eur:
394.4
usd:
370.17
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: szinhaz.org

Új fejlemények Gothár Péter ügyében

Upor László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektorhelyettese levelet küldött Fekete Péter államtitkárnak, tájékoztatva Gothár Péter etikai vizsgálatának ügyéről.

Az egyetem a botrány múlt heti kirobbanásakor csak sajtómegkeresésekből értesült arról, hogy egy oktatója érintett lehet a zaklatási ügyben, de a színházban zajló eljárásról nem tudott. A színháztól pontosabb információt írásos kérdésükre sem kaptak.

A rektorhelyettes jelezte, hogy az egyetemen anonim és nem anonim bejelentési lehetőségek léteznek, ám senki sem jelentkezett ezeken. Ahogy az intézmény által foglalkoztatott pszichológusnál sem számolt be senki zaklatási ügyről.

Miután kiderült, hogy Gothár Péter érintett az ügyben, a rektorhelyettes összehívta az etikai bizottságot. Ez a testület hétfőn ült össze, kidolgozta további munkarendjét, intézkedési tervét, illetve ajánlásokat tett. Ennek értelmében

  • az egyetem pszichológusa, életvezetési tanácsadója egyesével meghallgatja a rendező jelenlegi hallgatóit. Hasonló beszélgetés várhat Gothár Péter előző osztályának tagjaira.
  • Külső, független pszichoterapeuta szakértőt kértek fel.
  • A vizsgálathoz külső megfigyelőt kértek a fenntartó ITM-től és a Magyar Művszeti Akadémiától.
  • Gothár Péter a vizsgálat lezárultáig szünetelteti oktatói tevékenységét az egyetemen.

Az etikai bizottság december 4-én meghallgatja a rendezőt, elemzi a szakértők összegzését.

A budapesti Katona József Színház a múlt héten - az érintett megnevezése nélkül - közölte: kitiltotta egyik szerződéses munkatársát, mert a színház vezetőségének tudomására jutott, hogy többször is "erkölcsi határokat átlépő módon" viselkedett a többi dolgozóval szemben. A döntést egy belső vizsgálatot követően hozta meg a vezetőség. Később Gothár Péter, a nemzet művésze a Facebookon tette közzé bocsánatkérő nyilatkozatát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×