eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megemlékezéseket tartottak a nemzeti gyásznapon - a nap hírei

Országszerte és a határon túli településeken is megemlékezéseket tartottak a nemzeti gyásznapon. Egy hetet adott a brit miniszterelnöknek a Brexit-vita megoldására az unió soros elnöksége. A Szent Péter bazilikában tartott misével nyitotta meg Ferenc pápa a katolikus egyház Amazónia-szinódusát. A nap legfontosabb hírei október 6-án.

Országszerte és a határon túli településeken is megemlékezéseket tartottak a nemzeti gyásznapon. Az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján a budapesti Kossuth téren ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország lobogóját. Áder János köztársasági elnök a Batthyány Mauzóleumnál azt mondta: Batthyány Lajos életútja arra figyelmeztet, mekkora érték az ország szabadsága és függetlensége. Tarlós István főpolgármester arról beszélt: 1849 október 6-a minden magyar ember mély gyászának napja volt és az aradi vértanúk kultusza már a kivégzés napján elkezdődött. Orbán Viktor kormányfő Facebook-oldalán méltatta a 170 évvel ezelőtti hősöket.

Aradon kívül számos más határon-túli településen is megemlékeztek a 170 éve kivégzett aradi vértanúkról a nemzeti gyásznapon. Románia mellett a többi között a Felvidéken és a Kárpátalján is voltak rendezvények. Az Aradon tartott gyászmisén Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes is részt vett. A romániai Oklándon tartott hálaadó Istentiszteleten Kövér László, az Országgyűlés elnöke azt mondta: az 1848-49-es szabadságharc erőt adott, hogy a magyarság felülkerekedhessen a 20-21. század kihívásain.

Országszerte megemlékezéseket tartottak a hétvégén Göncz Árpád halálának évfordulója alkalmából. Göncz Árpád volt a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője, első mandátumának letelte után, 1995-ben újraválasztották. A néhai köztársasági elnök halálának évfordulóján azokon a településeken tartanak megemlékezéseket, ahol közteret neveztek el róla, szobrot, emléktáblát állítottak. A főváros 13. kerületében a Városközpont viseli a nevét, a 3. kerületében, egykori lakhelyén, a Bécsi úti házon emléktáblát állítottak, az Óbudai Egyetem parkjában a Göncz Árpád Baráti Kör által ültetett fa és róla készített mellszobra áll.

Egy hetet adott a brit miniszterelnöknek a brexitvita megoldására az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Finnország miniszterelnöke. Antti Rinne a Boris Johnsonnal tartott szombati telefonos megbeszélés után egy német lapinterjúban elmondta: csakis ezáltal lehetséges, hogy a Brexit kérdését megfelelő módon megvitathassák az október 17-18-án esedékes uniós csúcstalálkozón. Ezzel egy időben Boris Johnson brit miniszterelnök azt kérte vasárnap megjelent cikkében, hogy az Európai Unió ragadja meg az új brit Brexit-megállapodási javaslatok teremtette lehetőséget. Megismételte: az Egyesült Királyság október 31-én, a Brexit jelenleg érvényes határnapján kivonul az Európai Unióból.

A pusztító nyereségvágy és anyagi érdek áldozatainak nevezte a világ eltűnésre ítélt népeit, kultúráit és térségeit Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a Szent Péter bazilikában tartott misével nyitotta meg az Amazonas térségének szentelt vatikáni püspöki tanácskozást. Az argentin pápa megjegyezte, a történelem során az evangelizációt túl sokszor helyettesítette már a gyarmatosítás. A misén az Amazonas térségében élő etnikai csoportok és törzsek is képviseltették magukat. Az ünnepélyes szertartás nyitotta meg a Vatikánban október 27-ig tartó rendkívüli szinódust.

Koszovóban az előzetes adatok szerint a két legnagyobb ellenzéki párt kapta a legtöbb szavazatot az előrehozott parlamenti választáson. A harmadik helyen a Hashim Thaci államfő nevével fémjelzett Koszovói Demokrata Párt végzett. Ramush Haradinaj távozó kormányfő pártja és annak koalíciós partnerei a 4. helyen végeztek. A részvételi arány az előzetes jelentések szerint 44 százalékos volt, ami 3 százalékkal magasabb, mint a két és fél évvel ezelőtti előrehozott parlamenti választáson volt.

Véget ért Tunéziában a korábbi elnök halála miatt rendezett előrehozott parlamenti választás. Előzetes értesülések szerint a választási részvétel alacsony volt. Mintegy 15 ezer jelölt indult pártlistákon, illetve függetlenként a 217 parlamenti helyért. Mintegy 7,2 millió szavazásra jogosult adhatta le szavazatát. A nem hivatalos végeredmény szerdára várható. Az előrehozott elnökválasztás második fordulóját október 13-án tartják.

Egyelőre kizárja Észak-Korea az újabb munkamegbeszéléseket a nukleáris leszerelésről az Egyesült Államokkal. A phenjani állami hírügynökség a külügyminisztériumra hivatkozva közölte ezt, miután szombaton megszakadtak a Stockholmban folytatott egyeztetések. Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló szombaton arról beszélt: a tárgyalások nem feleltek meg a várakozásoknak és szerinte ez kizárólag az Egyesült Államok hibája. Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor jó megbeszélésekről számolt be.

Irakban a belügyminisztérium összesítése szerint több mint 100 ember vesztette életét és több mint hatezren megsebesültek az október eleje óta tartó országos tüntetéssorozaton. A tárca szerint a biztonsági erők nyolc tagja is a halottak között van. A hatezer sebesültből több mint 1200-an a rendvédelmi szervek tagjai. Irak több városában kedd óta zajlanak tüntetések a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt.

Tagadja az ukrán elnök, hogy Donald Trump nyomást gyakorolt volna rá annak érdekében, hogy induljon vizsgálat egyik választási ellenféle, Joe Biden volt alelnök ügyében. Volodimir Zelenszkij a japán hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, egy ilyen eljárásra az alkotmány nem hatalmazza őt fel. Az ukrán elnök most először beszélt a külföldi médiának azokról a vádakról, amelyek alapján Washingtonban megindították Donald Trump ellen az alkotmányos vádeljáráshoz szükséges vizsgálatot.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×