eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Készpénzt tesz pénztárcájába egy látogató a 20. Sziget fesztivál 3. napján a budapesti Hajógyári-szigeten 2012. augusztus 10-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Forintárfolyam - kiderült az MNB álláspontja

Nem változott a jegybanki alapkamaton és a kamatfolyosón sem a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén. Az MNB ugyanakkor növelte a likviditást. A döntés utáni háttérbeszélgetésen a jegybank alelnöke jelezte, a lefelé mutató inflációs kockázatok erősödtek az utóbbi hónapokban.

Nem a lazítás, hanem a monetáris kondíciók finomhangolása mellett döntött a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa - mondta a jegybank alelnöke, Nagy Márton a kamatdöntő ülést követő háttérbeszélgetésen.

"A likviditást a rendszerben emelni fogjuk, ennek a hatása a Bubor kamatokra alacsony lesz, hiszen a Bubor kamatok már most is a korábbi 25-26 bázispontról 21-re csökkentek. A 20 bázispont körüli szint a kiszorítandó likviditás mértékével konzisztens" - mondta Nagy Márton. A Monetáris Tanács kedden nem változtatott az alapkamaton és a kamatfolyosón, de a negyedik negyedévre megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát 100 milliárd forinttal, legalább 300-500 milliárd forintra emelte.

A monetáris Tanács döntéshozatala egyedi döntések sorozatából áll, továbbra sem lehet monetáris politikai ciklusról beszélni, negyedévente az inflációs jelentéseken alapul - tette hozzá Nagy Márton.

"Ezért továbbra is adatvezérelt módban vagyunk, negyedévről negyedévre újraépítjük az előrejelzést, miután a világgazdaság gyors változása nyomán gyorsan változnak a növekedési prognózisok, a tényszámok, a külső inflációs folyamatok és mindazon ártényezők, amelyek ránk hatnak. Ezért

a monetáris politika továbbra is nagyon óvatos lesz".

A jegybank alelnöke a romló nemzetközi környezetre utalva jelezte, az ország legjelentősebb exportpiaca, a német gazdaság negyedéves alapon már zsugodorik, a beruházási aktivitás csökken. "Óvatos döntések sorozataként jelenik meg a monetáris politikai döntés, nem lehet azt mondani, hogy itt egy hatalmas hátraarc történt volna, mint a globális jegybankoknál. Mi, ha így nézzük, a monetáris politikai kondíciók simítását hajtottuk végre, év elejéhez képest sincs nagy elmozdulás" - fejtette ki az alelnök.

Nagy Márton megismételte, a jegybanknak nincs árfolyamcélja. Magát az árfolyamot a piac, a kereslet-kínálati döntések befolyásolják.

"Az árfolyam számunkra egy input az infláció, az inflációs alapfolyamat, az inflációs előrejelzés, valamint a reálgazdasági előrejelzés szempontjából. A monetáris politika továbbra is 5-8 negyedév múlva reagál rá, ez nagyon fontos dolog"

- szögezte le az alelnök.

Éppen ezért a friss inflációs előrejelzésében a jegybank a jelenlegi árfolyamon számolt. Nagy Márton jelezte, a hazai inflációra nemcsak az árfolyam, hanem például a eurozónában tapasztalt pénzromlás is hat – az Európai Központi Bank itt jelenleg csökkenő pályát jelez előre –, és ez a két hatás ellentétes is lehet, vagyis kiolthatja egymást, mint ahogy az most is tapasztalható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×