eur:
394.92
usd:
363.4
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: pixabay

Drón trollkodott a frankfurti reptéren

Némi felfordulást okozott az európai szinten is forgalmas légi kikötőben.

Drónberepülés miatt fél órára megbénult a frankfurti repülőtér, helikopterekkel is sikertelenül próbálták elkapni a repülő tárgyat - írja a Magyar Nemzet a reptéri szóvivőre hivatkozó Reuters nyomán.

A pilóták által jelentett drónészlelések tavaly csaknem megduplázódtak Németországban 2017-hez képest.

Emlékezetes: a karácsonyi csúcsforgalomban London Gatwick repülőterét kellett drónok miatt 33 órán át zárva tartani.

Az ismétlődő támadások rávilágítanak, hogy a közeljövőben elkerülhetetlen lesz ezeknek az eszközöknek a hatósági ellenőrzése, irányítása, a szabályszegők ártalmatlanná tétele. Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek korábban arról beszélt, a hazai légi irányítás számára világos, hogy a meglévő eszközeivel képtelen irányítani a megszámlálhatatlan drónt.

A jelenlegi szabályok szerint ha egy repülőgép fel kíván szállni Magyarország területén, annak ezt be kell jelentenie a légi irányításnál, amely engedélyt ad, és nyomon követi a haladását.

Csakhogy egy néhány dekás szerkezet, amely alig emelkedik a házak teteje fölé, láthatatlan a szolgálatok számára, és nincs is értelme irányítani.

A drónok közben egyre gyakrabban röpködnek a személyszállító gépek közelében; volt olyan, amely fölülről fotózott landolást, illetve beröpült repülőgép útjába.

2018 végéig 128 vészhelyzetet jegyeztek fel csak az Egyesült Királyságban.

Szepessy Kornél szerint a drónok száma hat-hét éven belül tízmillióra emelkedhet világszerte, hazánkban pedig 2020-ra a drónos repülések száma elérheti a napi harmincezret.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×