eur:
395.71
usd:
367.22
bux:
65304.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszterrel Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2019. október 29-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az űrkutatásban is együttműködés lehet Moszkvával

Magyarország és Oroszország között átláthatóan, a magyar gazdaság és a belföldi vállalatok érdekeinek megfelelően fejlődnek a gazdasági kapcsolatok - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter elmondta, hogy Európa és Oroszország kapcsolatát csak a nyilvánosság előtt uralják viták, a háttérben a nyugati államok szoros együttműködést alakítottak ki Moszkvával. Oroszország 10 legnagyobb kereskedelmi partnerének többsége EU- vagy NATO-tag, 2017-hez képest például a holland-orosz kereskedelmi forgalom 23 százalékkal, a francia-orosz 40 százalékkal, a német-orosz 56 százalékkal bővült.

A kis országok eközben a Moszkvát sújtó büntetőintézkedések veszteseivé váltak

- mutatott rá.

A tárcavezető elmondása szerint Magyarország 8 milliárd dollár kiviteli lehetőségtől esett el, ám mostanra sikerült elérni, hogy az Oroszországgal kiépített együttműködés hozzájáruljon a növekedési pálya fenntartásához. Szijjártó Péter bejelentette: Magyarország érdekelt abban, hogy újra bekapcsolódhasson a világűr békés használatába, ezért űrkutatási projekteket érintő államközi együttműködést készít elő Oroszországgal. Elmondása szerint a már megkezdett két projekthez jelentős magyar műszaki tartalom kapcsolódik. A résztvevő magyar cégeket és egyetemeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium 570 millió forinttal támogatja.

A miniszter elismerően szólt a vállalati befektetésekről és együttműködésekről. Ezek közül kiemelte a belföldi vasúti járműgyártás történetében rekordértékű, több mint 1 milliárd dolláros megbízást, amelyet egy magyar-orosz konzorcium nyert 1300 vasúti kocsi gyártására.

Megemlítette a Richter gyógyszergyártót is, amely új üzemet épít évi 80 millió doboz gyógyszer előállítására, így évi 2 milliárd tablettát állíthat elő Oroszországban. Az orvosi műszereket gyártó Sanatmetal működési és kereskedelmi engedély birtokában 4 millió eurós beruházással hozott létre üzemet, a szintén magyar Agrofin pedig 13 millió euróból takarmánygyártó üzemet épített, és az orosz piac egyik legnagyobb takarmányforgalmazója lett - sorolta tovább példákat a miniszter.

Magyar-orosz vegyesvállalati keretek között Moszkva mellett 2020 elejére évi 4800 tonnás kapacitású húsüzem készül el, és szintén vegyesvállalati beruházással, 34 millió euróból épül föl egy tejüzem jövőre az orosz főváros közelében - tette hozzá.

A tárcavezető ismertette, hogy Magyarország a 4. legnagyobb vetőmagbeszállító az orosz piacon, ahol 60 termelő 73 millió euróért értékesíthetett. Szólt arról is, hogy sikerrel zárultak a hajóipari tárgyalások, a Mahart szárnyashajóit orosz cégek újítják föl. Az orosz egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón Moszkva kiemelt közép-európai partnerének nevezte Magyarországot. Veronyika Szkvorcova elmondta, hogy az orosz-magyar külkereskedelem az utóbbi csaknem 2 év 30 százalékos bővülést követően elérte a 7 milliárd dollárt, és jelentősen bővülést értek el a beruházások is.

Központi kérdésnek nevezte az energetikát, azon belül is az atomenergiát és a paksi beruházást.

Az orosz miniszter jelezte, hogy a kormányközi egyeztetések kiterjednek a szociális kérdésekre is, így a felek szerződést kötnek egyebek között a másik országban dolgozó állampolgáraik ellátásáról. Veronyika Szkvorcova szerint a magyar-orosz együttműködésnek még számos kihívásra kell megoldást találnia, ezért továbbra is kiterjedt és fejlődő kapcsolatra számít a két ország között.

Paks, kőolaj

Magyarország megállapodott a májusi kőolajszennyezés rendezéséről az orosz féllel, az érintett államok közül elsőként - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

Budapest, 2019. október 29.
Vagit Alekperov, a Lukoil elnök-vezérigazgatója, Nyikolaj Petrovics Tokarev, a Transznyefty elnök-vezérigazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója (b-j) megbeszélésük előtt Budapesten a külügyminisztériumban 2019. október 29-én.
MTI/Kovács Tamás
Vagit Alekperov, a Lukoil elnök-vezérigazgatója, Nyikolaj Petrovics Tokarev, a Transznyefty elnök-vezérigazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója (b-j) megbeszélésük előtt Budapesten a külügyminisztériumban 2019. október 29-én. MTI/Kovács Tamás

Szijjártó Péter közölte, hogy a dokumentumot szerdán írhatja alá a magyar és az orosz fél.

A tárcavezető a Lukoil elnök-vezérigazgatójának jelenlétében elmondta azt is, hogy a tárgyalások során a fölmerült az orosz olajcég és a Mol kapcsolatának kiterjesztése is magas hozzáadott értékű petrolkémiai együttműködésre, továbbá egyeztetések kezdődtek magyarországi kőolajtárolásról. A tárcavezető ismertette: a földgáztárolás rekordot döntött Magyarországon, 6,5 milliárd köbméterrel az idén először sikerült elérni a 100 százalékos töltöttséget a belföldi tárolókban.

Szijjártó Péter közölte, hogy

a paksi atomerőmű bővítése a műszaki tervek elfogadását követően a létesítési engedélykérelem elkészítésével folytatódhat.

A több százezer oldalas dokumentum 2020. június 30-ig kerül az Országos Atomenergia Hivatalhoz.

Az új blokkok építését a kormány versenyképességi és környezetvédelmi feltételnek tekinti, hiszen nukleáris energia nélkül nem csökkenthető a káros anyagok kibocsátása, és a fenntartható gazdasági növekedés sem nélkülözheti az olcsó és tiszta energiát - szögezte le Szijjártó Péter. A miniszter szerint a magyar-orosz energetikai együttműködés zavartalan, biztosítja az ország energiaszükségletét, hosszú távú működtetése iránt a felek elkötelezettek. Hangsúlyozta, hogy Magyarország szinte kizárólag orosz energiaforrásokra támaszkodhat, mivel a délről érkező ellátás feltételei továbbra sem adottak, az érintett országok a szükséges energiapolitikai döntéseket nem hozták meg.

A magyar-orosz együttműködés ennek ellenére még nem olyan jelentős, mint amit a nyugati energetikai cégek építettek ki Moszkvával a szankciók ellenére is, de évről évre szorosabb - tette hozzá. Szijjártó Péter szerint az energiabiztonság nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés, így erről dönteni továbbra is csak a magyar nemzeti érdekeknek megfelelően szabad.

A Mol elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón Magyarország számára nélkülözhetetlennek nevezte az együttműködést az orosz energetikai cégekkel, a Lukoillal és a Transznyefttyel. Hernádi Zsolt egyszeri esetnek nevezte, hogy az Oroszországból jövő vezetékbe tavasszal klórral szennyezett kőolaj került. A felmerült kérdéseket sikerült gyorsan rendezni, a tárgyalások pedig megerősítették a cégek közötti hosszú távú kapcsolatot - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×