeretlen tetteseknek hétfő reggel a szigorú biztonsági intézkedések ellenére sikerült bejutni a drezdai uralkodói palota kincstárába (Grünes Gewölbe) és három ékszeres vitrint fejszével betörve elvinni három ékszeregyüttes egyes darabjait.

A Drezdai Szász Állami Műgyűjtemények (SKD) szerdai tájékoztatása szerint az értékes gyűjteményből elloptak tizenegy különleges darabot, valamint eltűntek két további műtárgy részei és több gyémántokkal és briliánsokkal díszített kabátgomb is.

A legnagyobb veszteségek közé tartozik egy tőr, a lengyel Fehér Sas-rend rendjele, a 18. századi gyémántrózsa-garnitúra kalapdísze, váll-lapja és cipőcsatja, az úgynevezett száz fehér gyémánttal kirakott epolett, vagyis vállbojt, valamint egy a briliánsgarnitúra részét képező kalapdísz és a Fehér Sas-rend melltűje.

Szintén ellopták Amália Auguszta bajor királyi hercegnő több mint 600 briliánssal díszített mellszalagját és briliánsokból álló nyakéke egyes részeit.

A rablók csak azt vitték el, amit a három ékszeres vitrin fejszével való betörésekor keletkezett lyukakon keresztül közvetlenül el tudtak érni - közölte még kedden Dirk Syndram, a kincstár igazgatója újságírókkal.

A tárlókban őrzött, mintegy száz darabból álló három ékszergarnitúrából hátrahagytak számos ékszert, köztük gyémánttal kirakott cipőkapcsokat és gombokat, a királyné gyöngy nyakláncát és egy gyémántokkal kirakott kardot - mondta az igazgató.

A nyomozók közlése szerint a tetthelyen végzett munka nagyon időigényes, a betörők ugyanis kiürítettek egy poroltót, hogy eltüntessék nyomaikat. Az Epaulette nevű különleges nyomozócsoporthoz eddig összesen 205 információ érkezett a lakosságtól, jelenleg ezeket is értékelik és fontossági sorrendben feldolgozzák. Emellett a többi biztonsági kamera felvételét is ellenőrzik.

A rendőrség azonosította azt a gépkocsit, amelyet a rablók a meneküléskor használtak. Arról a kiégett gépkocsiról van szó, amelyet még hétfőn a kincstárhoz közeli egyik mélygarázsban megtaláltak. Az elkövetők a gépkocsi felgyújtásával a nyomokat akarták eltüntetni.

Profi bűnözők követték el a rablást a rendőrség szerint. Nem egyszerű betörésről van szó, hanem célirányos, jól előkészített bűncselekményről - mondta még kedden Olaf Richter, a nyomozás vezetője.

Nyitókép: MTI/AP/Jürgen Karpinski
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018