eur:
389.25
usd:
363.67
bux:
68089
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Lehet, hogy a drónreptetés hazai szabályai idejétmúltak, de attól még be kell tartani őket

Illegálisan működtetett drónok miatt kellett leállítani a ferihegyi repülőtér forgalmát kedden este. A Drónpilóták Országos Egyesülete elítéli az ilyen eseteket, ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a drónreptetés magyarországi szabályai teljesen elavultak. A drónok világszerte sok gondot okoznak a polgári repülőjáratoknak.

Pilóta és engedély nélkül repült be egy szerkezet kedden, este 8 órakor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér légterébe, ezért lezárták az 1-es kifutópályát. Nem sokkal később, negyed 9-kor azonban egy másik drón miatt a 2-est sem tudták működtetni este fél 10-ig, közölte a légikikötőt üzemeltető Budapest Airport Zrt. A Hunagrocontrol szerint öt repülőgép nem tudott leszállni Ferihegyen. Hétfőn és szerdán is voltak a forgalmat zavaró drónészlelések.

A légi irányítás arra panaszkodik, hogy

2018-ban, egy év alatt megnégyszereződött a szabálysértő drónreptetések száma.

Tavaly több tucat repülőgép személyzete jelezte nekik, hogy drónt láttak a közelükben. Az egyik 60 méterre megközelítette őket, ami nagyon kockázatos.

A Drónpilóták Országos Egyesülete határozottan elítéli az ilyen eseteket, mondta az InfoRádiónak Pál Károly elnök. "Az egyesületünk pontosan azért jött létre, hogy támogassuk a jogszerű, biztonságos drónhasználatot. Tehát az egyesület alapcéljaival teljes mértékben szembemegy az ilyen cselekmény – szögezte le. – Úgyhogy általában az egyesület, ahogyan most is,

mereven elhatárolódik ezektől a cselekményektől,

legyen ennek bármilyen indíttatása is" – emelte ki.

A drónreptetésnek vannak szabályai, de repülőtér fölött tilos ilyen szerkezetet használni, tette hozzá az elnök. "Vannak olyan kritikus infrastruktúrák, és kiemelt kockázatú létesítmények, vagy területek, ahol egyáltalán nem lehet reptetni – mutatott rá – Ilyen például a Liszt Ferenc repülőtér. Ha valaki mégis ilyen területen repül, az kizárja a vétlenség lehetőségét, de ilyet csak szándékosan lehet elkövetni."

Pál Károly szerint

a drónreptetés magyarországi szabályai idejétmúltak, de attól még be kell tartani őket,

legalábbis addig, amíg az Európai Unió nem talál ki jobbakat helyettük. "Magyarországon a törvények nem ismerete nem mentesít, így mindenkire kötelező érvénnyel vonatkozik – emlékeztetett. – Két fontos kritérium: az egyik a kötelező biztosítás, a másik az eseti légtér megléte. Ez egy rendkívül kényelmetlen és idejét múlt szabályozási rendszer, amire nagy valószínűséggel

az európai uniós direktíva meghonosodása fog majd végső megoldást adni

– vélekedett. – Azt fogják majd igazítani a magyar légügyi törvényhez, és ennek megfelelően mi is meg fogjuk látni, hogy hogyan képzeli el a jogalkotás a légtér szabályozását a drónok számára."

A drónok világszerte nagyon nagy problémákat okoznak a polgári repülésben. Januárban a londoni Heathrown, tavaly decemberben pedig a szintén nagy-britanniai gatwicki repülőtéren kellett lezárni kifutópályákat drónreptetés miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×