eur:
397.11
usd:
369.63
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Káel Csaba filmrendező, filmügyi biztos beszédet mond a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjátadó gáláján 2019. szeptember 21-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Káel Csaba: nem filmben, hanem mozgóképben kell gondolkodni

A tévéfilmek és sorozatok is fontosabb szerepet kaphatnak a jövőben a magyar filmgyártásban – ismertette az InfoRádió Aréna című műsorában az új filmügyi kormánybiztos. Káel Csaba szerint Közép-Európa felé kell fókuszálni a magyar filmgyártást és -forgalmazást.

Káel Csaba szerint komoly és egyben összetett megbízatást kapott a filmügyi kormánybiztosi kinevezéssel: egyrészt folytatnia kell azt a munkát, amelyet Andy Vajna megkezdett, másrészt ki is kell azt teljesítenie.

Mint fogalmazott, a minőségi kultúrát szeretné minél szélesebb körben elterjeszteni a film esetében is, ahogyan azt a Müpában is teszi, amelynek igazgatói posztját továbbra is ellátja. A közép-európai térségre fókuszálna, miután ebben látja piacképesnek a magyar filmet.

Káel Csaba az Aréna stúdiójában azt is kiemelte, nem filmben, hanem mozgóképiparban és mozgóképkultúrában kell gondolkozni. Mindenféle együttműködését elképelhetőnek tart, de,

miután jelenleg a sorozatok hódítanak világszerte, szerinte ennek kellene Magyarországon is a fő csapásiránynak lennie.

A Baltikumtól Olaszországig egy nagyon komoly, több mint 150 milliós piacról lehet beszélni, ahol már olyan eredményeket lehetne elérni, hogy a tartalmak valóban széles körhöz jussanak el – mutatott rá. A tengerentúllal viszont nehéz versenyezni, hiszen a forgalmazási rendszerük jól felépített és világszinten üzemeltetett, de a kapcsolódási pontokat meg kell velük találni.

Az új filmügyi kormánybiztos azt is megjegyezte, a tartalmakat tekintve magunkból kellene kiindulni, miután rengeteg olyan történelmi vonatkozás van, amely összekapcsolja a térséget, s ezeket bátrabban lenne érdemes elővenni, a világban futó sorozatok nagy része is történelmi indíttatású - emelte ki hozzá.

Fantasztikus személyiségeink és rendkívül gazdag irodalmunk van,

amelyek alapanyagként szolgálhatnának ehhez - tette hozzá.

Káel Csaba úgy véli, Magyarországon volt egy olyasfajta irányzat, amely a fesztiválsikerekre fókuszált, amit megtartana, de sokkal nagyon hangsúlyt fektetne arra, hogy

minél több érdekes, az életünkről szóló téma kerüljön a felszínre, és azt minél többen nézzék

ismételte meg.

Emellett szerinte a történelem során kialakult nagy korszakoknak a személyes megközelítése is nagyon fontos lenne, hiszen, mint fogalmazott, az emberek nem a tablókon, hanem a sorsokon keresztül értik meg, hogy mi is történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×