eur:
393.24
usd:
367.33
bux:
65863.72
2024. április 23. kedd Béla
A MÁV Start Zrt. korszerű elektromos meghajtású Stadler FLIRT vonatszerelvényei találkoznak a Déli pályaudvarra be- és kivezető vonalszakaszon. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTI: Jászai Csaba

A MÁV vezére szerint is az elavult vasúti pálya a késések oka

Megfelelő infrastruktúra és eszköz nélkül nem tudnak megfelelő üzembiztonsággal dolgozni – jelentette ki a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Homolya Róbert elismerte, a késéseket a rossz állapotú pálya okozza, de szerinte a szerelvények is elavultak. A társaság vezetője szerint az utasok kényelme és a versenyképesség érdekében össze kell hangolni a MÁV és a Volán járatainak menetrendjét is.

Szinte állandóak a 30-40 perces késések a Budapest–Monor–Cegléd–Szolnok-vasútvonalon, az utasok emellett a tájékoztatás hiányára és a tömött, légkondicionálatlan szerelvényekre is panaszkodnak, ezért nemrég már petíciót nyújtottak be a MÁV-hoz. Az eset nem egyedi: naponta hallani vasúti meghibásodásokról, járatkimaradásokról, késésekről.

A MÁV Zrt elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elismerte: a késések oka, hogy elavult a magyarországi vasúti pálya, legnagyobb része olyan rossz állapotban van, hogy a szerelvények csak 80-100 km/h-s sebességgel tudnak haladni. Homolya Róbert szerint

Budapest közigazgatási határain belül a legkritikusabb a helyzetet,

80 helyett ugyanis csak alig 20-30 kilométer per órával közlekedhetnek a vonatok.

"A 7700 kilométerből 82 kilométeren tudunk 160 km/h-val közlekedni, és körülbelül még 80-90 kilométeres szakaszon 140-nel – fogalmazott. – Mindenhol máshol 120 km/h az épített pályasebesség, de nagyon sok helyen ezt nem tudjuk elérni, mert olyan állapotban van a pálya, és legfeljebb 100-zal, 80-nal lehet haladni."

A MÁV elnök-vezérigazgatója szerint

a mozdonyok és vasúti kocsik sincsenek jobb állapotban:

a gördülőállomány körülbelül 30 százaléka légkondicionált, és 30 százaléka rendelkezik zárt láncú wc-vel, ami, mint fogalmazott Homolya Róbert, mindent elmond. Új személykocsik vásárlása pedig 25 éve történt.

Hogyan tovább?

Homolya Róbert szerinte az állam válaszúthoz érkezett, döntenie kell, hogy befektet-e a következő 20-30 évre, vagy a több évtizedes szerelvényeket újítja fel. Arról is beszélt, hogy a megfelelő pálya nélkül nem lesz versenyképes a menetidő, és nem lesz tartható a menetrend, így az utasok elpártolnak a vasúttól.

"30-40 éves hálózaton közlekednek a szerelvények, amiknek az átlag életkora szintén 30-40 év. A magyar vasút eljutott egy olyan helyzetbe, egy olyan pontra, hogy bizony át kell gondolni, hogy hogyan tovább, hogyha versenyképes akar lenni a magyar vasút – fogalmazott az elnök-vezérigazgató. – Az látszik, hogy az európai politikában a környezettudatosság és a fenntarthatóság kerül előtérbe, tehát

van helye a vasútnak, úgyhogy ebbe invesztálni kell."

A MÁV vezérigazgatója kiemelte: a Budapest–Esztergom vonalat már felújították, ott 96 százalékos pontossággal be tudják tartani a menetrendet, és a korábbi 900 ezer helyett 3,9 millióan utaznak rajta. Homolya Róbert úgy látja, hogyha a most zajló uniós fejlesztések befejeződnek, az elővárosokban és a nagyvárosok felé versenyképessé válhat a vasúti szolgáltatás. A vezérigazgató szerint ezen felül évi 40-50 milliárd forint szükséges a pálya modernizációjához

Egységesítés, racionalizálás

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy az utasok kényelme és a jobb szolgáltatás érdekében a közeljövőben minél jobban össze kell hangolni a vasút és a Volánbusz járatainak menetrendjét. Ezen egy éve egy menetrendegyesítő munkacsoport dolgozik.

Hozzátette,

a Volán és a vasút kapacitásait oly módon kell racionalizálni, hogy az utazás minél inkább versenyképes legyen, és a lehető legjobb legyen az utasok számára.

Homolya Róbert megjegyezte, vannak olyan példák, ahol a jó vasútvonal mellett több tíz, akár száz közeli buszjárat is üzemel, ezek esetében a megrendelőnek kell majd eldöntenie a racionalizálás végrehajtásának mikéntjét, természetesen figyelembe véve mind a két társaság kapacitásait.

Továbbá szükség lesz egy tarifaközösségre is, ami ma nincs – folytatta az elnök-vezérigazgató, hozzátéve: a munka megindult a nemzeti egységes jegyrendszer platform és a helyi közösségi közlekedési információs rendszer révén, és nagyjából minden adott ahhoz, hogy pár éven belül, 2021-22-re jól tudjanak működni.

Miután a vasút és a Volán jelenleg 500 milliárdba kerül, Homolya Róbert úgy látja, ha sikerül a két rendszert racionalizálni, akkor jelentős összegeket lehet megtakarítani, amit korszerűsítésre lehet fordítani: buszbeszerzésre, motorvonatbeszerzésre, bármire – sorolta.

A vasúttársaság vezetője kitért arra is, hogy

a MÁV-nak mindenképpen bővítenie kell a jegykiadó automaták számát.

Jelenleg összesen 162 darab jegyautomata van, ezek 20 százaléka hol működik, hol nem. A bővítéshez európai uniós forrásokat szerettek volna igénybe venni, ezek azonban kimerültek, így most más lehetőségeket keresnek, mert tervben maradt, hogy beszereznek 375 darab jegykiadó automatát. Ezekkel az elővárosi szakaszokon a teljes kapacitást le tudnák fedni. "Azt jelentené, hogy már 500 automatán tudnánk jegyeket értékesíteni" – fogalmazott.

A vasúttársaság elnök-vezérigazgatója szerint a jegyautomaták körének növelésével arányosan csökkenhet a pénztárak száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×