eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk

Előrelépett a versenyképességi rangsorban Magyarország - a nap hírei

Egy helyet javított Magyarország versenyképességi rangsorában a Világbank. Ismét előrehozott választásokat kezdeményez a brit miniszterelnök. Budapesti repülőjáratokat is érint a pénteki olaszországi sztrájk. A nap legfontosabb hírei október 24-én.

Magyarország a tavalyihoz képest egy hellyel előrébb lépett, így az 52. helyen áll a Világbank versenyképességi rangsorában. A Pénzügyminisztérium szerint a helyezés megerősíti, hogy a magyar gazdaságpolitika jó úton halad, a makrogazdasági stabilitás fenntartása mellett folyamatosan javulnak a gazdasági növekedés minőségi és versenyképességi feltételei. A tárca úgy ítéli meg, hogy az előrelépés a kormány adócsökkentő politikájának és az adminisztrációs terhek jelentős mérséklésének köszönhető. A Doing Business-felmérés az országokat üzleti környezetük minősége alapján rangsorolja.

Az illegális migráció felszámolását tartja a terrorizmus elleni küzdelem leghatékonyabb módjának a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Tiranában, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet fórumán mondott nyitóbeszédet. A nemzetközi közösség felelősségének nevezte, hogy ne az illegális migrációt inspirálja, hanem segítse az embereket visszatérni otthonukba. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Európa biztonsága a mediterrán térség és Észak-Afrika biztonságától függ.

Az államháztartásért felelős államtitkár szerint a gazdaság erősödésével együtt emelkedett a magyar emberek, a családok életszínvonala 2018-ban. Banai Péter Benő az Országgyűlésben, a 2018-as zárszámadási törvényjavaslat általános vitájában arról beszélt: tavaly a magyar gazdaság az unió átlagos szintje felett bővült, az államháztartás stabilitása tovább erősödött. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke pedig közölte: a 2018-as központi költségvetés végrehajtása a jogszabályi előírások szerint történt. Az ellenzéki pártok szerint a gazdasági növekedés nem fenntartható, és az állam nem a fontos területekre költi el a pénzt.

Bangladesben elhagyhatta az intenzív osztályt a szétválasztott ikerpár másik tagja is.Az előzőleg fertőzéses szövődményekkel kezelt gyermek így már testvérével és szüleivel együtt lehet a számukra kialakított kórházi szobában. A fejüknél összenőtt kislányokat augusztusban 33 órás műtéttel választotta szét egy magyar orvoscsoport. A most hároméves gyermekeken azóta több beavatkozást elvégeztek. A következő operációt novemberben Dakkában hajtják végre a magyar orvosok.

Egy hónapos út után megérkezett Belgrád új vasúti pályaudvarára a kínai vasúttársaság tehervonata. Ezzel hivatalosan is megindult a közvetlen vasúti teherszállítás Szerbia és Kína között. A tehervonat több mint 500 tonna építőanyagot szállított, amelyet a Budapest-Belgrád vasútvonal szerbiai szakaszának felújításánál használnak majd. A Belgrád-Budapest vasútvonal az első határon átnyúló projekt, amely Kína, valamint 16 kelet-közép-európai ország együttműködésének részeként jön létre.

Újabb 142 magyarországi település létesíthet ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolati pontokat az európai uniós finanszírozási program keretében. A kiválasztott települések 15 ezer eurós támogatással wifi-pontokat hozhatnak létre a közösségi élet olyan színterein, ahol még nincs vezeték nélküli internetkapcsolat, például múzeumokban, parkokban vagy egyéb köztereken. Minden wifi-pontnak legalább 3 éven át kell üzemelnie, ingyenesen és reklámmentesen.

Ismét előrehozott választásokat kezdeményez a brit miniszterelnök. Boris Johnson hétfőn terjeszti a parlament elé a javaslatot, amelynek értelmében december 12-én tartanák a választást. Ehhez a képviselők kétharmadának támogatását kell megszereznie. Boris Johnson már kétszer próbálkozott előrehozott választások elérésével, de eddig nem járt sikerrel. Az Európai Bizottság szerint a Brexit újbóli halasztása esetén az Egyesült Királyságnak uniós biztost kellene jelölnie.

Rómában általános sztrájkot tartanak pénteken a szolgáltatási szektor dolgozói. A munkabeszüntetéssel az olasz főváros polgármesterének távozását követelik. A szakszervezetek szerint a három éve hivatalba lépett Virginia Raggi vezetésével Róma szinte teljesen működésképtelenné vált a korrupciós ügyek miatt. Az olasz közlekedési dolgozók az egész országban több órára leteszik a munkát. A vasutasok már csütörtök este 24 órás sztrájkot kezdenek. Budapesti repülőjáratokat is érint a pénteki olaszországi sztrájk.

Spanyolországban szigorú biztonsági intézkedések mellett exhumálták az egykori diktátor, Francisco Franco földi maradványait. Az ügyvezető kormányfő szerint Spanyolország ezzel véget vetett a morális gyalázatnak. A szocialista Pedro Sánchez úgy fogalmazott: a diktátor nyilvános emlékhelye az Elesettek Völgyében a demokrácia megsértése volt, amelynek felszámolása kötelessége volt azoknak a generációknak a számára, akik nem a polgárháború traumája alatt nőttek fel. Francisco Franco koporsóját a 30 kilométerre található sírhelyen a felesége mellé helyezik el.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×