eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén a Monetáris Tanács - a nap hírei

Újabb történelmi mélypontra gyengült, majd erősödött a forint. Törvénytelennek minősítette a brit parlament működésének felfüggesztését a szigetország legfelsőbb bírósága.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem a Monetáris Tanács. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak. Elemzők szerint kamatemelés leghamarabb 2020 második felében elképzelhető. A jegybanki alapkamat 2016. májusa óta 0,9 százalék. A Magyar Nemzeti Bank megemelte idei inflációs és növekedési prognózisát.

Újabb történelmi mélypontra gyengült, majd erősödött a forint. Az MNB előzőleg úgy értékelte, hogy a lefelé mutató inflációs kockázatok erősödtek az elmúlt időszakban. Erre az euró/forint árfolyam 336 fölé került. A kamatdöntés után tartott háttérbeszélgetésen Nagy Márton MNB-alelnök ismét azt hangsúlyozta, hogy jegybanknak nincs árfolyamcélja, csak inflációs célja. Elemzők szerint ezek az üzenetek azt jelzik, hogy hiába gyenge a forint, az MNB nem aggódik az infláció miatt.

Felgyorsítják a hitelszerződési tárgyalásokat Kínával a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséhez - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter erről állapodott meg a kínai külügyminiszterrel az ENSZ közgyűlés alakalmából New York-ban. A kínai támogatással készülő vasútvonal építésének kivitelezési szerződése csak abban az esetben lép hatályba, ha megkötötték a hitel-megállapodást.

A tévéfilmek és sorozatok is fontosabb szerepet kapnak a jövőben a magyar filmgyártásban - jelentette ki az új filmügyi kormánybiztos. Káel Csaba az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta azt is: Közép-Európa felé kell kinyitni a magyar filmgyártást és forgalmazást. A MÜPA vezérigazgatója hozzátette: napjainkban már nem filmről, hanem mozgókép-kultúráról lehet beszélni, a térség gazdag történelmi, kulturális értékeire kell alapozni a tartalom-előállítást.

Kevesebb jelölt indul az idei önkormányzati választásokon, mint öt évvel ezelőtt, ugyanakkor nemzetiségi jelöltből több van. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint összesen 55.114-en indulnak az önkormányzati választáson. A nemzetiségi jelöltek száma 15.704. Az ország 3175 településén lesz polgármester-választás, Balatonszepezden és Lakhegyen ugyanakkor jelölt hiányában később szavaznak.

A tisztifőorvos szerint nincs hiány a bárányhimlő elleni kötelező védőoltásból, az oltóanyag már augusztusban az orvosoknál volt. Müller Cecília elmondta, hogy most körülbelül nyolcezer gyerek kapja meg a vakcinát. Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos elmondta, Magyarországon e betegség megelőzését szolgáló vakcinából két típusú oltás van forgalomban, hiány nem a kötelező védőoltásból van.

Több mint egymilliárd forint értékben kapott orvostechnológiai és informatikai eszközöket, köztük egy új sugárterápiás készüléket az Uzsoki Utcai Kórház. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a helyszínen azt mondta: a kórház sugárterápiás műszerparkja egy további eszköz beszerzésével válik teljessé, de a jelenleg rendelkezésre álló három ilyen eszköz lehetővé teszi a betegek magas színvonalú, folyamatos ellátását. Az eszközbeszerzés az Egészséges Budapest Program része.

Veszélyhelyzetet állapított meg a Logodi utcai támfalomlás miatt a Budavári Önkormányzat által megrendelt független statikai vélemény. Ennek alapján a helyhatóság a veszélyhelyzet elhárítására kötelezte a telek tulajdonosát és a kivitelezőt. A meglazult mellvéd visszabontását és az alatta lévő földterasz védelmét öt napon belül kell elvégezni. A Logodi utca 56-58. szám alatti, magántulajdonban lévő építési telek a világörökség része és régészetileg védett.

Megkezdődhetnek a debreceni BMW autógyár építési munkálatai - jelentette be innovációs miniszter, miután aláírták a terület adásvételi szerződését. Palkovics László közölte: a kormány 130 milliárd forinttal járult hozzá a gyárnak is helyet adó debreceni észak-nyugati ipari övezethez kapcsolódó közlekedési infrastruktúra kialakításához. További 35 milliárdot pedig a debreceni oktatási rendszer fejlesztésére fordítanak annak érdekében, hogy hosszú távon szakképzett munkaerőt biztosíthassanak a városban működő cégeknek.

Szerdán újra összeül a londoni parlament, miután a brit legfelsőbb bíróság törvénytelennek minősítette a törvényhozás működésének felfüggesztését. A miniszterelnök közölte, hogy nem ért egyet a bírósági döntéssel, de tiszteletben tartja a határozatot. A törvényhozás ülésének felfüggesztését Boris Johnson kezdeményezte öt hétre, és ennek a királynő eleget is tett. A legfelsőbb bíróság döntését az ellenzéki pártok üdvözölték, és lemondásra szólították föl Boris Johnsont.

Elutasította Irán követelését az amerikai szankciók eltörlése ügyében a német kancellár. A teheráni vezetés előzőleg a büntetőintézkedések eltörlésétől tette függővé a tárgyalások folytatását az Egyesült Államokkal, illetve a nyugati államokkal. Angela Merkel kétoldalú megbeszéléseket tartott Donald Trump amerikai elnökkel New Yorkban, majd az iráni elnökkel is egyeztetett.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×