eur:
393.87
usd:
369.39
bux:
65553.18
2024. április 23. kedd Béla
A romok közül kiemelt holttestet visznek Thumanéban 2019. november 27-én, miután az előző nap 6,4-es erősségű földrengés volt Albánia nyugati részén. Legalább huszonöt ember életét vesztette, több mint hatszáz megsérült.
Nyitókép: MTI/EPA/Malton Dibra

Helyszíni beszámoló: feldolgozhatatlan az a tragédia, ami Albániát sújtotta

A legfrissebb információk szerint 27-re nőtt a kedd hajnali, albániai földrengés halálos áldozatainak száma és több mint 650 sérült van. Szerdán 46 túlélőt emeltek ki, de sokan lehetnek még a romok alatt. Az InfoRádió telefonon érte el Hegyesi Sándort, a szegedi TopTours Utazási Iroda vezetőjét, aki jelenleg Tirana városában tartózkodik.

Hegyesi Sándorék egy tárgyalásra utaztak, a természeti katasztrófa reggelén, szerdán érkeztek meg Albániába, ahol a repülőtéren érte őket a hír, hogy egy 6,4 erősségű földrengés sújtotta Tiranát és a balti ország északnyugati részét, hatalmas károkat okozva.

Hegyesi Sándor és kísérete a déli területeken keresett szálláshelyet, ahol szemlátomást minden épen maradt, majd ezt követően látogattak el a rengést szintén elszenvedő Durres városába, ahol megfogalmazása szerint tragikus kép tárult eléjük. "Hét-nyolcemeletes szálloda kártyavárként dőlt romba, és még 24 óra elteltével is feldolgozhatatlan az a pusztítást, ami végbement" - számolt be a látottakról.

Durres, 2019. november 27.
Áldozatokat keresnek a romok között Durresben 2019. november 27-én, miután az előző nap 6,4-es erősségű földrengés volt Albánia nyugati részén. Legalább huszonöt ember életét vesztette, több mint hatszáz megsérült.
MTI/AP/Visar Kryeziu
Áldozatokat keresnek a romok között Durresben. MTI/AP/Visar Kryeziu

A mentésben katonák, rendőrök és a katasztrófavédelem emberei részt vesznek, azonban a romok közelébe senkit sem engednek. A szerdai hírek 27 halálos áldozatról, valamint 650 sebesültről szóltak. Az utazási iroda vezetője szerint meglehetősen szervezetten zajlanak a mentési munkálatok, és úgy néz ki, hogy Albánia felkészült egy hasonló katasztrófahelyzetre.

A sérülteket nem a helyszínen látják el, hanem a durresi, tiranai, illetve a thumanai kórházakba szállítják.

Thumane, 2019. november 27.
Túlélőket keresnek a romok között egy olasz mentőalakulat tagjai Thumanéban 2019. november 27-én, egy nappal azután, hogy 6,4-es erősségű földrengés volt Albánia nyugati részén. Legalább huszonöt ember életét vesztette, több mint hatszáz megsebesült.
MTI/EPA/Malton Dibra
Túlélőket keresnek a romok között egy olasz mentőalakulat tagjai Thumanéban 2019. november 27-én. MTI/EPA/Malton Dibra

Ami pozitívum, jegyezte meg Hegyesi Sándor, hogy az időjárás kegyes: napközben 18-19 Celsius-fokot mértek Tiranában, amelyet egyébként kevésbé sújtotta a rengés, ennek köszönhetően élheti mindennapi életét a főváros, mintha nem történt volna tragédia 30 kilométerre. A fővárosban is érezhető volt a rengés, Hegyesiék a szállodában is láttak repedt falakat.

A szakember azt követően, hogy a helyi turisztikai minisztériumban tájékozódott, az ott elhangzottak alapján megerősítette, hogy egyelőre úgy tudni, sem magyar, sem más külföldi állampolgár nem hunyt el a katasztrófában, köszönhetően feltehetően annak, hogy a turisztikai szezon már véget ért a tipikusan üdülővárosnak számító, tengerparti Durresben.

Forrás: Google Térkép
Forrás: Google Térkép

A balkáni ország fővárosát, Tiranát és északnyugati részét kedden hajnali négy órakor 6,4-es erősségű földrengés rázta meg. Harminc év óta ez volt a legerősebb földrengés Albániában. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés epicentruma a Tirana közelében fekvő Shijaktól 10 kilométerre északnyugatra, Thumana településnél, fészke pedig 10 kilométeres mélységben volt.

Albániába a szomszédos országok mentőcsoportokat küldtek, hogy segítsék a kutatásban és a mentésben részt vevő helyi erőket. A földrengésben érintett településeken mintegy 400 katona is dolgozik.

A hadsereg stadionokban ideiglenes menhelyeket alakított ki a földrengés által leginkább érintett területeken, ennek ellenére sokan a szabad ég alatt töltötték az éjszakát.

Durres, 2019. november 27.
A károsultak tábora egy durresi futballstadion mellett 2019. november 27-án, miután az előző nap 6,4-es erősségű földrengés volt Albánia nyugati részén. Legalább huszonöt ember életét vesztette, több mint hatszáz megsérült.
MTI/AP/Hektor Pustina
A károsultak tábora egy durresi futballstadion mellett 2019. november 27-én. MTI/AP/Hektor Pustina

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

A legtöbb korosztályban tízből négyen értettek egyet azzal, hogy a fiatalok túl sokat költenek szórakozásra, divatra, valamint tízből hárman gondolták úgy, hogy a harminc alattiak csak a mának élnek - derül ki abból a friss országos kutatásból, amelynek eredményeit az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége hozta nyilvánosságra. A kutatás egyik érdekes tanulsága, hogy a fiatalok több esetben is rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×