eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Francisco Franco egykori spanyol diktátor koporsóját viszik unokái, Francis Franco (j3), Jaime Martínez Bordiú (j2) és José Cristobal Franco (b2), valamint a dédunokája, Luis Alfonso de Borbon Martinez-Bordiú (j4) a spanyol polgárháború áldozatainak emléket állító Elesettek Völgyének bazilikájából a Madridtól 40 kilométerre fekvő San Lorenzo del Escorialnál a kihantolása után, 2019. október 24-én. A bebalzsamozott holttestet a Madrid El Pardo negyedében lévő Mingorrubio temetőben, a családi kriptában temetik újra. A 2018 júniusában hivatalba lépett szocialista spanyol kormány kezdeményezte az exhumálást, amit régóta követelnek a Franco-rezsim áldozatainak hozzátartozói.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE pool/Juan Carlos Hidalgo

Kitették sírhelyéről a spanyol diktátort, akinek brutalitásáról még a Gestapo is elborzadt - fotók

Szigorú biztonsági intézkedések mellett exhumálták Francisco Franco tábornokot (1892-1975) a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilikában. A spanyol sajtó történelmi napként számolt be az eseményről.

A hatóságok már két héttel ezelőtt lezárták az Elesettek Völgyét a látogatók elől, hogy előkészítsék a munkálatokat.

A bazilika padlójába süllyesztett kriptát 44 év után nyitották fel újra. Ehhez el kellett mozdítani a több mint 1500 kilós gránit fedőlapot.

San Lorenzo del Escorial, 2019. október 24.
Francisco Franco egykori spanyol diktátor hozzátartozói a spanyol polgárháború áldozatainak emléket állító Elesettek Völgyének bazilikájához és mauzóleumához érkeznek a Madridtól 40 kilométerre fekvő San Lorenzo del Escorialnál 2019. október 24-én. Ezen a napon hantolják ki Franco bebalzsamozott holttestét, hogy a Madrid El Pardo negyedében lévő Mingorrubio temetőben, a családi kriptában temessék újra. A 2018 júniusában hivatalba lépett szocialista spanyol kormány kezdeményezte az exhumálást, amit régóta követelnek a Franco-rezsim áldozatainak hozzátartozói.
MTI/EPA/EFE/Emilio Naranjo
San Lorenzo del Escorial, 2019. október 24. Francisco Franco egykori spanyol diktátor hozzátartozói a spanyol polgárháború áldozatainak emléket állító Elesettek Völgyének bazilikájához és mauzóleumához érkeznek a Madridtól 40 kilométerre fekvő San Lorenzo del Escorialnál. MTI/EPA/EFE/Emilio Naranjo

Az előzetes tájékoztatás szerint a fakoporsót a kiemelés után nem nyitották fel. Ha rossz állapota miatt ki kellett cserélni, akkor a diktátor földi maradványait őrző második, cinkkoporsót érintetlenül helyezték át egy új fakoporsóba.

A nyilvánosság kizárásával zajló eseményen a Franco család huszonkét tagja jelent meg, a spanyol államot Dolores Delgado igazságügyi miniszter képviselte. A bazilikából a halottaskocsihoz a hozzátartozók vitték a vállukon a koporsót.

A diktátor földi maradványait a spanyol légierő helikopterével szállították el a légvonalban 34 kilométerre található Mingorrubio temetőjébe, ahol zárt körű mise után a családi panteonban, a felesége mellé temették Francót.

A munkálatok teljes költsége meghaladta a 63 ezer eurót (19,8 millió forint), ennek jelentős részét az új sírhely kialakítása, a sírbolt biztonságának megerősítése tette ki.

San Lorenzo del Escorial, 2019. október 24.
Francisco Franco egykori spanyol diktátor hozzátartozói a spanyol polgárháború áldozatainak emléket állító Elesettek Völgyének bazilikájához és mauzóleumához érkeznek a Madridtól 40 kilométerre fekvő San Lorenzo del Escorialnál 2019. október 24-én. Ezen a napon hantolják ki Franco bebalzsamozott holttestét, hogy a Madrid El Pardo negyedében lévő Mingorrubio temetőben, a családi kriptában temessék újra. A 2018 júniusában hivatalba lépett szocialista spanyol kormány kezdeményezte az exhumálást, amit régóta követelnek a Franco-rezsim áldozatainak hozzátartozói.
MTI/EPA/EFE/Emilio Naranjo
San Lorenzo del Escorial, 2019. október 24. Ezen a napon hantolják ki Franco bebalzsamozott holttestét, hogy a Madrid El Pardo negyedében lévő Mingorrubio temetőben, a családi kriptában temessék újra. MTI/EPA/EFE/Emilio Naranjo

A hatóságok nem adtak engedélyt arra, hogy megemlékezést, demonstrációt tartsanak a mingorrubioi temetőnél, noha azt két civil szervezet is kérelmezte.

A rendőrség három biztonsági zónát is kijelölt kordonokkal a sírkert körül, ahova csak engedéllyel lehetett belépni, elsősorban az eseményről tudósító újságíróknak.

Franco tábornoknak máig vannak hívei Spanyolországban. Az exhumálásról szóló helyszíni sajtóbeszámolók szerint a kihantolást ellenző tiltakozók jelentek meg a temető és az Elesettek Völgyének közelében, egyebek mellett "Franco él" feliratú transzparenssel és francoista zászlókkal.

San Lorenzo del Escorial, 2019. október 24.
Francisco Franco egykori spanyol diktátor támogatói Franco él jelentésű felirattal a spanyol polgárháború áldozatainak emléket állító Elesettek Völgyének bejáratánál, a Madridtól 40 kilométerre fekvő San Lorenzo del Escorialnál.
San Lorenzo del Escorial, 2019. október 24. Francisco Franco egykori spanyol diktátor támogatói Franco él jelentésű felirattal a spanyol polgárháború áldozatainak emléket állító Elesettek Völgyének bejáratánál, a Madridtól 40 kilométerre fekvő San Lorenzo del Escorialnál. MTI/EPA/EFE/Zipi

Az exhumálást kezdeményező ügyvezető spanyol szocialista kormány szerint

a diktátor földi maradványai nem maradhatnak egy olyan nyilvános mauzóleumban, ahol méltathatják személyét.

A síráthelyezést a legfelsőbb bíróság is jóváhagyta, amikor elutasította a családtagok keresetét, amellyel megtámadták a parlament által is elfogadott határozatot.

Franco leszármazottai ennek ellenére folytatják a jogi eljárásokat, a spanyol alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco diktatúrája.

Uralma, a monarchista-nacionalista jobboldali és a köztársaságpárti baloldali erők között zajló polgárháborút követően kemény megtorlásokkal kezdődött,

több ezer embert bebörtönöztek, és legalább 30 ezret kivégeztek.

Hírhedt volt kegyetlenségéről. A korszak szakértőjének számító, a Harvardon és a Columbia Egyetemen is tanító történész, George Packer szerint az SS és a Gestapo főnöke, Heinrich Himler is elborzadt attól, amit egy évvel Franco hatalomra jutása után,1940-ben, spanyolországi látogatása során tapasztalt.

A Madridtól mintegy 50 kilométerre található, gigantikus kőkeresztjéről már messziről látható Elesettek Völgye a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült több ezer fogoly rabszolgamunkájával.

Később Franco odaszállíttatta a köztársaságiak oldalán elesettek holttesteit is a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül.

Hivatalos becslések szerint 30 ezer embert temettek el ott, egyes történészek azonban úgy vélik, hogy valójában legalább kétszer ennyien lehettek.

A köztársaságpárti áldozatok leszármazottai évek óta küzdenek azért, hogy szeretteiket exhumálhassák az Elesettek Völgyéből. Eddig 13 esetben adott erre engedélyt a bíróság, ám még mindegyik ügyben a végrehajtásra vonatkozó szakértői véleményekre várnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×