eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Megszólalt az országos tisztifőorvos a bárányhimlő elleni oltások kapcsán

Zökkenőmentesen elkezdődött a bárányhimlő elleni kötelező védőoltások beadása, a 13 hónapos kisdedek a háziorvosoknál kapják meg a szert. Van mindenütt elég vakcina – hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A bárányhimlő elleni kötelező védőoltás a Nemzeti immunizációs program keretében került bevezetésre. Miután nagyon nagy számú oltóanyagra van szükség, hiszen az országban

valamennyi 13 hónapos kisded részére biztosítva van a vakcina szeptembertől,

a Nemzeti Népegészségügyi Központban előre gondoskodtak az oltóanyag beszerzéséről – ismertette az országos tisztifőorvos. Azt követően, hogy már augusztusban megkezdődött az oltóanyagok terítése, így szeptemberben meg is tudták kezdeni a háziorvosok és oltóorvosok a védőoltásoknak a beadását, tette hozzá Müller Cecília. A védőoltásokat úgynevezett felmenő rendszerben kapják meg a gyerekek, elsőként a tavaly augusztusban születettek.

Az idősebb gyerekek oltásánál vannak fennakadások

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, közben hiány alakult ki a bárányhimlő elleni egyik védőoltásból, ez azoknál a gyerekeknél lehet gond, akik idősebbek és a szülők veszik meg számukra az oltást.

A Varilrix vakcinából tartós hiány van, decemberig nem lehet kapni, a másik, a Varivax azonban pár napja ismét elérhető a patikákban. Miután a bárányhimlő elleni védettséghez két oltásra van szükség, amelyet 2-3 hónap különbséggel kell beadni ugyanabból az oltóanyagból, most azoknak a gyerekeknek a szülei aggódnak, akik gyerekei az első oltást Varilrix vakcinából kapták, hogy mi fog történni, hogyha elcsúszik a második oltás.

Ezzel kapcsolatban az országos tisztifőorvos megjegyezte, a hiányról ők is a médiából értesültek, mivel nem a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hatáskörébe tartozik a gyógyszertári oltóanyagok forgalmazásával kapcsolatos témakör. Müller Cecília azt azonban hangsúlyozta, hogy

már az első védőoltás beadását követően is jelentős védelem alakul ki.

Úgyhogy, ha mégis találkozna bárányhimlős beteggel az egy oltásban részesült gyerek, akkor is legfeljebb egy nagyon enyhe, larvált formában, akár észrevehetetlenül is zajlódhat le esetében a betegség.

Az országos tisztiorvos kérdésre válaszolva azt is közölte, bizonyos élethelyzetekben érdemes lehet azoknak a felnőtteknek is beadatnia a védőoltást, akik valamilyen oknál fogva eddig nem estek át a bárányhimlőn. Azt, hogy a környezetét, családi, munkahelyi és egyéb körülményeit figyelembe véve ajánlott-e részére a védőoltás, mindenkinek egyénileg kell megvitatnia a háziorvosával vagy kezelőorvosával, ugyanis

minél idősebb korban kapja valaki el ezt a betegséget, annál nagyobb esély van a szövődményes esetek kialakulására.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×