eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A kormány célja, hogy a családtámogatási rendszer visszafordíthatatlanná váljon, jelentette ki a miniszterelnök - napinfó

A magyar növekedési modell továbbfejlesztését tartja szükségesnek a nemzeti bank elnöke. Nyomásgyakorlásra készül a Pedagógusok Szakszervezete - erősítette meg az InfoRádió Aréna című műsorában Szabó Zsuzsa elnök.

A magyar családtámogatási rendszer akkor válik visszafordíthatatlanná, ha az, aki gyereket vállal, jobban él, mint aki nem vállal gyereket - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor a budapesti Demográfiai Csúcson ennek elérését nevezte a kormány céljának. A kormányfő azt hangsúlyozta, hogy a rendszer csak akkor lehet hosszútávon fenntartható, ha a családtámogatásokat összekötik a munkavállalással, ami megteremti a gazdasági növekedés alapját. A sikeres magyar demográfiapolitika egyik előfeltételének nevezte, hogy 2030-ig a magyar gazdasági növekedés évente 2 százalékkal haladja meg az uniós növekedés átlagát.

A magyar növekedési modell továbbfejlesztését tartja szükségesnek a jegybankelnök, aki szerint fenntartható felzárkózási pályára kell állnia a magyar gazdaságnak. Matolcsy György a Közgazdász vándorgyűlésen Nyíregyházán kiemelte, hogy komoly kihívások fenyegetik a magyar felzárkózási folyamatot, egyes iparágak is bajba kerülhetnek, ezért célzott lépések kellenek, a munkaerőpiaci feltételek fenntartása mellett. Az MNB elnöke a veszélyek közé sorolta a Brexit hatásait, a német gazdaság lassulását és az amerikai-kereskedelmi háború kiterjedését. Véleménye szerint a magyar gazdaságnak az MNB által javasolt versenyképességi fordulatot végre kell hajtani.

Nyomásgyakorlásra készül a Pedagógusok Szakszervezete, miután a kormány nem teljesítette a Közoktatási Érdekegyeztető Tanácsban született megállapodást - jelentette ki az érdekképviselet elnöke. Szabó Zsuzsa az Inforádió Aréna című műsorában elmondta, hogy szeptember 22-én a kongresszus dönt a nyomásgyakorlás eszközeiről. A Pedagógusok Szakszervezete továbbra is bérrendezést és a munkaterhek csökkentését követeli. Azt szeretnék, ha 22 lenne a kötelező óraszám, a pedagógusbéreket pedig a mindenkori minimálbérhez kötnék.

Elfogadhatatlannak nevezi az egyházon belüli szexuális visszaéléseket és bocsánatot kér az elkövetők nevében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A pécsi kihelyezett ülésen elfogadott nyilatkozat szerint a testület minden lehetséges eszközzel fellép a kiskorúak bántalmazása ellen. A püspökök testülete kijelentette, hogy akiről ilyen cselekedet bebizonyosodik, annak nincs helye a papság sorában. A fórumon elhangzott, hogy az egyházmegyék a bejelentések kezelésére állandó gyermekvédelmi rendszert alakítanak ki október elsejéig.

Ismét meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint, az illegális határátlépési kísérletek továbbra is folyamatosak, a balkáni útvonal nagyon aktív. Magyarországon 2015 őszén hirdettek ki először tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, akkor még csak az ország néhány megyéjére, 2016 márciusa óta pedig már az ország egész területére érvényes.

Összegyűlt a szükséges számú aláírás az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívásához, amelyet az LMP klímaügyben kezdeményezett. Az ellenzéki párt tájékoztatást vár a kormánytól az ország klímaügyi vállalásairól. A rendkívüli ülés összehívását az LMP-s képviselők mellett támogatták a Párbeszéd, a DK, a Jobbik-frakció tagjai, valamint MSZP-s és független képviselők is.

Ismét csalók akarnak megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártya adatokat az adóhatóság nevében. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz erről több bejelentés érkezett. A NAV nevében írt adó-visszatérítés lehetőségére felhívó elektronikus levelek, SMS-ek hibás nyelvi fordulatokat, tegező megszólítást, nem értelmezhető szövegrészleteket, továbbá egy linket is tartalmaznak, ami egy felugró űrlapra vagy honlapra vezet. A NAV közölte, hogy soha nem kér bankkártya adatokat.

Félidőnél tart a Fővárosi Állat- és Növénykert új bemutató komplexuma, a Pannon Park és központi építménye, a Biodóm építése, amely 2 év múlva nyílhat meg. 2017 augusztus végén kezdődött az 1,7 hektáros építmény kialakítása. Ez az elmúlt száz év legnagyobb szabású fejlesztése a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ráadásul a fedett parkként funkcionáló Biodóm kedvezőtlen időjárás esetén is programlehetőséget nyújt. A legnagyobb, 2,5 millió literes tengervizes medence Közép-Európa legnagyobbja lesz.

Jövő kedden mutatja be a biztosjelöltek végleges névsorát az Európai Bizottság megválasztott elnöke. Bár a november elején hivatalba lépő testületbe jelöltek személyéről nem adtak még ki hivatalos tájékoztatást, a nevek különböző forrásokból már ismertté váltak. Magyarország Trócsányi László volt igazságügyi minisztert jelöli, de azt nem tudni, hogy pontosan milyen területre számíthat. A meghallgatások szeptember végén kezdődnek az Európai Parlament illetékes szakbizottságaiban.

Letette hivatali esküjét az új olasz kormány. A miniszterelnök az 55 éves, pártoktól független Giuseppe Conte. Kormányának 21 minisztere van, köztük hét nő. A belügyminiszteri tisztséget a független Luciana Lamorgese tölti be. Ő Matteo Salvinit, a belvándorlásellenes Liga vezetőjét váltotta a tárca élén. A Liga kilépése után létrejött új koalíciót az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt alkotja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×