eur:
395.01
usd:
370.99
bux:
65372.62
2024. április 19. péntek Emma

Már több mint 115 ezren dolgoznak nyugdíj mellett - a nap hírei

Kedden érkezik a bankszámlákra az idei nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés. Kedden egyeztet a szerdára tervezett szociális sztrájk elégséges feltételeiről a szakszervezet a kormány képviselőivel. Elhunyt Szívós István olimpiai bajnok vízilabdázó. A nap legfontosabb hírei november 11-én.

Kedden érkezik a bankszámlákra az idei nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés.A posta csütörtökön kezdi a kézbesítést. Aki mindkét juttatásra jogosult, átlagosan 33.500 forinttal kap több pénzt novemberben. Novák Katalin családügyi államtitkár hangsúlyozta: minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kap nyugdíjprémiumot, amelyet a novemberi ellátással együtt fizetnek ki.

Tavaly óta több mint másfélszeresére nőtt a nyugdíj mellett dolgozók száma, szeptemberben már több mint 115 ezren voltak. Tállai András pénzügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta: kevesebb mint egy év alatt 40 ezer időskorú munkavállaló helyezkedett el újonnan.

Szerdán csak akkor sztrájkolnak a szociális ágazat dolgozói, ha addig sikerül megállapodni a kormánnyal a még elégséges szolgáltatásokról - jelentette be a közszolgálati szakszervezet elnöke. Boros Péterné az InfoRádióban azt mondta: a feltételekről kedden lesz az utolsó egyeztetés, ahol egyértelmű választ kérnek a bérkövetelésükre is.

Tartalmában és módszertanában is átalakul a szakképzés - jelentette ki a területért felelős helyettes államtitkár. Pölöskei Gáborné elmondta: a változás a juttatások és ösztöndíjak, valamint a munkaszerződések rendszerén alapul, de módosul az oktatók jogállása is.

Megváltoztatná az infláció mérésének módját a jegybank vezetése. Matolcsy György elnök, Nagy Márton alelnök, Palotai Dániel és Virág Barnabás ügyvezető igazgató a nemzeti bank honlapján is megjelent írásában úgy véli: új problémákra világít rá a méréssel kapcsolatban a technológiai fejlődés, amihez gyorsan kell alkalmazkodni.

A bankszektor minél gyorsabb és hatékonyabb digitalizációját sürgette a Magyar Bankszövetség elnöke. Becsei András elmondta: a szervezet a tranzakciós illeték eltörlésére, az ingyenes készpénzfelvételi minimum újragondolására, egyszeri adóamnesztitára és a készpénzállomány csökkentésére tett javaslatot.

Szeptemberben 10,9 százalékkal nőtt az export euróban számított értéke, az importé eközben 6,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal első becslése alapján a külkereskedelmi többlet 385 millió euróval nőtt, és 566 millió eurót tett ki.

Szankciós keretet fogadtak el Törökország ellen a Ciprus közelében folyó próbafúrások miatt az Európai Unió külügyminiszterei. A korlátozó intézkedések lehetővé tehetik majd azoknak az embereknek és szervezeteknek a szankcionálását, akik vagy amelyek felelősek a Ciprus közelében folyó, szénhidrogén-kitermelést célzó fúrási tevékenységekért.

Törökország visszaküldte az Egyesült Államokba az Iszlám Állam egyik amerikai állampolgárságú harcosát, és ezzel megkezdte a területén fogva tartott külföldi dzsihadisták kitoloncolását. A török hatóságok előkészítették hét német származású iszlamista utaztatását is.

Nem indít jelölteket a Brexit Párt a december 12-ére kiírt előrehozott brit parlamenti választáson azokban a választókerületekben, amelyeket a kormányzó Konzervatív Párt 2017-ben elnyert. Nigel Farage, az unióellenes politikai párt vezetője azt mondta: esélyt akar adni Boris Johnson miniszterelnöknek, hogy meg lehessen akadályozni az újabb népszavazás kiírását a brit uniós tagságról.

Spanyolországban a Szocialista Munkáspárt nyerte a parlamenti választást, de rosszabbul szerepelt, mint tavasszal, képviselőinek száma hárommal csökkent. A második helyen a konzervatív Néppárt végzett, amely növelni mandátumai tudta számát. Elemzők szerint az eredmények alapján még nehezebb lesz a kormányalakítás, mint eddig volt, pedig a voksolást éppen a patthelyzet miatt írták ki.

Lemondott hivataláról a bolíviai elnök, miután a rendőrség és a hadsereg vezetője is távozásra szólította fel.A dél-amerikai országban három hete zajlottak a tüntetések és összecsapások, ellenzéki csoportok szerint ugyanis Evo Morales csalással nyerte meg az októberi elnökválasztást.

Egy évvel meghosszabbította a Venezuelával szembeni szankciókat az Európai Unió. A közösség külügyi tanácsa szerint a dél-amerikai országot politikai, gazdasági, társadalmi és humanitárius válság jellemzi, amely aláássa a demokráciát, a jogállamiságot és az emberi jogok helyzetét.

Elhunyt Szívós István olimpiai bajnok vízilabdázó. Az 1976-os ötkarikás játékokon aranyérmes válogatott tagja 71 éves volt. Szívós Istvánt háromszor választották meg az év magyar vízilabdázójának. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést, 1996-ban beválasztották az úszás halhatatlanjai közé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Erős negyedéven vannak túl a globális részvénypiacok, sokak szerint már régóta érik egy kisebb-nagyobb korrekció. Mégis, az egyre intenzívebben lángoló geopolitikai feszültségek és a makrogazdasági környezet kihívásai ellenére a Portfolio által megkérdezett szakértők szerint nincsenek kizárva az újabb csúcsdöntések. Nem fognak idén unatkozni a kötvénybefektetők sem, a forint pedig könnyen áttörheti a 400-as szintet az euróval szemben. A kötvényalapokat vásárlóknak így érdemes körültekintőnek lenniük, a devizás alapok kereslete pedig felélénkülhet. Megkérdeztük három alapkezelő szakértőit, hogyan értékelik a mostani piaci történéseket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×