eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az épülő Pannon Park fémszerkezete a Városligetben. Az öthektáros 33 ezer négyzetméteres terület beruházása a régi Vidámpark helyén létesül, része lesz a biodóm, amely gyakorlatilag egy óriási fedett szafaripark lesz. Elkészültével a Kárpát-medence ősi élővilágát szeretnék bemutatni. MTVA/Bizományosi: Balaton József  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Új részletek az állatkerti biodómról

Két év múlva nyílhat meg az Állatkert új bemutató komplexuma, a Pannon Park és központi építménye, a Biodóm.

A fővállalkozó építési feladatai várhatóan jövő tavaszig tartanak, ezt követően a dekorálás, az oktató és tájékoztató eszközök, a termőtalaj beállítása, a növények és az állatok betelepítése következik. A komplexumot, amely minden korábbinál több élményt és látnivalót fog kínálni, várhatóan 2021-ben adják át a nagyközönségnek - közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Mint írták, 2017 augusztusának végén kezdődött az öthektáros Pannon Park, és annak központi építménye, az 1,7 hektáros Biodóm kialakítása. Ez az elmúlt száz év legnagyobb szabású fejlesztése a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ráadásul a fedett parkként funkcionáló Biodóm kedvezőtlen időjárás esetén is programlehetőséget nyújt.

  • A földmunkák, az alapozás, illetve a vasbeton karéj kialakítása után tavaly már az acél tetőszerkezet szerelésén dolgoztak.
  • Az acélszerkezet 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, amelyek 964 háromszögletű mezőt alkotnak.
  • Időközben a fényáteresztő fóliamembrán is felkerült a tartószerkezetre, és jelentősen előrehaladtak az épület belső terében az állattartó terek, köztük az édesvízi és tengeri akváriumi medencék kialakítása, valamint a környező szabadtéri kifutók kiépítésével kapcsolatos munkálatok.
  • A legnagyobb, 2,5 millió literes tengervizes medence Közép-Európa legnagyobbja lesz, térfogata a hazai tengeri bemutatók összességét is felülmúlja.

"Az építéskivitelezés 2020 tavaszáig fog tartani, néhány hónappal tovább, mint azt eredetileg tervezték. Ennek oka, hogy a tervezett műszaki tartalmat kissé meg kellett változtatni, elsősorban állattartási okokból, illetve a dolgozók számára biztosított szociális blokkal kapcsolatban felmerült új igények miatt" - áll a közleményben. A változtatások nyomán az építéskivitelezés tartalékkerettel számított költségei 2,63 százalékkal növekedtek: 33,03 milliárdról 33,89 milliárd forintra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×