eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kihelyezik az őszi önkormányzati választások hirdetményeit az újbudai önkormányzat épületére 2019. augusztus 12-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Tarlós-Karácsony verseny: különös, amit a közvélemény-kutatók mérnek

Október 13-án nemcsak az önkormányzati választások jelöltjei és a közvélemény-kutatók is megméretik magukat, ugyanis óriási különbségek vannak a mérések között: néhány szerint Tarlós István simán nyerhet Budapesten, mások szerint szorosan áll Karácsony Gergellyel. Az InfoRádió öt friss mérés eredményeit vetette össze.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint Budapesten sok baloldali szavazó elfordult Karácsony Gergelytől, miután kikerült egy hangfelvétel a főpolgármester-jelöltről.

"Tarlós István jelenleg 56 százaléknyi szavazatra számíthat a biztos szavazók körében, Karácsony Gergely pedig 38 százalékra."

- mondta az InfoRádióban Nagy Dániel kutatási igazgató.

A Századvég felmérése szerint a baloldali szavazók egy része sem bízik Karácsony Gergely győzelmében. Erdős Gergely belpolitikai elemző az InfoRádiónak úgy fogalmazott:

"A válaszadók 35 százaléka van pozitív véleménnyel Karácsony Gergelyről, míg 57 százalékuk elutasítja a személyét, tehát látható, hogy míg

Tarlós István egy integratív politikai karakter, aki a baloldali szavazók egy részét is képes megszólítani

az elért eredményeinek köszönhetően, addig Karácsony Gergely az ellenzéki szavazók jelentős részének a szimpátiáját sem tudja elnyerni."

A Republikon Intézet viszont úgy véli, szoros küzdelemben fog eldőlni, hogy Tarlós István vagy Karácsony Gergely lesz-e Budapest következő főpolgármestere. Virág Andrea stratégiai igazgató a felmrésükről az InfoRádióban ezt mondta:

"Tarlós Istvánra jelenleg a teljes budapesti felnőtt népesség 35, míg Karácsony Gergelyre 34 százalék szavazna."

A két legesélyesebb főpolgármester-jelölt a Publicus Intézet felmérése szerint is fej fej mellett áll - tájékoztatta az InfoRádiót Pulai András ügyvezető igazgató.

"49:47-re áll a meccs a két első helyen lévő jelölt között.

Tarlós István vezet 2 százalékponttal. Puzsér Róbert kapna még 4 százalékot. Berki Krisztiánra jelen pillanatban kevesebb mint 1 százalék voksolna."

Szeptemberben a Závecz Research is végzett egy közvélemény-kutatást a fővárosban. Ennek alapján

a Fidesznek 33, az ellenzéknek pedig 39 százalékos támogatottsága van Budapesten,

a főpolgármesteri székért tehát szerintük is kiélezett verseny várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×