INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

baleset

gyorshajtás

m0-s autóút

m1-es autópálya

Mentők és baleseti helyszínelők 2019. augusztus 31-én Budapest XIV. kerületében, a Vezér utca és a Füredi utca kereszteződésénél, ahol gyermeket gázolt halálra egy autó.

Ezen a két hazai útvonalon történik a legtöbb baleset

Infostart

Az M1-es és az M0-s a legveszélyesebb. Miközben a baleseti összkép javult, a sztrádákon romlott a helyzet - írja összeállításában a Napi.hu.

Csökkent a személysérüléssel járó vagy halálos áldozatot követelő balesetek száma Magyarországon a legfrissebb hivatalos adatok szerint. A második negyedévben összesen 4366 ilyen baleset történt, 4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A halálos balesetek száma 25 százalékkal 109-re csökkent,

a súlyos sérüléssel járó baleseteké pedig 4,5 százalékkal 1264-re csökkent.

Harmadával esett vissza a sofőrök hibájából fakadó halálos balesetek száma, ugyanakkor még mindig a gyorshajtás a legnagyobb probléma. Ez jelenthet abszolút gyorshajtást, amikor a vezető túllépi a megengedett sebességet, lehet azonban relatív gyorshajtás is, amikor az útviszonyokhoz képest vezetett gyorsabban a sofőr - olvasható a portál elemzésében.

A baleseti okoknál a statisztikák szerint:

  • az irányváltás, haladás és bekanyarodás szabályainak be nem tartása a halálos kimenetelű balesetek 19,
  • az elsőbbség meg nem adása 16,
  • a szabálytalan előzés a 12 százalékát okozta.

A képet ugyanakkor árnyalja, hogy a baleseti okoknál a rendőrségi a statisztika csak egyet nevesít, ám több tényezőnek is szerepe lehet bennük.

Több mint 8 százalékkal mérséklődött az ittas vezető miatt bekövetkezett balesetek száma. Ezeknek a felét autóvezetők, több mint negyedét kerékpárosok és közel nyolcadát segédmotorosok okozták.

Az ittas kerékpárosok és robogósok a forgalomban történő részvételükhöz képest jóval nagyobb arányban, 20, valamint 24 százalékban okoztak ittasan balesetet, mint a személygépkocsi-vezetők.

Miközben az összkép javult, a sztrádákon romlott a helyzet

Emelkedett a balesetek száma az autópályákon, amelyeken összesen 141 baleset történt, ez pedig 8,5 százalékos emelkedésnek felel meg.

A legtöbb baleset az M1-es autópályán történt, a legkevesebb pedig az M6-oson. Az összes halálos baleset közül 7 történt autópályán.

Száz kilométer autópályára vetítve átlagosan 12 baleset jutott. Összehasonlításképpen ez a szám az M0-s autóúton 36 volt.

A második negyedév baleseti adatait vizsgáló elemzésből kiderül, hogy a balesetek 70 százaléka lakott területen történt, és Budapest illetve Komáromban ebből a szempontból a legrizikósabb

Nyitókép: Mihádák Zoltán
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018