eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Brüsszel, 2018. június 28.Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője (b) és Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek ülésére az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója előtt Brüsszelben 2018. június 28-án. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Ujhelyi István: megcserélhetik a magyar és a román biztosoknak szánt portfóliókat

Ha ez így történne, akkor Várhelyi Olivér a bővítéspolitika helyett a közlekedésért felelős biztos lehet - mondta az InfoRádiónak Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő, aki hozzátette: a szakbizottság alelnökeként segítené a kormány jelöltjének munkáját.

Miután Orbán Viktor miniszterelnök egy brüsszeli diplomatára, Várhelyi Olivérre cserélte az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) által elbuktatott Trócsányi László uniós biztosjelöltet, az InfoRádióban az MSZP-s EP-képviselő Ujhelyi István annak az értesülésének adott hangot, miszerint a "cserejelölt" nem kapja meg a magyar kormány által vágyott EU-bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót, hanem azt is lecserélik a szintén elutasított román jelöltére, így a közlekedési terület juthat Várhelyi Olivérnek.

"A közlekedési bizottság alelnökeként nyilván több információval rendelkezem ebben a kérdésben

- fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: azt vizsgálja éppen a bizottság elnöke, hogy szerencsésebb lenne-e, mint ahogy nagyon sok szakértő ezt javasolja, ha Várhelyi Olivért, az Orbán-kormány delegáltját nem a bővítéspolitikáért tennék felelőssé. Meglehetősen pikáns helyzet, hogy az egyébként kifejezetten komoly szakmai múlttal rendelkező, de hát mégiscsak az Orbán-rendszert szolgáló diplomata egy olyan területért lenne felelős, amelyben Szerbián vagy bármely más csatlakozó országon az európai értékeket, a jogállamiságot kellene számon kérnie az Európai Uniónak."

A szocialista politikus szerint így kézenfekvő, hogy

Ursula von der Leyen egy szürkébb, de Európa jövője szempontjából ugyanúgy fontos területet szánhat a magyar biztosjelöltnek.

Ujhelyi István megítélése szerint az ezzel kapcsolatos gondolkodás a héten lezárul, mert a jövő héten újra a JURI, illetve a szakbizottságok dolgoznak majd a jelöltekkel.

Ujhelyi István felidézte, már korábban jelezte, hogy Trócsányi László biztosjelöltségét nem fogja megszavazni, ugyanakkor

Várhelyi Olivérhoz más attitűddel áll hozzá, alapvetően segíteni szeretné a szakmai munkáját,

hozzátette azonban, szerinte az európai intézményrendszer "hamar meg fogja unni", ha az új jelölt "Orbán Viktor előretolt kardja" lesz Brüsszelben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×