INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

drón

légiforgalom

liszt ferenc nemzetközi repülőtér

szabályozás

hungarocontrol

Lehet, hogy a drónreptetés hazai szabályai idejétmúltak, de attól még be kell tartani őket

Lehet, hogy a drónreptetés hazai szabályai idejétmúltak, de attól még be kell tartani őket

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Illegálisan működtetett drónok miatt kellett leállítani a ferihegyi repülőtér forgalmát kedden este. A Drónpilóták Országos Egyesülete elítéli az ilyen eseteket, ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a drónreptetés magyarországi szabályai teljesen elavultak. A drónok világszerte sok gondot okoznak a polgári repülőjáratoknak.

Pilóta és engedély nélkül repült be egy szerkezet kedden, este 8 órakor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér légterébe, ezért lezárták az 1-es kifutópályát. Nem sokkal később, negyed 9-kor azonban egy másik drón miatt a 2-est sem tudták működtetni este fél 10-ig, közölte a légikikötőt üzemeltető Budapest Airport Zrt. A Hunagrocontrol szerint öt repülőgép nem tudott leszállni Ferihegyen. Hétfőn és szerdán is voltak a forgalmat zavaró drónészlelések.

A légi irányítás arra panaszkodik, hogy

2018-ban, egy év alatt megnégyszereződött a szabálysértő drónreptetések száma.

Tavaly több tucat repülőgép személyzete jelezte nekik, hogy drónt láttak a közelükben. Az egyik 60 méterre megközelítette őket, ami nagyon kockázatos.

A Drónpilóták Országos Egyesülete határozottan elítéli az ilyen eseteket, mondta az InfoRádiónak Pál Károly elnök. "Az egyesületünk pontosan azért jött létre, hogy támogassuk a jogszerű, biztonságos drónhasználatot. Tehát az egyesület alapcéljaival teljes mértékben szembemegy az ilyen cselekmény – szögezte le. – Úgyhogy általában az egyesület, ahogyan most is,

mereven elhatárolódik ezektől a cselekményektől,

legyen ennek bármilyen indíttatása is" – emelte ki.

A drónreptetésnek vannak szabályai, de repülőtér fölött tilos ilyen szerkezetet használni, tette hozzá az elnök. "Vannak olyan kritikus infrastruktúrák, és kiemelt kockázatú létesítmények, vagy területek, ahol egyáltalán nem lehet reptetni – mutatott rá – Ilyen például a Liszt Ferenc repülőtér. Ha valaki mégis ilyen területen repül, az kizárja a vétlenség lehetőségét, de ilyet csak szándékosan lehet elkövetni."

Pál Károly szerint

a drónreptetés magyarországi szabályai idejétmúltak, de attól még be kell tartani őket,

legalábbis addig, amíg az Európai Unió nem talál ki jobbakat helyettük. "Magyarországon a törvények nem ismerete nem mentesít, így mindenkire kötelező érvénnyel vonatkozik – emlékeztetett. – Két fontos kritérium: az egyik a kötelező biztosítás, a másik az eseti légtér megléte. Ez egy rendkívül kényelmetlen és idejét múlt szabályozási rendszer, amire nagy valószínűséggel

az európai uniós direktíva meghonosodása fog majd végső megoldást adni

– vélekedett. – Azt fogják majd igazítani a magyar légügyi törvényhez, és ennek megfelelően mi is meg fogjuk látni, hogy hogyan képzeli el a jogalkotás a légtér szabályozását a drónok számára."

A drónok világszerte nagyon nagy problémákat okoznak a polgári repülésben. Januárban a londoni Heathrown, tavaly decemberben pedig a szintén nagy-britanniai gatwicki repülőtéren kellett lezárni kifutópályákat drónreptetés miatt.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Drónok miatt állt Ferihegy – Pál Károly, Drónpilóták Országos Egyesülete
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018