eur:
394.36
usd:
370.36
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Egy munkás a nyílászárókat gyártó nyíregyházi Realtherm Kft. új üzemcsarnokában 2017. március 24-én. A 800 milliós kapacitásbővítő beruházáshoz a társaság csaknem 364 millió forintot nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Lakásfelújítások: nem biztató a helyzet

Csak azok tudják elkezdeni a munkákat, akik már tavasszal leszerződtek a kivitelezővel.

A korábbi években tapasztaltnál kisebb az érdeklődés a lakásfelújításhoz szükséges építőanyagok iránt. A kapacitáshiány miatt ugyanis 5-6 hónapos a várakozási idő a kivitelezésre és még ebben is lehetnek csúszások. Csak azok tudnak most belevágni a munkákba, akik már tavasszal leszerződtek a kivitelezővel - mondta a Napi.hu-nak Szarka László, a hazai építőanyag-gyártók szövetsége (MÉASZ) elnöke.

Kiemelte: megnőtt a kivitelező szerepe, befolyása a beruházást illető döntésekben. Korábban főleg a beruházó határozott arról, hogy milyen anyagokat, szerkezeteket építenek be a felújítás során az ingatlanba, mára ez inkább attól függ, hogy a kivitelező milyen csatornákat képes elérni, és arra az anyagfajtára beszéli rá a megrendelőt, noha alapvetően nincs hiány egyetlen építőanyagból sem – tette hozzá az elnök.

A hőszigetelő anyagok piacán tavalyhoz képest az elmúlt hónapban mintegy 10 százalékos visszaesés tapasztalható, de éves szinten jobb a helyzet. Az EPS és a szálas szigetelőanyagok forgalma a második negyedévben zuhant be.

Az épületgépészeti termékek frontján kereseti a piac, jelentősen nőttek a szerelés vállalási árai, de kevés a jó minőségű, számlás kivitelezés.

A nyílászárók piacán az első félév a tavalyi szintet hozta, ám tervezhetőbb lett a munka.

A megbízások területileg egyenlőtlenül oszlanak el, a fővárosban az ötszázalékos áfával készülő lakások lassan elkészülnek, a felszabadult kapacitások nyomán a korábbi hathetes gyártási idő felére csökkent. Lassulás figyelhető meg, ugyanis a felújítási piac nem tudja felvenni ezeket a kapacitásokat.

Az energiamegtakarítást célzó beruházások a felét sem teszik ki a megbízásoknak, és ezeknek is csak a töredéke az igazán hatékony, jelentős megtakarítást eredményező komplex program - közölte a MÉASZ elnöke.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×