INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

bárányhimlő

müller cecília

tisztifőorvos

vakcina

hiány

oltóanyag

Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

Megszólalt az országos tisztifőorvos a bárányhimlő elleni oltások kapcsán

InfoRádió

Zökkenőmentesen elkezdődött a bárányhimlő elleni kötelező védőoltások beadása, a 13 hónapos kisdedek a háziorvosoknál kapják meg a szert. Van mindenütt elég vakcina – hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A bárányhimlő elleni kötelező védőoltás a Nemzeti immunizációs program keretében került bevezetésre. Miután nagyon nagy számú oltóanyagra van szükség, hiszen az országban

valamennyi 13 hónapos kisded részére biztosítva van a vakcina szeptembertől,

a Nemzeti Népegészségügyi Központban előre gondoskodtak az oltóanyag beszerzéséről – ismertette az országos tisztifőorvos. Azt követően, hogy már augusztusban megkezdődött az oltóanyagok terítése, így szeptemberben meg is tudták kezdeni a háziorvosok és oltóorvosok a védőoltásoknak a beadását, tette hozzá Müller Cecília. A védőoltásokat úgynevezett felmenő rendszerben kapják meg a gyerekek, elsőként a tavaly augusztusban születettek.

Az idősebb gyerekek oltásánál vannak fennakadások

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, közben hiány alakult ki a bárányhimlő elleni egyik védőoltásból, ez azoknál a gyerekeknél lehet gond, akik idősebbek és a szülők veszik meg számukra az oltást.

A Varilrix vakcinából tartós hiány van, decemberig nem lehet kapni, a másik, a Varivax azonban pár napja ismét elérhető a patikákban. Miután a bárányhimlő elleni védettséghez két oltásra van szükség, amelyet 2-3 hónap különbséggel kell beadni ugyanabból az oltóanyagból, most azoknak a gyerekeknek a szülei aggódnak, akik gyerekei az első oltást Varilrix vakcinából kapták, hogy mi fog történni, hogyha elcsúszik a második oltás.

Ezzel kapcsolatban az országos tisztifőorvos megjegyezte, a hiányról ők is a médiából értesültek, mivel nem a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hatáskörébe tartozik a gyógyszertári oltóanyagok forgalmazásával kapcsolatos témakör. Müller Cecília azt azonban hangsúlyozta, hogy

már az első védőoltás beadását követően is jelentős védelem alakul ki.

Úgyhogy, ha mégis találkozna bárányhimlős beteggel az egy oltásban részesült gyerek, akkor is legfeljebb egy nagyon enyhe, larvált formában, akár észrevehetetlenül is zajlódhat le esetében a betegség.

Az országos tisztiorvos kérdésre válaszolva azt is közölte, bizonyos élethelyzetekben érdemes lehet azoknak a felnőtteknek is beadatnia a védőoltást, akik valamilyen oknál fogva eddig nem estek át a bárányhimlőn. Azt, hogy a környezetét, családi, munkahelyi és egyéb körülményeit figyelembe véve ajánlott-e részére a védőoltás, mindenkinek egyénileg kell megvitatnia a háziorvosával vagy kezelőorvosával, ugyanis

minél idősebb korban kapja valaki el ezt a betegséget, annál nagyobb esély van a szövődményes esetek kialakulására.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Kapcsolódó hang

Bárányhimlő - Müller Cecília
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018