INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

magyar orvosi kamara

tisztújítás

éger istván

Változásokat sürget az orvoskamara, de nincs egyetértés

Változásokat sürget az orvoskamara, de nincs egyetértés

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Elhalt ígéretek nyomában nevű nagygyűlést tart szombaton a Magyar Orvosi Kamara. Az Újratervezés orvoscsoport szerint az ott tárgyaltaknál több területen lenne szükség változásra. A kamara novemberben tart tisztújítást, az Újratervezés csoport már megnevezte elnökjelöltjét.

A nagygyűlésre az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség képviselőit is meghívta a Magyar Orvosi Kamara, de eddig csak a humántárca jelezte, hogy az egészségügyi államtitkár részt vesz a rendezvényen – mondta el az InfoRádiónak a kamara elnöke.

Éger István hangsúlyozta: a rendezvény célja, hogy nyilvánosan tárgyaljanak a problémákról, azokról is, amelyekről már tárgyaltak, de nem jutottak előrébb, példaként említve, a bértárgyalást, amelyet kudarcként és csalódásként élt meg a szakma tavasszal. A MOK elnöke a tagság, és végeredményben az egész közvélemény tájékoztatását fontosnak, a kérések súlya miatt megkerülhetetlennek nevezte.

Éger István azt is elmondta,

szeretnék azt elérni, hogy 2022-re a kezdő szakorvosok minimum bruttó 900 ezer forintot keressenek, emellett meg kell szüntetni a hálapénzt,

és meg kell könnyíteni a nyugdíjasok visszafoglalkoztatását.

"Tisztázni kell, hogy az egyetemi végzettségű szakápolók helye hol van a szakmában és miképpen érinti a gyógyítás, illetve, hogy miért nem szereznek érvényt a minimum feltételrendeleteknek az intézményekben, hogy szűnjön meg az a fajta félrevezető szolgáltatás, amelyben nem látunk tisztán, hogy ott van-e elég orvos" – tette hozzá Éger István.

Amennyiben a nyilvános egyeztetést követően nem történnek előrelépések, a Magyar Orvos Kamarának megvannak azok a döntéshozói testületei, amelyek értékelik a mindenkori helyzetet, levonják a konzekvenciákat és határoznak a további lépésekről, az "utcai hőzöngés" viszont nem tartozik ide, szögezte le Éger István.

Az Újratervezés orvoscsoport szerint ennél

szélesebb körű és szűkebb határidejű intézkedésekre lenne szükség,

hiszen, mint fogalmaztak, "már nincs hová hátrálni".

"A béremeléssel kapcsolatban az az elképzelésünk, hogy a kormány nyolc héten belül írjon alá egy megállapodást, amelyben a szakorvosi bérminimum már 2020-ra eléri a bruttó 1 millió forintot – ismertette Lénárd Rita, az Újratervezés egyik alapítója. – A következő az, hogy hat héten belül álljon fel egy munkacsoport, amiben a kormáynzati oldal, a kórházszövetség és a betegszervezetek is részt vesznek, tekintsék át az egészségügy helyzetét, és az elvégezendő feladatokat."

Az Újratervezés szerint határozott, nyomásgyakorlást kilátásba helyezve kellene a tárgyalásokba belemenni a döntéshozókkal, nem csak mindig kérni, és azt mondani végül: nem sikerült. Bár sztrájkra nincs mód az egészségügyben, az egyesület szerint van mód a nyomásgyakorlásra az önkéntes túlmunka felmondásával, illetve a szabályszerű működéssel, amikor az egészségügyben lefektetett szakmai szabályok szerint végzi mindenki a munkáját, ezzel lényeges lassulást okozva.

Új jelölt is van

Lénárd Rita közölte azt is, hogy az Újratervezés Kincses Gyula korábbi államtitkárt, egészségügyi szakértőt jelöli a Magyar Orvosi Kamara elnöki pozíciójára. Szeretnék azt is megértetni, hogy nem az elnöknek van kamarája, hanem a kamarának elnöke, így az Újratervezés csapatban gondolkodik.

"Két apróságot kiemelnék Kincses úr hozzáállásából. Az egyik, hogy természetesen egy teljes munkaidős kamaraelnöknek mindenképpen szükséges fizetés, de esetében nem versenyszférai, hanem a mindenkori szakorvosi átlagbér lenne, amit a korához igazítunk. Tehát együtt viselné velünk a sorsunkat – mutatott rá Lénárd Rita. – A másik, hogy kettő év után egy bizalmatlansági szavazást javasol, hogyha nem elégedettek a munkájával."

Alapvető szemléletbeli különbséggel, és egy csapattal készülnek a választásra – összegezte a szakember.

Éger István, a kamara jelenlegi vezetője az InfoRádiónak erről azt mondta: majd ha jelölik elnöknek, akkor eldönti, hogy vállalja-e az indulást.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Elhalt ígéretek nyomában: várja a döntéshozókat az orvoskamara
 
Kincses Gyulát jelöli az Újratervezés kamaraelnöknek
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018