eur:
394.4
usd:
362.99
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

A kormány döntése alapján csak akkor folytatódnak fővárosi beruházások, ha azt a Fővárosi Közgyűlés egyértelműen támogatja - a nap hírei

Nem változtatott az alapkamaton és a kamatfolyosón a Monetáris Tanács. Szünetelteti a brit kormány a Brexit-megállapodás parlamenti ratifikációs folyamatát, miután az alsóház leszavazta a menetrendet.

Csak akkor folytatódnak a fővárosi beruházások, ha azt a Fővárosi Közgyűlés egyértelműen támogatja - erről született határozat a kormány szerdai ülésén. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón közölte: a kormány egy erős és fejlődő Budapestben érdekelt, és korrekt partnerként kész az együttműködésre. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a beruházások megvalósítása iránt, ennek feltétele azonban a konszenzus, ehhez a Fővárosi Közgyűlés egyértelmű álláspontja elengedhetetlen.

A Városligetben újabb építmények helyett több zöld felületet akar a főpolgármester, a stadionberuházásokról pedig megkérdezi majd a budapestieket. Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében azt írta: a kormánnyal folytatandó tárgyalásokon azt szeretné képviselni, amit a város lakói akarnak. Úgy értékelte, hogy a Városliget ügyében korábbi felmérésekből már ismert, hogy a budapestiek kétharmada közparkot akar a Liget-projekt helyett.

A kormány garantálja, hogy az új városvezetés Tarlós Istvánnal teljesen azonos feltételekkel tudja vezetni a várost - jelentette ki Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott, hogy szó sem lesz jogok, hatáskörök átrendezéséről. Megerősítette, hogy Budapest városvezetésének egyetértése nélkül egyetlenegy beruházást sem valósít meg vagy fejez be a kormány.

Nem változtatott a 0,9 százalékos alapkamaton és a kamatfolyosón a Monetáris Tanács, a döntés megfelel az elemzők várakozásának. A testület közleménye szerint a monetáris politika változatlanul támogató, a gazdasági szereplők finanszírozási költségei kedvezőek. Ugyanakkor a lassuló európai konjunktúra hatásai miatt erősödtek a lefelé mutató inflációs kockázatok. A jegybanki alapkamat 2016. májusa óta 0,9 százalékon áll.

Támogatják, de keveslik a Nemzeti Eszközkezelő program változtatását célzó előterjesztést az ellenzéki pártok - hangozott el a törvénymódosítás parlamenti vitájában. A módosítás szerint megmenekülhetnek a végrehajtótól az otthonukat részletre visszavásárló ügyfelek, legalábbis 3 év haladékot kapnak.

1956 októberében szerepet vállat magyar fiatalokat, forradalmárokat méltatták a hagyományos Műegyetemi megemlékezés felszólalói. Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke úgy fogalmazott: az 1956-os forradalom és szabadságharc a titka annak, hogy miért maradt meg a magyarság Európában. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról beszélt: 1956 októberében a magyar fiatalok világraszólót alkottak. A beszédek után ünnepi fáklyás felvonulást szerveztek az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján a Bem rakpartig.

Ismét megdőlt a napi melegrekord, a Hódmezővásárhelyhez tartozó Szikáncson nyarat idéző 28,7 fokot mértek. Ez több mint 2 fokkal magasabb, mint az eddigi csúcsérték, amelyet 1943-ban Budapesten mértek. Ugyanakkor a fővárosi melegrekord ezúttal nem dőlt meg, az továbbra is 26,2 fok.

A brexitmegállapodás alapelveit jóváhagyta, a ratifikációs menetrendet leszavazta a londoni alsóház. A második szavazás után Boris Johnson miniszterelnök az alsóházban bejelentette: a kormány szünetelteti a ratifikációs folyamatot, amíg az Európai Unió döntést nem hoz a brexit halasztását indítványozó brit kormányzati kezdeményezésről. Az alsóház a második voksoláson azt utasította el, hogy a kormány rekordgyorsan, három nap alatt vinné át az alsóházon a 115 oldalas törvényjavaslatot. Mindezek után kérdésessé vált, hogy az Egyesült Királyság a brexit jelenleg érvényes jövő csütörtöki határnapján kilép-e az Európai Unióból. Brüsszel tárgyalásokat kezd az uniós tagállamokkal a Brexit időpontjának esetleges 2020 január 31-ére halasztásáról.

Horvátország már teljesítette minden feltételét annak, hogy csatlakozzosn a belső határellenőrzés nélküli szabad mozgást lehetővé tévő schengeni övezethez - írta friss értékelésében az Európai Bizottság. A jelentésben kiemelték, hogy Zágráb készen áll a schengeni szabályok teljes körű alkalmazására, azonban addig is fenn kell tartania a jelenlegi állapotot, meg kell felelnie a közös normáknak, különösen a külső határok kezelése területén.

Megállapodott a török és az orosz államfő abban, hogy a kurd milíciának vissza kell vonulnia a török határtól. Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan Szocsiban azt közölte: a Népvédelmi Egységek nevű csoportnak ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból - beleértve Manbídzs városát is. Törökország újabb 150 órával meghosszabbítja a tűzszünetet a kurdok evakuálásához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×