eur:
394.67
usd:
370.75
bux:
65427.32
2024. április 19. péntek Emma
Munkatárs tisztítja az üveget A Széna téri lyukas zászló - a zászló útja című időszaki kiállítás rendezése közben a Magyar Nemzeti Múzeumban 2018. október 18-án. Az 1956-os forradalom 62. évfordulója alkalmából október 22-én és 23-án Emlékezzen 1956-ra a Magyar Nemzeti Múzeumban! címmel ingyenes tárlatvezetések és programok lesznek egész nap.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Ünnepséggel, koncerttel és mobilalkalmazás segítségével is emlékezhetünk az 1956-os forradalomra

Központi ünnepséggel és családi programokkal várnak mindenkit a Kossuth téren. Napközben megemlékezésekre várják a látogatókat, este Szabadságkoncert lesz. Számos múzeum ingyen látogatható, lesznek tematikus programok is.

Szerdán, október 23-án reggel kilenckor az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren.

Tíz órától egész nap ingyenesen megtekinthető lesz a Szent Korona az Országházban. Ugyancsak egész nap családi programok várják az ünneplőket a Kossuth téren. Lesz gyerekfoglalkoztató, lesznek nosztalgiavillamosok, Csepel teherautók, rikkancsok korabeli ruhákban, mászófalak, valamint '56 gasztronómiájával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Este hét órakor a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet. Fellép a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák. A koncerten regisztráció után ingyenes a részvétel, de a jegyek már elfogytak.

Orbán Viktor miniszterelnök este a Zeneakadémián a díszhangversenyen mond beszédet (hacsak a keddi brexitszavazások fejleményei miatt nem lesz épp akkor uniós találkozó).

Október 23-án ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum is. Gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál, és a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál is egész napos protokollmentes megemlékezés lesz - olvasható a programban.

Mobilalkalmazás a helyszínekről és az eseményekről

Az 1956-os forradalom legfontosabb budapesti helyszíneit és eseményeit interaktívan bemutató mobilalkalmazás készült - közölte a Terror Háza Múzeum. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából készített applikáció a kiterjesztett valóság alkalmazásával, interaktív elemekkel és korabeli dokumentumokkal mutatja be a forradalom és szabadságharc eseményeit.

A bejárható 13 helyszínt térképen lehet megtekinteni, az emlékpontokra érkezők videók, 3D-s fotók, galériák, játékok és a virtuális valóság segítségével tehetnek időutazást 1956-ba.

Az applikáció elérhető angol és magyar nyelven az App Store-ból és a Google Play áruházból is.

Amatőr történelmi fotókból nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Ősszel 1956-os amatőr fényképekkel gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) fényképtára, az anyagból Apró dobozba rejtett forradalom címmel kiállítás látható a múzeumban.

Az eddig még sosem látott fotókat most nézheti meg először a közönség.

Gál Vilmos történész-főmuzeológus elmondásából kiderült, hogy idén ősszel került a múzeum fényképtárába az anyag ajándékozás keretében egy hagyatékból. A fényképeket Pálfalvi István, a Műszaki Egyetem akkor frissen végzett mérnöke készítette, aki Rákospalotán lakott és onnan mindennap bejárt az 1956-os forradalom Budapestjét fényképezni.

Összesen 31 darab jó minőségű kép került a gyűjteménybe, az anyagot a közönség felnagyítva láthatja a múzeum Rotundájában. A múzeumban dolgozó szakemberek próbálják beazonosítsák a fotók készítésének helyét és pontos idejét.

Az eredeti fényképek műtárgyvédelmi okokból csak a hét végéig láthatók a kiállításon. A digitális másolatok, valamint a többi forradalomhoz kapcsolódó tárgy november elejéig - közölte Gál Vilmos.

Programok országszerte

Számos tematikus programra várják az érdeklődőket az ország számos pontján, ezekből szemezgettünk.

A Szentendrei Skanzen a nemzeti ünnep alkalmából bemutatja látogatóinak a forradalom időszakának falusi mindennapjait, és a tragikus események néhány vidéki epizódját is feleleveníti. Kiderül az is, milyen volt egy takarékos konyha az ’50-es években. A legkisebbek papír öltöztetőbabát és gombfocit készíthetnek.

Debrecen, 2019. október 21.
A 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének 63. évfordulója alkalmából a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. és a debreceni Ifjúsági Ház által közösen indított forradalmi villamos közlekedik a debreceni Kossuth téren 2019. október 21-én.
MTI/Czeglédi Zsolt
A 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének 63. évfordulója alkalmából a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. és a debreceni Ifjúsági Ház által közösen indított forradalmi villamos közlekedik a debreceni Kossuth téren 2019. október 21-én. A forradalmi villamosra október 23-án is fel lehet szállni, akkor az Egyetem téri megemlékezésre szállítja az utasokat. MTI/Czeglédi Zsolt

A Budai Várnegyedben található Hadtörténeti Múzeum ingyenes családi napra invitálja a vendégeket október 23-án. A gyerekek festhetnek játékkatonát és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, az idősebb érdeklődőket pedig többek között a forradalom idején használt gyalogsági fegyverekről, illetve az aszimmetrikus hadviselésről szóló szakmai előadások várják.

A Bem Mozi 17:30-tól A néma forradalom című német filmet tűzi műsorára. A tavaly a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon és a 15. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában bemutatott alkotás egy egészen új szemszögből tárja elénk az 1956-os események hatásait és mindazt, amit a keleti blokk átélt.

  • A forradalom történelmi eseményeinek összefoglalását itt olvashatják.
  • A szerdán érvényben lévő közlekedési változásokról itt írtunk részletesen.
  • Kedden ünnepségekkel és fáklyás felvonulással emlékeztek, kattintson ide az összefoglalóért és a galériáért.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×